Csíkkal, dobbal, huszárokkal – Weöres 100 és a Márczius

A költő június 22-én tölti be a 100-at, így az idei év, legalábbis Szombathelyen, Weöres Sándor centenáriumáról kíván szólni. – Ennek jegyében tartott a város, az Agora és a Weöres Sándor Színház vezetése egy nagy közös, programajánló sajtótájékoztatót. – Az itt elhangzottakból szemezgettünk mi is.

A centenáriumi év már januárban startolt - de a java még hátra van, hiszen Szombathely 20 helyszínen közel 50 (Weöres Sándor életművéhez köthető) programmal rukkol elő. Ami méltányolandó- a tervezett program összeállításában tényleg a város legtöbb kulturális intézménye részt vett. Így verses, zenés, képzőművészeti attrakciókkal, színházi és filmbemutatókkal (irodalmi- és rajzpályázattal, versmondó versennyel, színjátszó találkozóval, óvodai és iskolai programok tucatjaival) tiszteleg Szombathely a költő előtt.

AGORA-WSSz Sajtótájékoztató 2013 március 7.
AGORA-WSSz Sajtótájékoztató 2013 március 7.
Garai Antal Atom

Dráma kerestetik – 3 millió a tét

A Weöres Sándor Színház a szezon zárásaként bónusz-előadással is készül. A társulat – mikor máskor - június 22-én a költő születésének 100. évfordulója alkalmából műsorra tűzi, Valló Péter rendezésében, a „Szent György és a sárkány” című darabot. Emellett a napokban lezárult a színház drámapályázatának első szakasza. Nem várt sikerrel, hiszen 184 pályamunka futott be, ebből 174-et fogadott be a kiíró. Az előzsűrizés már megkezdődött, első körben Dúró Győző dramaturg és maguk a színészek olvassák át a pályaműveket, majd neves szakmai zsűri dönt a legjobbról. A tét nem kevés, a nyertesnek 3 millió forint üti a markát. (A kiíró elvárása volt, hogy a pályázatra beadott művek Weöres Sándor Testamentumának szellemében jöjjenek létre.) Az eredményhirdetés pedig a névadó 100. születésnapján: június 22-én lesz.

Mészáros Zsolt

A teljesség felé

A "Teljesség felé" című estén pedig nem kisebb előadók keltik életre Weöres misztikus sorait, mint Gryllus Dániel, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Ferenczy György, Both Miklós.
A centenáriumra a szombathelyi színház a névadó költő tiszteletére konferenciát, életmű kiállítást, Csöngén „Nagy versmondást”, valamint „Fűnek-fának Weöres Sándort” címmel különleges családi programokkal fűszerezett majálist szervez a szabadba, a Kámoni Arborétumba.

Amikor Leopold Bloom Weöressel találkozik

Pár érdekesnek tűnő rendezvényt azért kiemelünk az Agora programjaiból: például idén a Bloomsday (tudják, Virág Lipót éltetésének napja, június 16.) is a Weöres centenárium jegyében telik. Ezen a napon egy szimbolikus kulturális programokkal benépesített sétányt hoznak létre a két irodalmár, Joyce és Weöres szobra között. (A Joyce- és a Weöres-szobornál az irodalom, a Perint-parton pedig a képzőművészet és kortárs zene dominál majd.)

Forradalmi játék hat képben, hat szombathelyi helyszínen

És hogy teljes legyen a programajánlatunk, a centenárium mellett a jövő héten esedékes március 15-ei városi rendezvényekre is felhívták a figyelmet. – A Márczius című darab rendezője és írója, Kelemen Zoltán mesélt a részletekről. (Aki emlékszik rá, négy éve már részesei lehettünk a Szombathelyen megtestesült forradalomnak, Sándorral egy kör-úton – "Márczius" Szombathelyen 2009. March 15. 18:09 aki lemaradt róla, most újra átélheti) A WSSZ színészei belevisznek bennünket a forradalomba, megint életre kel a „Márczius” – Kelemen Zoltán ezzel a címmel alkalmazta színpadra és rendezte meg a nevezetes nap történetét, mint valami modern betlehemest. A szerzőnek és játékmesternek négy év elmúltával nem kellett mást tennie, mint elővenni a szövegkönyvet (azt mondja, itt-ott azért változtatott rajta), és megadni a jelet a játékra. Premier március 15-én, 10 órakor.

Kelemen Zoltán: Márczius
Kelemen Zoltán: Márczius
Mészáros Zsolt

De a hosszú hétvégén sem érdemes elhagyni Szombathelyt (máshol sem lesz jobb idő – üzenete Lazáry alpolgármester), hiszen március 14-én a Vasi Skanzenben Huszártoborzót tartanak a Múzeumfaluban, majd este (csütörtökön) 19 órától az MSH-ban a 25 éves Csík Zenekar ünnepi koncertje vár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra