Átadták a Weöres Színházat (Frissítve)

Méltóságteljes, bár didergős ünnepség volt. Ipkovich György korábbi polgármesternek Puskás Tivadar és Hende Csaba is köszönetet mondott. És nagyon sok „civil” érdeklődő nézte végig a szabadtéri részt.

Szépen mutatott az impozáns épületen a reneszánsz muzsikával alátámasztott fényfestés délután öt óra után. Jó néhány járókelő is megállt nézelődni kicsit, aztán nagy örömünkre azt vettük észre, hogy bőven vannak érdeklődők. Olyanok, akik nem hivatalosak az avató ünnepségre és a díszelőadásra, de azért eljöttek megnézni Szombathely új színházát.

Érdeklődők és a meghívott elit

Végülis számukra (is) alapította meg a város a színházi társulatot, újíttatta fel a szocreál stílusú HEMO épületet. Azok számára, akik nem hivatalból jöttek ide, vagy nem csak azért, hogy megmutassák, ők is az elithez tartoznak. De ne bántsuk a meghívóval rendelkezőket sem, hiszen meghívónk nekünk is volt, igaz, az a díszelőadásra már nem volt érvényes. Nincs is ezzel semmi baj, a sajtó már korábban megnézhette és értékelhette Jordáni tragédia a véghajrában - A főpróbáról 2011. January 21. 13:43 Madách Imre Az ember tragédiájának szombathelyi verzióját, Jordán Tamás rendezésében.

De vissza a színház előtti térre, ahol tehát gyönyörködtünk a fényfestésben, hallgattuk a reneszánsz zenét, és fagyoskodtunk, mert kutya hideg volt. Apropó reneszánsz zene, vagyis az életöröm, az újjászületés zenéje. Mert itt bizony újjászületés történt, tulajdonképpen erről szóltak a későbbi beszédek is, hiszen Szombathelynek már kétezer éve is volt színháza, azóta is többször, egyszer volt kőszínháza is, ami leégett, majd lebombázták. És most megint van.

Az érkező notabilitások nem fagyoskodtak velünk és a civil érdeklődőkkel, az aulában melegedtek. Kivéve a fiatal szocialisták egy csoportját, akik transzparenst emeltek fel a színházzal szemközti járdán, amelyen az állt, hogy köszönet a színház 1 milliárd 850 milliós támogatásáért az MSZP-kormánynak és Gyurcsány Ferencnek. Érdekes volt, hogy semmiféle hatást nem váltottak ki ezzel, az emberek elolvasták, aztán nem foglalkoztak vele. Ők meg csak tartották az ünnepség szabadtéri részének végéig.

Borzongatnak a kürtök és a dobok

Hat órakor aztán a meghívottak is kimerészkedtek a hidegbe. Láttunk a tömegben városi politikusokat minden oldalról, gyakorlatilag a teljes közgyűlés itt volt, régebbi képviselőket, intézményvezetőket, közhivatalnokokat, cégvezetőket. Vagyis a helyi elitet.

Nem is húzták hosszúra a szabadtéri részt, úgy tudjuk, a hideg miatt némiképpen módosították a forgatókönyvet is. Szóval, köszöntötték a főelitet, úgy mint Veres András püspököt, Szlovénia budapesti nagykövetét, Hende Csaba honvédelmi minisztert, Molnár Ágnes fejlesztési államtitkárt, Szőcs Géza kulturális államtitkárt, és persze Jordán Tamást, a színház igazgatóját.

Aztán kürtök harsantak, megjelent a Savaria Légió, ők hozták a szalagátvágáshoz az ollót, mintegy Claudius császár követeként. A légió megjelenése mindig hatásos, most is beleborzongtunk a kürtök és dobok hangjába, egy kollegina mellettünk meg is könnyezte a nagy meghatódottságot. A centurio annyit kívánt, hogy a teátrum legyen a múzsák méltó otthona. Legyen.

Történelmi a pillanat

A szalagot Hende Csaba, Szőcs Géza, Puskás Tivadar és Jordán Tamás vágta át, de odaszólították a térség országgyűlési képviselőit is, úgy, mint Kovács Ferencet, Ágh Pétert, Ipkovich Györgyöt és Nemény Andrást is. Ekkor ért véget a fagyoskodás, hiszen az ünnepség némi szünet után a színház aulájában folytatódott. Most nem írunk a felújított épületről, megtettük ezt már korábban A színpadtól a sminkszobáig - Körbejártuk Szombathely új színházát 2011. January 13. 11:04 .

Bent Puskás Tivadar polgármester mondott beszédet, miután felengedett az elfagyott ünneplő közönség. Történelmet idézett, egészen a római kortól napjainkig, elsorolva, mikor is volt színház a városban, megemlítve, hogy 1880 és 1907 között volt már kőszínház is. És, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz évben is rendre előjött a színházalapítás gondolata. Amely végül 2007 szeptemberében indult el a megvalósulás felé, amikor a városi közgyűlés egyhangúlag döntött a Weöres Sándor Színház alapításáról. Megemlítette az 1,85 milliárdos kormányzati támogatást, a döntést, hogy a HEMO épületét alakítják át.

Most pedig történelmi pillanatot élünk át, hiszen a sok évszázados álom megvalósult – mondta. A sikerhez pedig példaértékű összefogás kellett, és rengeteg lobbizás, alkudozás a parlamentben, amiről még a sajtó sem számolt be. Köszönetet mondott az akkori polgármesternek, az országgyűlési képviselőknek és az ország vezetésének is. kijelentette, nem akarják kisajátítani a színház ügyét, továbbra is összefogásra buzdítanak.

Mindenki jöjjön fel a színpadra

A beszéd után ökumenikus felszentelés és áldás következett, majd Jordán Tamás jelentette be, hogy rendkívüli ajándékot kapott a színház, Csonka Ernő szombathelyi festőművész megfestette Weöres Sándor portréját, amit az étterem bejárata mellé függesztettek fel a falra.

Megint egy kis szünet, a színházteremben folytatódott az ünnepség, meg kellett várni, amíg az elit elfoglalta névre szóló helyét, a sajtó a fal mellett ácsorgott. Jordán lépett ki a függöny mögül, aki azt mondta, felemelő érzés végignézni a nézőtéren, javasolta, mindenki menjen fel a színpadra és nézzen körül.

De erre most Hende Csaba miniszternek volt lehetősége, aki szintén az összefogás fontosságával kezdett. Elmesélte az ismert történetet, hogy a pokolban terített asztal mellett ülnek az elkárhozottak, de nem tudnak enni, mert tenyerükbe olyan hosszú nyelű kanál nőtt, hogy azzal nem érik el a szájukat. A mennyországban szintén terített asztal mellett ülnek az üdvözültek, az ő tenyerükben is ott a hosszú nyelű kanál. Ők viszont nem maradnak éhen, mert egymást etetik.

Új történet kezdődik

A politikusoknál ritka az ilyen összefogás, ahhoz fel kell ismerniük, mi a közjó, és egyesült erővel kell küzdeni érte. Erre jó példa a szombathelyi színház. Aztán megemlítette, ittlétének oka nem csak szombathelyi származása, hanem honvédelmi miniszteri megbízatása is. A HEMO ugyanis honvédségi tulajdon volt, örül annak, hogy nem tették tönkre a rablóprivatizációval, nem lopták el, így most otthont adhat a színháznak.

Köszönetet mondott Ipkovich György és Puskás Tivadar polgármestereknek, a közgyűlések tagjainak, a lobbistáknak. Megemlítette azért, hogy a szombathelyiek által befizetett adókból érkezett a színház kormányzati támogatása, végre a szombathelyieknek is jutott valami. Azzal fejezte be, hogy itt az út vége, mostantól egy új történet kezdődik.

Szőcs Géza kulturális államtitkár volt a kissé hosszúra nyúlt ünnepség utolsó szónoka. Üres lapot vett elő, mint mondta, az üres lap a legizgalmasabb, mert arra még egy remekmű is rákerülhet. Azt is lehetne mondani, hogy az a színház a legizgalmasabb, amelyben még egyetlen darabot sem játszottak, mert ott születhetnek még remekművek.

Jordánnak elhitte…

Azt is elmesélte, miért jött inkább Szombathelyre Szombathely még mindig a világvége? 2011. January 18. 17:41 , mint a Művészetek Palotájába, ahol most a Magyar Kultúra Napját ünneplik. Azért, mert tavaly nyáron járt már itt, az épületről akkor még nem lehetett eldönteni, építik-e vagy bontják. De Jordán Tamás megígérte neki, hogy januárra kész a színház. Neki pedig elhitte.

Beszélt arról, hogy egy város nagykorúsághoz hozzátartozik a saját színház, a saját társulat, egyébként a világon nincs még egy olyan ország, ahol ilyen sok lenne az egy lakosra jutó színházak száma. És ez így van jól. Azzal fejezte be, hogy a szombathelyi színház legyen méltó a múlthoz, ne égjen le és ne bombázzák le. Ő is hozott ajándékot, egy nyolcsoros Weöres Sándor vers eredeti kéziratát adta át Jordán Tamásnak.

Aztán kitessékelték a sajtót, kezdődött Az ember tragédiájának díszelőadása, ezzel véget ért az avató ünnepség hivatalos része.

Íme, egy kisfilm az avatóünnepségről:

Az előadás után fogadáson látták vendégül a meghívottakat, ahol az ételkínálat a Tragédia színeihez kapcsolódott. Fotósunk jelen volt, íme erről is egy galéria.

Weöres Sándor Színház avatóünnepség - állófogadás
Volt- és jelenlegi polgármester egyetértésben az állófogadáson
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jordáni tragédia a véghajrában - A főpróbáról

Az Ember tragédiája még születőben, a teremtés gépezetét a premierig még olajozni kell. - Csütörtök este egy véghajrá felé közeledő szombathelyi színházzal ismerkedtünk.

Szombathely még mindig a világvége?

Ritkán készül Magyarországon új színházépület. Szombathelyen most mégis avathatunk egyet. Szép, modern és drága. A jelek szerint ez mégsem elég arra, hogy egy igazán „nagy ember” jöjjön ide avatni. Szavazzanak, Önök mit gondolnak erről?

A színpadtól a sminkszobáig - Körbejártuk Szombathely új színházát

Két-három premier és a lepukkant szocreál kultúrház képét végleg töröljük a memóriánkból. Minden zegzugát bejártuk az új szombathelyi Weöres Sándor Színháznak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet