A színpadtól a sminkszobáig - Körbejártuk Szombathely új színházát

Két-három premier és a lepukkant szocreál kultúrház képét végleg töröljük a memóriánkból. A színésztársalgón át, a raktártól az öltözőig minden zegzugát bejártuk az új szombathelyi Weöres Sándor Színháznak.

Míg kint a parkfenntartók rendezgetik a növényeket, addig bent épp a földszinti stúdiót takarítják, a közelgő próbára portalanítják. Egy néni kezében egy óriási partvissal dolgozik. A műszak meg is jegyzi: a stúdiótechnika már 21. századi, a takarítás viszont maradt a 19-ikben.

A Weöres Sándor Színházban a jelentősebb átalakításoknak vége, a hétezer négyzetméteres színházépület általános portalanításra, az utolsó simításokra, és berendezése javára vár. Utoljára még sisakban néztünk itt széjjel. Nyomokban persze most is ráismerünk az egykor volt honvédségi intézményre, de a különbség közel egy milliárdban (990 millióban) mérhető. Főként az aula hordozza a volt Hemo főbb stílusjegyeit, de az első benyomásunk tényleg ez: végre Szombathelynek normális, európai színháza van!

Átadás előtt a Weöres Sándor Színház
Átadás előtt a Weöres Sándor Színház
Mészáros Zsolt

Eztán két ruhatár is szolgál – ez is jó!

Régi a lépcső, és az előtéri burkolat - mementóként, a csupasz falakon túl az egykori aulából ennyi maradt (persze felújítva). Az új így sem teljesen új. A színház megörökölte a Hemo struktúráját - külsejében kubusokból építkező, modern, letisztult formavilágot tükröz.

Az egykor volt kultúr-kaszárnya hetvenöt százaléka maradt, de emellett új részek is épültek: egy nagyobb stúdió, számtalan öltöző, sminkszoba, kiszolgáló-helyiségek, díszlet- és jelmezraktárak. Az átépítés az Unico Kft tervei alapján zajlott. A ZÁÉV ZRT tavaly tavasszal kezdte a munkát, az elmúlt egy évben összesen közel 130 ember dolgozott rajta…

Az aula
Az aula
Mészáros Zsolt

Belsőépítészeti megoldásokban a Bonyhádi Károly által tervezett színházi logó, és az általa sugallt hangulat dominál, a vörössel, hozzá földszíneket választottak, a sötétbarnától a homokszínű szürkéig. (Magát a belsőépítészeti terveket Meláth Szilvia Modern és letisztult - Virtuális séta a szombathelyi színházban 2010. June 27. 09:03 készítette.) A logó stílusa az épület belső tereinek (állítólag bútorainak is – de ezt majd csak pár nap múlva hozzák) színvilágában és stílusában, sőt a kiírásokban is visszaköszön. (Kedvencünk a mozgássérült wc felirata, a kocsi kerekében is benne van a színház szimbóluma…)

Szabó Győző is befut

Délelőtt tíz óra van – a fenti traktusokban is nagy a nyüzsgés, a műszak és a ZÁÉV munkatársai egymás mellett szerelnek. Közben a legfelső szinten, a tetőn az újdonsült társalgóban gyülekeznek az Ember tragédiájának hősei. A berendezés itt is nyomokban észlelhető, a büfé is alapszinten üzemel.
Egy körasztalnál gyülekeznek a színészek. Még álmosan, műanyag pohárból kortyolgatják kávéjukat. Szabó Győző is befut, fél óra és a nagyszínpadon már Ádámot próbál.
Napok óta itt már mindenki azon fáradozik – gőzerővel - hogy a jövő pénteki premierre tökéletesen összeálljon a gépezet.

Színésztársalgó
Színésztársalgó
Mészáros Zsolt

Ma próbálnak először nagyszínpadon

Összefutunk a büfében Jordán Tamással is, aki elmeséli, mennyire örül, hogy végre visszaköltözhettek: „Halálosan boldog most mindenki, én magam sem emlékszem rá, voltam-e már ennyire boldog…” Január elsején költöztek ki az MMIK-ból, pár napba beletelt míg mindent áthoztak. Ma lesz az első olyan nap, amikor nagyszínpadion is próbálhatnak. „Most a napi 24 órát is kevésnek érezzük, de pár napon belül már az egész darabot egyben próbáljuk.”

A nézőtérre belépve ér a legnagyobb meglepetés, itt valóban tapintható a változás: hangulatos lett, a színekben itt is a meleg vörös dominál. A széksorok mellett bordó padlószőnyeg fut. Oldalt az akusztikai burkolaton is a mély bordó és a földszínek térnek vissza. A nézőtéri székek szintén bordók. Kipróbálunk egyet, középtájban, kényelmesnek tűnik, de a puding próbája az evés, nem a pár perces kóstolgatás. Bent a nézőtér aljzatát megmagasították, így a sorok szintje között a korábbi tíz centis eltérés kétszerese lett.
Lent a színpadon az óriáskivetítőn az egyiptomi szín egy jelenetének kimerevített képe. Előtte puffokon civilben gyülekeznek a színészek.

Átadás előtt a Weöres Sándor Színház
Átadás előtt a Weöres Sándor Színház
Mészáros Zsolt

Természetesen változott a technika is, és az új épületszárny felépítésével két oldalról is megközelíthetővé vált a színpad. Az új nagyterem felső szintjére egy kicsinyke páholyt is építettek – innen is muszáj lesz kinéznünk.

Bekukkantunk a fenti kisterembe (amelyet Márkus Emíliáról neveztek el). A magasban, körben egy erkély is fut, a tervek szerint egyes előadásokat innen is lehet majd nézni, de a színészek is játszhatnak itt fent. Ez a terem amúgy is kísérleti előadások helyszíne lesz, mobil térrendezéssel, technikával és ülőhelyekkel.

A színészek tusolója
A színészek tusolója
Mészáros Zsolt

Az emeleti irodákban már dolgoznak, egyedül Jordán Tamás – vörös szőnyeges, panorámás - dolgozószobája üres még, a bútorokra várnak.

Legutoljára az eljövendő étterembe nézünk be

Épp festik a falakat. Újdonsült bérlőit (Csonka Tamást és Beke Ramónt) arról kérdeztük Olasz darabhoz olasz ételek - megvan a nyertes színházi vendéglátó 2011. January 12. 16:38 , mikor nyitnak. Elmesélik, igazi kuriózum, ugyanakkor különleges lehetőség, hogy az országban ez lesz az első olyan étterem, amely színházban működik. Egyik fő profiljuk a menüs étkeztetés lesz a déli órákban.
Nem csupán a színház dolgozóira számítanak délidőben, hanem szeretnének nyitni a város felé is. A terveik szerint a menüben egy leves, két főtétel szerepel majd, mérsékelt árakon. Természetesen a rendezvények előtt és után is be lehet majd térni meleg ételre, hétköznap is, ha előadás van, tizenegyig-éjfélig is nyitva lesznek. Kisebb étlapot terveznek, 4-5 féle meleg étellel, szezonális kínálattal, amelyeket esetleg az aktuálisan futó darabhoz is igazítanak. Nyáron terasz is lesz, ahol akár lakodalmat is lehet tartani, ha a színházban épp semmi sem fut.

Csonka Tamás és Beke Ramón az új étteremben
Csonka Tamás és Beke Ramón az új étteremben
Mészáros Zsolt

És a lényeg…Premierek és avatások

Az első premier 2011. január 21-én lesz: Az ember tragédiájával avatják fel a szombathelyi színházat, Jordán Tamás rendezésében, Szabó Győző és Csonka Szilvia főszereplésével. Kapkodni már felesleges, az összes jegy elkelt az előadásra.

A színház másnap ünnepi keretek között, szalagátvágás kíséretében –miniszterekkel, államtitkárokkal, és a megyeszékhely vezetőivel - hivatalosan is kitárja kapuit. A hivatalos díszünnepség után a Weöres Sándor Színház társulata a tervek szerint egy lazább örömünnepet is tart a színházi szakmával és a közönséggel közösen. A csapat budapesti barátokat hívott, akikkel együtt gálaműsort adnak január 24.-én este 20. órakor. A Bokrétaünnep listája felettébb ígéretes: a műsort Stohl András vezeti. A társulat tagjai mellett színpadra lép Bálint András, Benkő László, Blaskó Péter, Csankó Tamás, Csankó Zoltán, Darvas Ferenc, Haumann Péter, Horváth Charlie, Huzella Péter, Illés Béla, a Kaláka, Kern András, Lázár Kati, Mácsai Pál, Pogány Judit, Rátóti Zoltán, Shell Judit, Schmied Zoltán, Sebő Ferenc, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Verebes István.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Modern és letisztult - Virtuális séta a szombathelyi színházban

Az egész épületben a színházi lógó bordó színe dominál majd, hozzá földszíneket választottak, a sötétbarnától a homokszínű szürkéig. - meséli a színház belsőépítésze, Meláth Szilvia.

Olasz darabhoz olasz ételek - megvan a nyertes színházi vendéglátó

A nagyközönség számára is nyitott lesz a Weöres Sándor Színház új étterme. Némi vita után a város eldöntötte, ki üzemeltetheti a színház vendéglátóhelyeit.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra