Ismerje meg a Weöres Sándor Színház igazgatói pozíciójára pályázó Szabó Tibor terveit

A két induló közül Harsányi Sulyom László pályázatát már olvashatták, most a Nyugaton megnézhetik a másik pályázatot is. Hogy kötné össze például Szabó az alternatív és a látványos színházat?

Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának szerződése január végén lejár, a posztra két pályázat érkezett.

Az egyik pályázó Harsányi Sulyom László, 62 éves rendező, Székely Gábor egykori tanítványa, aki 2001–2010 között a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója volt. Róla itt Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára 2020. September 16. 12:29 írtunk.

Harsányi Sulyom László
Szinhaz.online

A másik pályázó a Weöres Sándor Színház egyik alapítója és a társulat jelenlegi tagja, Szabó Tibor. Érdekesség egyébként, hogy mindkét pályázónak több támogatója van, Harsányi Sulyomot például Törőcsik Mari támogatja, míg Szabót a 18 támogató közül többek közt Alföldi Róbert.

Szabó Tibor pályázatát elsőként a Nyugat.hu szerkesztőségének küldték meg.

„Felállítanék egy Művészeti Tanácsot” – Összefoglaltuk Szabó Tibor pályázatát

A pályázatról megkérdeztük Szabó Tibort is. Mint mondta, a Weöres Sándor Színház népszínházi küldetését szeretné erősíteni, ugyanis szerinte ez a vidéki kőszínházaknak egyik legfontosabb feladata. Eszerint a WSSZ-ban ugyanúgy helyet kell adni az alternatív, szűkebb réteghez szóló produkcióknak és a könnyedebb, látványosabb, szélesebb körben népszerű daraboknak is.

A népszínházi küldetés mellett Szabó Tibor szeretne egy Magyarországon még nem annyira ismert, úgynevezett testtudatos játékot is megvalósítani. Ennek lényege, hogy a színészi játékban sokkal nagyobb szerepet kap a test használata.

Szabó Tibor
Mészáros Zsolt

A társulattal kapcsolatban is vannak újító elképzelései. Művészeti Tanácsot szeretne alapítani, melynek az lenne a feladata, hogy a színház mindennapi működésében aktív szerepet vállalva tanácsokkal lássa el az ügyvezető igazgatót.

A tanács ezen felül a színészek fejlődéséért, a foglalkozások és tanfolyamok szervezéséért is felelősséget vállalna. A pályázó a Miskolci Nemzeti Színházat hozta fel példának, ahol 2013 óta eredményesen működik a Művészeti Tanács.

Szabó szoros partnerséget szeretne kialakítani a színház és Szombathely más művészeti, kulturális intézményeivel, így például a Savaria Szimfonikusokkal.

A városnak még nincs állandó színművészeti fesztiválja, de ha engem választanának, a következő öt évben ezen is szeretnék változtatni” – tette hozzá Szabó Tibor.

A teljes pályázatot ide kattintva olvashatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára

A kormánynak és az önkormányzatnak kell közös nevezőre jutnia.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra