Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ismerje meg a Weöres Sándor Színház igazgatói pozíciójára pályázó Szabó Tibor terveit

A két induló közül Harsányi Sulyom László pályázatát már olvashatták, most a Nyugaton megnézhetik a másik pályázatot is. Hogy kötné össze például Szabó az alternatív és a látványos színházat?

Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának szerződése január végén lejár, a posztra két pályázat érkezett.

Az egyik pályázó Harsányi Sulyom László, 62 éves rendező, Székely Gábor egykori tanítványa, aki 2001–2010 között a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatója volt. Róla itt Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára 2020. September 16. 12:29 írtunk.

Harsányi Sulyom László
Szinhaz.online

A másik pályázó a Weöres Sándor Színház egyik alapítója és a társulat jelenlegi tagja, Szabó Tibor. Érdekesség egyébként, hogy mindkét pályázónak több támogatója van, Harsányi Sulyomot például Törőcsik Mari támogatja, míg Szabót a 18 támogató közül többek közt Alföldi Róbert.

Szabó Tibor pályázatát elsőként a Nyugat.hu szerkesztőségének küldték meg.

„Felállítanék egy Művészeti Tanácsot” – Összefoglaltuk Szabó Tibor pályázatát

A pályázatról megkérdeztük Szabó Tibort is. Mint mondta, a Weöres Sándor Színház népszínházi küldetését szeretné erősíteni, ugyanis szerinte ez a vidéki kőszínházaknak egyik legfontosabb feladata. Eszerint a WSSZ-ban ugyanúgy helyet kell adni az alternatív, szűkebb réteghez szóló produkcióknak és a könnyedebb, látványosabb, szélesebb körben népszerű daraboknak is.

A népszínházi küldetés mellett Szabó Tibor szeretne egy Magyarországon még nem annyira ismert, úgynevezett testtudatos játékot is megvalósítani. Ennek lényege, hogy a színészi játékban sokkal nagyobb szerepet kap a test használata.

Szabó Tibor
Mészáros Zsolt

A társulattal kapcsolatban is vannak újító elképzelései. Művészeti Tanácsot szeretne alapítani, melynek az lenne a feladata, hogy a színház mindennapi működésében aktív szerepet vállalva tanácsokkal lássa el az ügyvezető igazgatót.

A tanács ezen felül a színészek fejlődéséért, a foglalkozások és tanfolyamok szervezéséért is felelősséget vállalna. A pályázó a Miskolci Nemzeti Színházat hozta fel példának, ahol 2013 óta eredményesen működik a Művészeti Tanács.

Szabó szoros partnerséget szeretne kialakítani a színház és Szombathely más művészeti, kulturális intézményeivel, így például a Savaria Szimfonikusokkal.

A városnak még nincs állandó színművészeti fesztiválja, de ha engem választanának, a következő öt évben ezen is szeretnék változtatni” – tette hozzá Szabó Tibor.

A teljes pályázatot ide kattintva olvashatják.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy belső és egy külső pályázó van a szombathelyi színház igazgatói posztjára

A kormánynak és az önkormányzatnak kell közös nevezőre jutnia.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra