Kiderült, mennyit ér most egy átlagos családi ház Zala megyében

Vajon ingatlanban is sereghajtó Zala? Sok minden változott a koronavírus-járvány óta.
Idén átlagosan 42%-kal költöttek többet ingatlanra a vevők Zala megyében a 2020-as adatokhoz képest. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 80 négyzetméteres otthont átlagosan 18,6 millió forintért lehetett megvásárolni, ugyanekkora ingatlant 2022-ben már csak közel 10 millióval drágábban lehet megkapni. A népszerű üdülőtelepülések és a keresett balatoni újépítések négyzetméterárai felfelé hajták az átlagos négyzetméterárakat a megyében.

Ingatlanban is sereghajtó Zala?

Hazánk 19 megyéje között több szempontból is a sereghajtók közé tartozik Zala. Lélekszámát tekintve a negyedik legalacsonyabb lakosságszámmal rendelkező megyénk, területének mérete szempontjából is a hatodik legkisebb, népsűrűsége pedig az ötödik legalacsonyabb.

Az aprófalvas településszerkezetnek köszönhetően azonban településszám tekintetében az élbolyban helyezkedik el Zala megye, itt található a harmadik legtöbb település országosan. A megye székhelyének számító Zalaegerszeg közülük a legnépesebb, a Zalaegerszegi kistérségben él a megyei lakosság egyharmada, de jelentős mennyiségű lakos telepedett le Nagykanizsán és környékén is – kezdte zalai ingatlankörképét a Duna House.

„A két szomszédos országgal, Horvátországgal és Szlovéniával is határos megye változatos domborzattal rendelkezik, a dombvidékek lankái között megbúvó, alacsony lélekszámú településektől a gyógyvizeiről híres fürdővárosokon át, a szintén turisztikai jelentőségű Balaton közeli városokig, színes kínálat várja az ideköltözőket. Az év végéig igényelhető Falusi CSOK-kal érintett, közel 2500 település közül a harmadik legtöbb, vagyis 225 Zala megyei falu várja az otthonteremtő családokat” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Mészáros D. Zsolt

Hozzáteszi, hogy akárcsak az ország többi területén, Zala megyében is jellemző a „kiköltözési hullám”: megugrott a nagyobb városok melletti agglomerációs települések népszerűsége a pandémia alatti bezártság következtében, illetve keresettek lettek az üdülőtelepüléseken található ingatlanok is. Ez utóbbi eredményezte az átlagos négyzetméterárak emelkedését.

A KSH adatai szerint több mint 5100 Zala megyei ingatlan cserélt gazdát 2021-ben. A megye településszerkezetéből adódóan is, a legmagasabb számban értékesített ingatlantípus a családiház, arányuk a Duna House adatai szerint az idei évben a korábbi 40% körüli értékről 52%-ra emelkedett.

Egyre többet fizetünk egyre kevesebb négyzetméterért

Míg 2020-ban átlagosan 18,9 millió forintot költöttek a vásárlók a megyében, átlagosan 105 négyzetméter nagyságú ingatlanokra, addig 2022-ben 26,8 millió forintért csupán 90 négyzetméter körüli házakra tudtak csak szerződni a vevők.

Nyugat.hu

Az ingatlanközvetítő tranzakciós adatai szerint a megye átlagos négyzetméterárai – az összes ingatlantípus adatainak figyelembevételével számolva – 2020-hoz képest 47, 2021-hez képest 23%-kal emelkedtek. 2022-ben átlagosan közel 350 ezer forintos négyzetméteráron, 26,5 millió forintba került egy 77 négyzetméteres otthon.

Nagy az építési kedv

A Duna House közreműködésével értékesített újépítésű ingatlanok aránya az elmúlt évek adatai szerint 2021-ben volt a legmagasabb, vélhetően az 5%-os áfa meghosszabbításának köszönhetően. A bizonytalan gazdasági környezet, az emelkedő alapanyagárak és a szakemberek dráguló munkadíjai mellett továbbra is erős az építési kedv a megyében.

A KSH adatai szerint 2021-ben közel ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki Zala megyében, ami az előző évihez képest 33%-os növekedést jelent. Az idei évben is aktív az újépítésű piac, 2022 január és szeptember közötti időszakában már 911-nél jár a kiadott engedélyek száma.

A Balaton a sláger

Az újépítésű ingatlanok esetében a nagyvárosok és az üdülőtelepülések iránti kereslet a legmagasabb, a balatoni újépítések népszerűségük és magas műszaki tartalmuk miatt a fővárosival megegyező, vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárai felfelé húzzák a megyei átlagárakat.

Mészáros D. Zsolt

„Keszthelyen az értékesítés alatt álló újépítésű projektek átlagos négyzetméterára az 1,8 millió forintot is meghaladja. A balatoni újépítésűek iránt érdeklődők a kiváló energetika, a kiemelt műszaki tartalom adta biztonság és kényelem, valamint a Balaton közelsége miatt sok esetben már a tervezőasztalról lefoglalják a legnépszerűbb paraméterekkel rendelkező lakásokat” – magyarázta a szakértő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet