Szinte járhatatlanok a zanati „Fűvészkert” utcái, mert a tulajdonosok nem tudnak megegyezni, hogy ki mennyit fizessen

Időnként valaki fog egy kanna betont és beönti a lyukakba...

Már 2014-ben írtunk Zanaton a lakók kátyúzzák az utakat - elegük van 2014. March 29. 17:37 arról, hogy a Szombathelyhez tartozó Zanat egy részén a lakók kátyúzzák az utakat, és nagyon elegük van ebből.

zanati Eper utca
A zanati Eper utca
Mészáros D. Zsolt

A helyzet azóta sem sokat változott. Illetve, ahogy képeinken is látszik, mára szinte járhatatlanná vált az érintett Áfonya, Eper, Fenyő és Korpás utca. Közel száz, az elmúlt 20 évben épült lakóház környéke.

Útalap nélkül építették meg az utcákat

A probléma már a 2000-es évek elején jelentkezett. Hasonló módon, mint később a lakóparkoknál, a lakóépületek közti utcákat vállalkozók alakították ki, területük magántulajdonban van. Ezért az önkormányzat ezekben az utcákat nem kezelheti, nem újíthatja fel és a csapadékvíz-elvezetés sem hozzá tartozik. Ehhez az kellene, hogy a tulajdonosok átadják a tulajdonjogot.

zanati Eper utca
A zanati Eper utca
Mészáros D. Zsolt

Zanaton ez még bonyolultabb: az említett utcákban a Zanati Építőközösség építette ki a közműveket, információink szerint azonban ez a szervezet hivatalosan be sem volt jelentve. Hiába fizették be a lakók a közmű-hozzájárulást, kiderült, hogy az utakat olyan tervek alapján építették meg, amelyek nem feleltek meg az önkormányzat által előírt műszaki előírásoknak. Gyakorlatilag útalap nélkül készültek - így azokat a szombathelyi önkormányzat nem vette át. Az építőközösség közben meg is szűnt.

Még tovább bonyolítja az ügyet, hogy azoknak a területeknek, amelyeken az utak kiépültek, összesen közel 60 magánszemély a tulajdonosa, akik nagyrészt erről nem is tudnak, és közülük senki sem lakik itt. Hogy ez hogyan történhetett, azt csak azt tudja, aki annak idején értékesítette az ingatlanokat a később itt építkező új tulajdonosoknak.

Kátyúzás önerőből

Az utcák csapadékvíz-elvezetése is problémás. Igaz, ki van építve a zárt rendszerű vízelvezető-rendszer, azonban a csapadékvíz egy magántelken kialakított záportározóba folyik a Korpás utca végében. A telektulajdonosok bármikor eladhatják az ingatlant, de azt is megtehetik, hogy betemetik az ideiglenes záportározót. Ebben az esetben egy nagyobb eső esetén a csatorna kiönthet, legrosszabb esetben nyílt árkokat kell kiásni az utcák mellett.

kátyú
A zanati Eper utca
Mészáros D. Zsolt

Az elmúlt bő tíz évben a lakók önerőből kátyúztak és javítgatták az utakat. 2015-ben az akkori önkormányzat adott 6,7 millió forintot az Áfonya utca felületi zárására és a többi három utca egyszeri kátyúzására, 2019-ben Kántás Zoltán, a választókerület akkori képviselője képviselői keretéből 2 millió forintot utalt kátyúzásra. Az összes többi felújítást a lakók végezték el saját költségükön.

Az igazi probléma viszont az, hogy a lakók sem értenek egyet. Több kezdeményezés volt korábban is, de ezek sikeréhez egyetértés kell, hiszen például egy terület tulajdonjogának átadásába minden tulajdonosnak bele kell egyeznie.

Két éven belül megoldódhat a helyzet

Most újabb terv készült, ami a helyzet bonyolultsága miatt szintén nem egyszerű. A tervet Putz Attila, a városrész jelenlegi képviselője részletezte lapunknak.

kátyú
A zanati Eper utca
Mészáros D. Zsolt

Alapítani kell egy új építőközösséget, ehhez elég a lakók 50 százalékának beleegyezése. Az építőközösség javára az utcák területének tulajdonosai le tudnának mondani tulajdonjogukról. Egy korábbi egyeztetésen sikerült a 80 százalékukkal beszélni, ők mind belegyeztek, hogy átadják a tulajdonjogot.

Majd az építőközösség felújíttatná az utakat, ehhez 35-40 millió forint kell. A költségekbe az önkormányzat is beszállna, és amikor készen vannak az utak, tehát megfelelnek a műszaki előírásoknak, az önkormányzat azonnal átveszi az utakat, és onnantól kezdve már a város feladata a karbantartás, felújítás.

zanati Eper utca
A zanati Eper utca
Mészáros D. Zsolt

Közben az önkormányzat megvásárolja a telket, ahol a záportározó van, de csak akkor, ha a hidrogeológusi szakvélemény igazolja ennek a szükségességét.

A terv sikeréhez tehát két ügyben kell megegyezni a lakossággal. Először el kell érni, hogy az utcák területének tulajdonosai lemondjanak tulajdonjogukról, másodjára a közel száz lakóházban élőknek vállalniuk kell, hogy az utcák felújításához 195 ezer és 225 ezer forint közötti összeggel hozzájárulnak. Aki nem tud ekkora összeget egyben befizetni, azoknak az építőközösség kedvezményes hitelt is fel tudna venni, esetlegesen önkormányzati kezességvállalással.

Az egyeztetések már elkezdődtek, hamarosan lakossági fórumot tartanak. Ha sikerül a megegyezni, akkor jövő év végére, 2023 elejére megoldódhatnak a zanati "Fűvészkert" problémái.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet