Évek óta nulla bevétele van a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozásnak

A szombathelyi önkormányzatnak nem lesz könnyű érvényesítenie az 510 millió forint keretösszegű jelzálogjogot.

510 millió forintot követel a szombathelyi önkormányzat a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozótól - írtuk szeptember elején. 510 millió forintot követel a szombathelyi önkormányzat a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozótól 2020. September 02. 16:12

Nulla bevétel, nulla alkalmazott, félmilliárdos kötelezettség, többek között ezek az adatok jellemzik a HORWAT Investment Kft-t. Ennek a cégnek kellett volna már régen befejeznie a Zanatra vezető kerékpárutat.

12 éven át húzták az időt

12 évvel ezelőtt a szombathelyi elkerülő Tescóval szemközti oldalán vásárolt meg több ingatlant egy vállalkozó, aki üzletközpontot tervezett oda. Ahhoz viszont, hogy megkapja az építési és az üzemeltetési engedélyt, az addig külterületként nyilvántartott ingatlanokat belterületté kellett minősíteni.

Az akkori városvezetés szerződést kötött a vállalkozóval arra, hogy ha a vállalkozó megépíti a kerékpárutat a Zanati út végétől Zanat határáig, akkor átminősítik az ingatlanokat belterületté. Az átminősítés megtörtént, több üzlet és gyorsétterem is épült a területen, ezek már régóta működnek.

Ennyi készült el a bicikliútból az elkerülő Zanat felőli oldalán.
Szilágyi József (telefonos fotó)

A kerékpárútnak viszont hosszú huzavona után is csak egy része készült el. A vállalkozó állandóan kifogásokat keresett, az előző, fideszes városvezetés nyolcszor adott új határidőt a bicikliút befejezésére.

Az új városvezetés kidolgozott egy szerződést, ennek értelmében a vállalkozásnak 2022. március 31. napjáig két ütemben ki kellene építenie a hiányzó szakaszt, járdával, közvilágítással együtt. Ezt azonban a cég képviselője nem írta alá, ezért az önkormányzat a korábban elfogadott jelzálogjog érvényesítésére pert indított, a keresetet a Szombathely Törvényszék május 30-án be is fogadta.

Ezt a bizonyos jelzálogjogot 2011. júliusában jegyeztették be, és 510 millió forint keretösszegről szól.

Hat éven át nulla bevétel, negatív eredmény

A HORWAT Investment Kft. nyilvános cégadatai azonban azt mutatják, hogy a kft. nem működik évek óta. A cég

 • 2014-től minden évben nulla forint nettó árbevételt vallott be
 • 2014-től negatív adózás előtti eredményt közöltek, kivéve 2016-ot, amikor az adózás előtti eredmény 7 millió 179 ezer forint volt
 • 2014-től 500 millió forint kötelezettség terheli a kft-t, ez az összeg évente minimálisan változik
 • A cégnek alkalmazottja nincs
 • A kft. 2014. szeptember 29-től végrehajtás alatt áll
 • A HORWAT Investment Kft. egyébként Szombathelyre, a Rákóczi útra van bejelentve, egyébként száz százalékban egy külföldi cég tulajdonában van.

  Két ingatlan a biztosíték

  Az önkormányzat jelzálog-követelését még 2011-ben jegyeztették be. Keretértéke 510 millió forint, a fenti adatok ismeretében nem valószínű, hogy ezt, akár bírósági úton, be tudják hajtani.

  A jelzálogjog-szerződésben viszont szerepel biztosítékként kettő darab külterületi ingatlan, ezek szántó és árok megjelöléssel szerepelnek a szerződésbe. A két ingatlan összterülete mintegy négy hektár, a szombathelyi elkerülő Zanat felőli oldalán, a Tescóval szemben vannak. Összértékük a szerződés 2011-es aláírásakor mintegy 254 millió forint volt.

  Valószínű, hogy az önkormányzat ezeket az ingatlanokat szerezheti meg a jelzálog-igény érvényesítésével, de ezt majd a bíróság dönti el.

  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet