Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

510 millió forintot követel a szombathelyi önkormányzat a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozótól

Az önkormányzat közben megépítteti a bicikliút hiányzó szakaszát.

A szombathelyi önkormányzat júniusban döntötte el Vége a zanati kerékpárút 12 éves kálváriájának, a szombathelyi önkormányzat megépítteti a bicikliutat 2020. June 26. 12:51 , hogy megépítteti a zanati kerékpárút hiányzó szakaszát. A történet 12 éve kezdődött, összefoglalója a cikk végén olvasható.

A lényeg, hogy a szombathelyi elkerülő Tescóval szemközti oldalán vásárolt meg több ingatlant egy vállalkozó, aki üzletközpontot tervezett oda. Ahhoz viszont, hogy megkapja az építési és az üzemeltetési engedélyt, az addig külterületként nyilvántartott ingatlanokat belterületté kellett minősíteni.

Az akkori városvezetés szerződést kötött a vállalkozóval arra, hogy ha a vállalkozó megépíti a kerékpárutat a Zanati út végétől Zanat határáig, akkor átminősítik az ingatlanokat belterületté. Az átminősítés megtörtént, több üzlet és gyorsétterem is épült a területen, ezek már régóta működnek.

Ennyi készült el a bicikliútból az elkerülő Zanat felőli oldalán
Szilágyi József (telefonos fotó)

A kerékpárútnak viszont hosszú huzavona után is csak egy része készült el. A vállalkozó állandóan kifogásokat keresett, az előző, fideszes városvezetés nyolcszor adott új határidőt a bicikliút befejezésére.

Az új városvezetés azonban megelégelte a huzavonát. Májusra kidolgoztak egy új szerződést, amiben a vállalkozásnak 2022. március 31. napjáig két ütemben ki kellene építenie a hiányzó szakaszt, járdával, közvilágítással együtt.

Az előkészített szerződés azt is tartalmazta, hogy ha a vállalkozó ezt nem teljesíti, akkor 300 millió forint kötbért köteles fizetnie az önkormányzatnak. Ennek biztosítékául jelzálogjogot jegyeztetnek be a vállalkozó tulajdonában lévő területekre 300 millió forint értékben 2030. december 31-ig.

A vállalkozó azonban a szerződés aláírásán nem jelent meg, azóta sem írták alá az új szerződést. Ezért az önkormányzat a korábban elfogadott jelzálogjog érvényesítésére pert indított, a keresetet a Szombathely Törvényszék május 30-án be is fogadta.

Ezt a bizonyos jelzálogjogot 2011. júliusában jegyeztették be, és 510 millió forint keretösszegről szól.

Ez a rész is kész
Horváth Zoltán

Mindez az ügy rendezésére létrehozott ideiglenes vizsgálóbizottságnak készített anyagból derül ki. A vizsgálóbizottság csütörtök délután tartja ülését, ahol arról döntenek, hogy elfogadják-e a beszámolót és a tervezett lépéseket. Illetve arról is, hogy a bizottság megvizsgálja, miért nem sikerült teljesíteni a 2018. júniusában a közgyűlés által elfogadott szerződésmódosítást.

Az anyag egyébként azt is írja, hogy az önkormányzat 2020. augusztus 7-én szerződést kötött egy tervezővel a kerékpárút hiányzó szakaszának megtervezésére, a szerződés 17,9 millió forintról szól.

Nyár eleji információink Vége a zanati kerékpárút 12 éves kálváriájának, a szombathelyi önkormányzat megépítteti a bicikliutat 2020. June 26. 12:51 szerint a bicikliút befejezése mintegy 150 millió forintba kerül majd.

Előzmények

A történt még 2008-ban kezdődött. Akkor jelentkezett egy befektető, aki meg akarta vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjanak oda, az ingatlant belterületté kellett nyilvánítani, amihez az önkormányzatnak van joga.

Nyolcszor módosították az eredeti szerződést

Az akkori közgyűlés úgy határozott, teljesítik a befektető kérését, egy feltétellel. Ha a vállalkozó a Zanati út végéig vezető kerékpárutat meghosszabbítja egészen Zanatig, és megépíti a nagy forgalmú elkerülőn az átvezetést. Eredetileg aluljárót terveztek ide a gyalogosoknak és a bicikliseknek. A vállalkozó viszont arra hivatkozott, hogy a közlekedési hatóság ezt nem engedélyezi, ugyanis a nagy kamionforgalom miatt az aluljáró megtelhet kipufogógázzal.

Az azóta eltelt évek alatt annyi történt, hogy egy szintbeli kereszteződést alakítottak ki a körforgalom mellett a kerékpárútnak, viszont a bicikliút a kereszteződés után mintegy 15 méterre meg is szűnik. Közben az önkormányzat pár évente módosította az eredeti szerződést, a vállalkozó többször kért halasztást és ezeket sorra meg is kapta.

2015-ben Puskás Tivadar polgármester és Kántás Zoltán, a körzet képviselője kiállt az elkerülő mellé Hamarosan a 86-oson keresztül csapathatják a bringások Zanatnál 2015. October 27. 17:12 és bejelentette, megállapodtak, hogy két ütemben elkészül az út. Az első, 750 méteres szakasz a Decathlonig tartana; akkor azt mondták, hogy 2015. december 30-ig kell elkészülnie, a második, Zanat városrészig tartó, mintegy egy kilométeres, 2016 decemberére lesz meg.

Az üzletek meg sem nyithattak volna a bicikliút elkészülte előtt.

De az ígéretek akkor sem teljesültek, és ismét jöttek a módosítások. Legutóbb tavalyelőtt, a júniusi közgyűlésen Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum 2018. June 25. 08:30 , akkor arról volt szó, hogy 2020 végig megépíti a vállalkozó a bicikliutat.

Tavaly október elején, a választási kampányban Nemény András polgármester-jelölt (Éljen Szombathely) és Putz Attila a választókerület képviselőjelöltje (Éljen Szombathely) közösen tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen 2021-ben elkészül a zanati kerékpárút - ígéri az Éljen Szombathely 2019. October 04. 12:03 , ahol azt ígérték, hogy 2021-re elkészül a zanati kerékpárút.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra