Változik a zöld rendszámú autók parkolási kedvezménye Szombathelyen

Megszűnik az 50 százalékos parkolóbérlet kedvezmény, de kapnak cserébe valamit.

A zöld rendszámos (elektromos és tölthető hibrid) autókra évek óta vonatkoznak kedvezmények, többek között nem kell gépjárműadót fizetni utánuk, nincs regisztrációs adó, átírási illeték. És sok városban ingyen parkolhatnak.

Budapesten gyorsan ingyenessé is tették számukra a parkolást. Tavaly viszont felmerült, hogy megszigorítják ezt, mert egyre több az ilyen kocsi és egyre kevesebb a szabad parkolóhely.

Ennek a Teslának itt nem kell parkolási díjat fizetnie
Nyugat.hu

Szombathelyen ennél óvatosabbak voltak. Már 2012-ben rendeletet hoztak a környezetkímélőnek nevezett autók parkolására. Itt nem lett ingyenes számukra a parkolás, de a féléves és éves parkolóbérlet árából 50 százalékos kedvezményt kaptak. Plusz ingyen használhatják az elektromos autótöltőknél a parkolóhelyet a töltés idejére.

Közben 2016-ban bevezették a zöld rendszámokat, így a kedvezmények az ezzel a rendszámmal elátott autókra érvényesek.

A szombathelyi önkormányzat most változtatásra készül. A jövő heti közgyűlésre készült anyag azt írja, az 1-es, azaz vörös díjzónában állandóan telítettek a parkolók, ráadásul kevés is a parkolóhely. Ezért ott nem indokolt a zöld rendszámos autókra vonatkozó kedvezmény fenntartása.

Elektromos Nissant töltenek a Hollán Ernő utcában
Józing Antal

A SZOVA által készített felmérés szerint a 2-es (sárga) és 3-as (zöld) díjövezetben a tapasztalatok szerint - egy-két parkoló kivételével - alacsonyabb a kihasználtság, és nagyobb a forgás. A városban egyelőre elég kevés zöld rendszámú autó van, ezért a SZOVA azt javasolja, hogy a 2-es és 3-as díjövezetben a számukra legyen ingyenes a parkolás. Ezzel viszont a kedvezményes parkolóbérlet értelmét veszti, és meg is szűnik.

A javaslatot a szakbizottság támogatta, várhatóan a képviselők is megszavazzák a jövő héten. Ha így lesz, akkor

2022. január 1-től a zöld rendszámos autók a 2-es (sárga) és 3-as (zöld) díjzónában ingyen parkolhatnak, és megszűnik az 50 százalékos parkolóbérlet-kedvezményük.

Arról, hogy hány zöld rendszámos autó van Szombathelyen nyilvántartva, tavaly augusztusban írtunk Hány elektromos autó van ma Szombathelyen? 2020. August 10. 07:17 . A Polgármesteri Hivatal Adóosztályának akkori adatai alapján 122 darab zöld rendszámos autó volt tavaly augusztusban. Ez a szám azóta persze sokat változhatott.

Tényleg szükség van a zöld rendszámos autók kedvezményeire?

Világos, hogy a zöld rendszámú autókra vonatkozó kedvezmények azt a célt szolgálják, hogy minél többen cseréljék le robbanómotoros kocsijukat környezetkímélőbb járműre.

De a jelenleg az elektromos és plugin (tölthető) hibrid autók ára jóval a hagyományos kocsik ára fölött van, így azok engedhetik meg maguknak, akiknek nem igazán jelenthet gondot a járműhöz kapcsolódó adók, illetékek és parkolási díjak kifizetése. Ráadásul a tapasztalatok alapján kéttonnás SUV-ok is megkapják a zöld rendszámot, ezek még így sem tekinthetők környezetbarátnak.

A kérdés szerkesztőségünk tagjait is megosztja, így arra kérjük olvasóinkat, hogy szavazzanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet