Acsádtól Zsennyéig: Ezeken a Vas megyei településeken lehet igényelni a CSOK-ot

Hátrányos helyzetű, csökkenő lélekszámú, 5000 fő alatti településekről van szó.
 
 

Acsádtól Zsennyéig: Ezeken a Vas megyei településeken lehet igényelni a CSOK-ot

Hátrányos helyzetű, csökkenő lélekszámú, 5000 fő alatti településekről van szó.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Acsádtól Zsennyéig: Ezeken a Vas megyei településeken lehet igényelni a CSOK-ot

Hátrányos helyzetű, csökkenő lélekszámú, 5000 fő alatti településekről van szó.

Közzétették a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (falusi csok).

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 2486 hátrányosabb helyzetű, csökkenő lélekszáűmú, 5000 fő alatti település került a listára, amely a kormany.hu oldalon érhető el.

A program 2019. július 1-jével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető.

Ugyanakkor a kormány monitorozni fogja, milyen hatása van a falusi csok támogatási rendszerének a kistelepüléseken. Ha 2022-ben továbbra is van igény a programra, a kormány dönthet a folytatás mellett, illetve az érintett települések listáját is felülvizsgálhatják, akár bővíthetik is - fejtette ki a kormánybiztos.

2015 óta már 100 ezer fiatal pár vette igénybe a csok-ot és a magyarországi falvak szempontjából jó hír, hogy a támogatások egyharmadát falvakban, kistelepüléseken használták fel.

Ugyanakkor a kormánybiztos szerint kihívást jelentett a csok rendszerében a falvak szempontjából, hogy az így igénybe vett támogatásokat nagyobb részben valamilyen turisztikai vagy gazdasági erőcentrum vonzáskörzetében, jellemzően nagyvárosi agglomerációban lévő kistelepüléseken használták fel, és csak kisebb részben hátrányos helyzetű településeken.

Ezért indította el a kormány tavaly a magyar falu programot, amelyben idén legalább 150 milliárd forintos forrásból támogatják a helyi közszolgáltatások fejlesztését, életminőség-javító beruházásokat, illetve a falusi csok-kal a lakhatást is.

A falusi csok rendszerében a kedvezményezett kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és kibővítésére egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok.

Megelőzendő, hogy az intézkedés rendkívüli módon felhajtsa a falusi ingatlanok árait, a kormány azt a döntést hozta, hogy a támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész pedig korszerűsítésre, felújításra fordítható - magyarázta a kormánybiztos. Hozzátette ugyanakkor, a három vagy több gyereket vállaló családok esetben, amennyiben a megvásárolt ingatlan ára nem éri el az 5 millió forintot, akkor a fennmaradó összeg a 10 millió forintos keretig teljes mértékben felhasználható lesz felújításra , bővítésre.

Azok a családok, akik korábban már - akár a csok lehetőségeit kihasználva - megvásárolták ingatlanjukat, korszerűsítésre és bővítésre, szintén vissza nem térítendő támogatásként, megkaphatják a falusi csok támogatási összegeinek felét: egy gyermek esetén 300 ezer forintot, kettő esetén 1 millió 300 ezer forintot, három vagy több gyermek esetén pedig 5 millió forintot.

Gyopáros Alpár elmondta: bár arra készülnek, hogy a hátrányosabb helyzetű településeken lényegesen alacsonyabbak az ingatlanárak, mint a fővárosban, a megyei jogú városokban vagy az agglomerációkban, ha mégsem lenne elegendő egy család számára a vissza nem térítendő támogatás, akkor lehetőség lesz állami kamattámogatású hitel felvételére. Használt lakás vagy ház vásárlására és felújítására két gyermek esetén 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos kamattámogatott hitellehetőség áll majd rendelkezésre, míg meglévő ingatlan felújítása esetén, ezen összegek fele, azaz két gyermeknél 5 millió, három vagy több gyermeknél pedig 7,5 millió forint - ismertette.

A kormány döntése szerint a falusi csok támogatását kiterjesztik az egész ország területén a külterületi lakóingatlanokra, vagyis a tanyákra is.

A visszaéléseket megelőzendő, a kormány bizonyos kritériumokat is beépített a rendszerbe, így a támogatás igényléséhez erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet és két év társadalombiztosítási jogviszony szükséges.

Ezen túl a programban saját vállalkozás vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő lakóingatlan megvásárlására nem lesz lehetőség, a támogatás felhasználását pedig részben a települési jegyző, részben a járási hivatalok hatáskörének szélesítésével szigorúan ellenőrzik majd. A támogatást a kormány a tisztességes magyar családoknak kínálja, nem pedig azoknak, akik tisztességtelen módon visszaélnének a lehetőséggel - indokolt.

Lapunk kigyűjtötte azt a 174 Vas megyei települést, ahol igyénybe lehet venni a CSOK-ot:

Acsád Alsószölnök Alsóújlak Andrásfa Apátistvánfalva Bajánsenye Balogunyom Bejcgyertyános Bérbaltavár Boba Bozzai Bozsok Bögöt Bögöte Bucsu Cák Chernelházadamonya Csákánydoroszló Csánig Csehi Csehimindszent Csepreg Csipkerek Csönge Csörötnek Daraboshegy Döbörhegy Döröske Duka Egervölgy Egyházashetye Egyházashollós Egyházasrádóc Felsőjánosfa Felsőmarác Felsőszölnök Gasztony Gérce Gersekarát Gyanógeregye Győrvár Halastó Halogy Harasztifalu Hegyfalu Hegyháthodász Hegyhátsál Hegyhátszentjakab Hegyhátszentmárton Hegyhátszentpéter Horvátzsidány Hosszúpereszteg Ikervár Iklanberény Ispánk Ivánc Jákfa Jánosháza Káld Kám Karakó Katafa Kemeneskápolna Kemenesmagasi Kemenesmihályfa Kemenespálfa Kemenessömjén Kemenesszentmárton Kemestaródfa Kenéz Kenyeri Kercaszomor Kerkáskápolna Kétvölgy Kisrákos Kissomlyó Kiszsidány Kondorfa Köcsk Kőszegdoroszló Kőszegpaty Kőszegszerdahely Magyarszecsőd Magyarszombatfa Meggyeskovácsi Mersevát Mesterháza Mesteri Meszlen Mikosszéplak Molnaszecsőd Nádasd Nagygeresd Nagykölked Nagymizdó Nagyrákos Nagysimonyi Nagytilaj Narda Nemesbőd Nemescsó Nemeskeresztúr Nemeskocs Nemeskolta Nemesrempehollós Nick Nyőgér Olaszfa Ostffyasszonyfa Oszkó Ölbő Őrimagyarósd Őriszentpéter Pácsony Pankasz Pápoc Pecöl Perenye Peresznye Petőmihályfa Porpác Pósfa Püspökmolnári Rábagyarmat Rábahídvég Rábapaty Rábatöttös Rátót Répcelak Répceszentgyörgy Rönök Rum Sajtoskál Sárfimizdó Simaság Sorkifalud Sorkikápolna Sorokpolány Sótony Söpte Szaknyér Szakonyfalu Szalafő Szarvaskend Szatta Szeleste Szemenye Szentpéterfa Szergény Szőce Tanakajd Telekes Tompaládony Tormásliget Uraiújfalu Vámoscsalád Vasalja Vásárosmiske Vasasszonyfa Vasegerszeg Vashosszúfalu Vaskeresztes Vassurány Vasvár Vasszécseny Vasszentmihály Vasszilvágy Vát Velemér Vép Viszák Vönöck Zsédeny Zsennye

A teljes országos lista innen tölthető le.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés