Reagált a Szomhull a levéltári szemétkupaccal kapcsolatos kérdésünkre

Úgy tűnik, kicsit mérges ránk a cég, de ők legalább válaszoltak.
 
 

Reagált a Szomhull a levéltári szemétkupaccal kapcsolatos kérdésünkre

Úgy tűnik, kicsit mérges ránk a cég, de ők legalább válaszoltak.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Reagált a Szomhull a levéltári szemétkupaccal kapcsolatos kérdésünkre

Úgy tűnik, kicsit mérges ránk a cég, de ők legalább válaszoltak.

Egy tegnapi olvasói levél és a hozzá mellékelt fotó meglehetősen gyalázatos állapotokat dokumentált a Fő tértől karnyújtásnyira levő levéltári belsőben.

Egymás hegyén-hátán parkoló autók, zsákokban felhalmozott szemét, ilyesmi.

A helyszínre el is mentünk, leírtuk, mit láttunk, a levelet és a fotókat közreadtunk, majd elküldtük kérdéseinket a Szovának.

Gondoltuk, talán kissé felületesen, hogy a parkolás és a szemét ott fut össze, így talán tudnak valamit mondani.

A sorrendet persze megcserélhettük volna, kétségkívül elegánsabb lett volna, ha megvárjuk a választ, csak hát az utóbbi időben sajnos hozzászoktunk, hogy az esetek nagy hányadában nem kapunk válaszokat, vagy csak olyan hosszú idő múlva, hogy a téma aktualitását veszti.

Ezért alakult ki ez az újságírói gyakorlat, ami – hangsúlyozzuk ismét – afféle kényszermegoldás.

Ebből a szempontból méltányolandó a Szomhull gyors levele, amit változatlan formában teszünk közzé, azzal a megjegyzéssel, hogy a levéltári belsővel kapcsolatos kérdéseinket még csütörtökön reggel elküldtük a közterületfelügyeletnek. Még nem jött válasz.


„Tisztelt Józing Antal!

Csalódottan tapasztaltuk, hogy ismét a társaságunkat említő cikk megjelenése után fordultak hozzánk kérdéseikkel. Értelemszerű, hogy a város hulladékgazdálkodási tevékenységért felelős társaságaként – hogy szó szerint idézzem, jobb ötletük nem lévén – a SZOMHULL Nonprofit Kft. alvállalkozójaként a SZOVA Nonprofit Zrt-t tartják illetékesnek a hulladékkal kapcsolatos ügyekben, szeretnénk ugyanakkor sokadszorra hangsúlyozni, hogy Szombathely tisztán tartása nem csak társaságunk feladata. Részt vállal benne az önkormányzat, a közterület felügyelet, a rendőrség és a lakosság is nagyban segíti vagy akadályozza.

Az illegális hulladékelhelyezés folyamatosan visszatérő probléma a városban, a nyugat.hu is gyakran foglalkozik a témával. Az egyes esetek kapcsán több alkalommal lehetőségünk nyílt a szerkesztőség, ezáltal az olvasók tájékoztatására is. Számos cikk kapcsán ismertettük már Önökkel az illegális hulladék felszámolásával kapcsolatos folyamatot, értetlenül állunk ezért az előtt, hogy a korábban átadott információk ismeretében miért csak hozzánk fordultak a témában. Ez a magatartás alkalmas ráadásul arra, hogy társaságunk rossz hírét keltse, hiszen azt sugallja, hogy a kialakult helyzet kizárólag a SZOMHULL felelőssége. Ezt elkerülendő kérjük, hogy a jövőben a társaságunkat említő cikkek megjelenése előtt forduljanak hozzánk kérdéseikkel!

A szóban forgó esettel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy a cikkben szereplő hulladék nem a gyűjtősziget mellett, hanem a környéken levő ingatlanhasználók, üzlettulajdonosok kukatárolója mellett található. A hasonló, a rendszeres ürítésre rendelkezésre álló gyűjtőedény mellé kihelyezett hulladék elszállítása csak külön megrendelés esetében történhet. Amennyiben azt a hulladék tulajdonosa nem rendeli meg, akkor illegálisan kihelyezett hulladéknak minősül a szemét.

Tulajdonosának, kihelyezőjének kiderítése a közterület felügyelet vagy a rendőrség feladata. A SZOMHULL Nonprofit Zrt. ehhez megfelelő jogkörrel nem rendelkezik, mivel nem hatóság. Fontos megjegyezni, hogy ez a probléma a levéltári belső udvarban hosszú évek óta megfigyelhető, de eddig az illetékesek nem tudtak megfelelő és hatékony megoldást találni a szeméthelyzet felszámolására.

Az érvényben levő közszolgáltatási szerződés alapján az illegálisan elhelyezett hulladékot kizárólag az Önkormányzat megrendelése esetén kell elszállítanunk, anélkül nem feladatunk az illegális szemét begyűjtése. Az ügyben az Önkormányzat már vizsgálatot indított és társaságunktól megrendelte a hulladék elszállítását, amire a mai napon sort is kerítünk/kerítettünk.

Szombathely, 2018. november 8.

Tisztelettel,
SZOMHULL Nonprofit Kft.

 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés