Kolesz receptek 

Kolesz-receptek: kaja gyorsan és egyszerűen

Megkíséreljük a lehetetlent: egy kolesz felszereltségével olcsó, könnyen elkészíthető, egészséges ételeket készítünk és mutatunk be.
 
 

Kolesz-receptek: kaja gyorsan és egyszerűen

Megkíséreljük a lehetetlent: egy kolesz felszereltségével olcsó, könnyen elkészíthető, egészséges ételeket készítünk és mutatunk be.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Kolesz-receptek: kaja gyorsan és egyszerűen

Megkíséreljük a lehetetlent: egy kolesz felszereltségével olcsó, könnyen elkészíthető, egészséges ételeket készítünk és mutatunk be.

Egyetemistaként egy kollégiumban lakom, de azért ennem nekem is kell. A legolcsóbb variáció, ha magára főz az ember, de még itt is vannak praktikák, amikkel jelentősen lehet csökkenteni a kosztpénzt. És persze nem ez az egyetlen kritérium: kifejezetten vizsgaidőszakban, de amúgy általában sincs sok ideje a koleszosnak kaját összedobnia. Én például nem főztem idén semmit, ami fél óránál tovább tartott volna.

Ezzel még nincs vége a listának! Hiába a sport a haverokkal, figyelni kell arra, hogy ne tegyünk tönkre a testünket amíg a kampuszon az eszünket fényezzük. Ezért olyan receptekre van szükségünk, amik gyorsan elkészíthetők, olcsók, egészségesek és lehetőleg olyan alapanyagokból készülnek, amik sokáig elállnak otthon, ráadásul bárhol beszerezhetők.

Ki mikor volt utoljára koleszban? Tisztázzunk egy két kérdést egy átlagos konyha felszereltségével kapcsolatban. Nincs szilikonos sütőforma. Igazából nincs habverő sem, se turmix, se toastsütő, se tésztaszűrő, se sodrófa, semmi olyasmi, amit egy háziasszony megszokott. Van azonban határtalan kreativitás, ami átsegíti az egyetemistákat és a fiatal pályakezdőket ezen a kritikus időszakon.

A világhírű sajtleves

Négy nagy hagymát apróra kockázok, barnásra pirítom egy nagy fémfazék alján. (Egy nagy fazekam van, egy piacon vettem, nagyon megérte, mert a leves a legolcsóbb kaja és sokszor csinálok a barátaimnak, amikor átjönnek hozzám. Pillanatok alatt elfogy az egész bödön.) Felöntöm kábé két liter vízzel, de ugye igazi koleszos sose mérné ki, csak úgy nagyjából. Rakok bele sót, borsot, Vegetát, sok-sok kakukkfüvet, hagyom főni egy fél órát legalább, de ha van időm egy órát, mert csak finomabb lesz tőle.

Lereszelek legalább harminc deka sajtot nagylyukú reszelőn, felkockázok egy kupac sonkát és ezeket lerakom a levesestányérom aljára, majd erre öntöm a forró levest, ami nyúlóssá olvasztja a sajtot. A pirítósomat bele szoktam tépkedni a levesbe amikor eszem, de a barátnőm, akinek nincsen pirítója kenyérkockákat szokott sütni a sütőben és azt rakja bele.

Citromos-gyömbéres csirkecomb

Ezt a receptet hongkongi barátomtól tanultam, aki amúgy csirkeszárnnyal hajtotta végre a műveletet. Én négy húsos combot rakok kevés olivaolajon a serpenyőbe és megforgatom őket, amíg minden oldalon meg nem pirulnak. Egy kis lábasban egy egész citrom kifacsart levét összekeverem egy leveskockával és gyömbérpasztával - de felteszem akármilyen gyömbér megteszi, a koleszreceptek sose voltak kényesek. Ebbe a szószba főzöm bele a csirkecombokat, és amikor összeforrtak, kész is.

Az egyes számú salátámat szoktam készíteni hozzá, ami egy fej megmosott felcsíkozott saláta két-három felkockázott paradicsommal és egy csomag felkockázott mozzarellával. Erre só, bors, oregánó, bazsalikom, egy csepp olivaolaj és egy kis balzsamecet kerül, majd összekeverve mehet a combok mellé. Az egyes számú saláta abszolút mindenhez jó és nálam kb. heti háromszor-négyszer van a menün.

Csirkés tortillatekercs

A tortillát készíteni Gergő barátom tanított meg, amikor pár napra meglátogatott itt. Igazi férfias étel, aminek alapját két nagy felkockázott csirkemell és három felkockázott hagyma adja. Ha a hagyma megpirult a serpenyőben, belerakom a csirkekockákat is és annyi pirospaprikát és Tabasco szószt szórok rá, amennyit nem szégyellek. A saláta és a tejföl később elveszi a csípősséget, szóval mehet bele rendesen.

Egy bögre rízst főzök hozzá, és a mikróban felmelegítek egy nagy paradicsomos babkonzervet. Egy fej salátából és két-három paradicsomból csinálok hozzá salátát, majd minden mehet a tortillaalapra. Finoman kell tölteni, mert nagyon el tud szaladni velünk a ló, és akkor megjárjuk a tekerésnél. Két evőkanál csirke épp elég lesz, egy apró kupac rizs, két kanál bab, rá egy marék saláta, majd egy kanál tejföl és egy kanál készen vett guacamole. A tekeréshez egy alufóliát tépek a tortillatészta alá, és úgy hengergetem fel a beltartalmat, hogy azt a fólia összefogja nekem.

A hozzáválaókat külön edényekben tartom a hűtőben, így sokáig eláll és pillanatok alatt tekerhetek magamnak egy újabb wrapot.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés