Nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, több jut az otthonteremtésre is. Itt az ország költségvetési tervezete

Jövőre gyorsan el is költenénk a 2020-ig Brüsszeltől lehívható 12 ezer milliárd forintot.
 
 

Nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, több jut az otthonteremtésre is. Itt az ország költségvetési tervezete

Jövőre gyorsan el is költenénk a 2020-ig Brüsszeltől lehívható 12 ezer milliárd forintot.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, több jut az otthonteremtésre is. Itt az ország költségvetési tervezete

Jövőre gyorsan el is költenénk a 2020-ig Brüsszeltől lehívható 12 ezer milliárd forintot.

Ma nyújtotta be a magyar kormány a 2018-as év költségvetési törvényjavaslatát. Összeszedtük a főbb változtatási pontokat:

A kormányzati célkitűzés szerint a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak döntő hányadát 2018 végéig elköltenék. Az indoklás szerint a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint uniós forrás ütemezett, gyors lehívása mellett ebben a periódusban elsődleges cél, hogy versenyképes gazdasági szerkezet jöjjön létre.

A büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A költségvetés az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, az állam működése nullszaldós. Jelentősen emelik a honvédelmi kiadások keretét: jövőre több mint 427 milliárd forint juthat honvédelemre. Ez az összeg a jövőre jelzett nominális GDP több mint 1 százalékának felel meg. Tavaly ez az arány 0,94 százalék volt. A tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra 25 milliárd forintos keretet tervez a tárca.

Több mint 200 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi büdzsében az előre nem látható kockázatok kezelésére és az év közben felmerülő kormányzati intézkedések forrására. A Gazdasági Versenyhivatal büdzséje változatlan: az idén és jövőre is 2,37 milliárd forintot tartalmaz, és ehhez 33,1 millió forint saját bevételt kell elérnie. Beruházásra az intézménynél 85 millió forintot terveznek. Az Állami Számvevőszék szintén az ideihez hasonlóan 9,3 milliárd forintból gazdálkodhat, 296,8 millió forintot költhet beruházásokra. A Közbeszerzési Hatóság idei költségvetése 1,678 milliárd forint, ez jövőre 1,884 milliárd forintra nő a javaslat értelmében, amiből 2,1 milliárd forint forrása saját bevétel. Beruházásra a hatóság 316,2 millió forintot fordíthat 2018-ban.

A Központi Statisztikai Hivatal költségvetése kis mértékben csökken, jövőre 10,61 milliárd forint a hivatal kiadása, amelyből csaknem 506 millió forintot beruházásra szánnak. A hivatalnak több mint 790 millió forint saját bevételt kell elérnie 2018-ban. Több mint 54 milliárd forinttal tervezi emelni a helyi önkormányzatok előirányzatát az ideihez képest a kormány. A fejezetre 695,5 milliárd forintot irányoztak elő, míg erre az évre 641 milliárd forint szerepelt itt.

Tovább bővül a családi adókedvezmény

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerint januártól havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, míg az otthonteremtési programra az ideinél is több, 226 milliárd forintot szán a költségvetés. Nő a kétgyermekesek adókedvezménye, ennek nyomán évi 420 ezer forint marad egy átlagos kétgyermekes családnál. Oktatásra 81 milliárd forinttal, az egészségügyi területre 102 milliárd forinttal, nyugdíj, családi és szociális kiadásokra 287 milliárd forinttal, a rendvédelemre 83 milliárd forinttal, gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal többet biztosít a büdzsé. A Miniszterelnökség és a hozzá kapcsolódó intézmények, programok, előirányzatok összesen 846 milliárd forintos kiadással számolhatnak 2018-ban, szemben az idei 955 milliárd forinttal.

A Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelésére csaknem 107 milliárd forintot irányoz elő a tárca. A Nemzeti Hauszmann Terv beruházási kiadása 2 milliárd, a Modern városok program beruházásaira 150 milliárd jut, kulturális örökségvédelmi feladatok beruházásaira pedig 1,5 milliárd forint, míg a Ludovika Campus beruházásaira csaknem 4 milliárd, és további 1 milliárd a működési kiadására. Növekednek az egészségügyre fordítható források a jövő évi költségvetési javaslat szerint. 2017-hez viszonyítva mintegy 7 százalékkal több jut az ágazatra, ami több mint 100 milliárd forintos többletforrást jelent. Jelentős összeggel gazdálkodnak jövőre a kulturális és a tudományos ágazat számos állami intézménye. A jövő évi központi büdzsé kedden benyújtott tervezete szerint a Nemzeti Kulturális Alap 11 milliárd forintból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 82 milliárdból, a Magyar Nemzeti Filmalap 10 milliárdból, az MMA 6 milliárdból, az MTA pedig több mint 62 milliárdból gazdálkodhat.

A törvényjavaslatot következő lépésként a házelnök kiadja a Parlament összes állandó bizottságának, hogy véleményezzék azt. Ha ez megtörtént a Költségvetési Bizottság összefoglalva beterjeszti az Országgyűlés elé majd kezdődhet annak általános vitája.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés