Kibővítené az 1000 fa programot 2024-től a szombathelyi önkormányzat

Gondolnak például a lakótelepen élőkre, és növelnék az elvihető növények számát is.

Sikeres volt az idei 1000 fa program, ezért a jövő évben kibővítve folytatná azt a szombathelyi önkormányzat - derült ki a jövő heti közgyűlésre készült előterjesztésből.

Ebben azt írják, az esemény második regisztrációs időszaka idén szeptember 1-jén, online formában nyílt meg. A program olyan sikeresnek bizonyult, hogy már aznap este jelentkeztek az összes elvihető növényért, melyeket a beszerzési eljárás nyertesével, a PRENOR Kft.-vel szereztettek be.

Mészáros Zsolt

A dokumentum szerint az önkormányzat összesen kicsivel több mint két és félmillió forintot költött a programra idén ősszel. De nem állnak meg.

Kibővítenék a programot

Az előterjesztés kitér arra, hogy a program sikeressége miatt kidolgoznának egy tervet a bővítésre, amit a januári közgyűlésen tárgyalnak.

A bővítés alatt értik többek között

 • az igényelhető növények körének növelését (gondolva a lakótelepeken élőkre)
 • és a kiosztásra kerülő növények nagyobb számát is.
 • A dokumentumban egyúttal azt is megjegyezték, hogy az új szabályok kidolgozása miatt január 1-jéről február 1-jére halasztják a regisztráció kezdetének időpontját.

  De mi is ez?

  Tavaly decemberben jelentette be 1000 fa újratöltve – Új dimenzióba lép a szombathelyi faültetési program 2022. December 06. 16:01 a városvezetés, hogy új dimenzióba lép az 1000 fa program Szombathelyen. Ezt az újragondolt verziót pedig el is fogadták az utolsó 2022-es közgyűlésen, így már aznap elindult a regisztráció.

  Az újragondolt 1000 fa program lényege, hogy az önkormányzat tavasszal és ősszel beszerez 500-500 darab facsemetét, ezeket pedig ingyen átadják azoknak a szombathelyieknek, akik vállalkoznak az elültetésükre és gondozásukra.

  Mészáros D. Zsolt

  A jelenlegi városvezetés egyébként minden évben végigvinné ezt az 1000 fa programot, hogy a szombathelyiek is aktív szerepet vállaljanak a város zöldítésében. Korábbi számításaik szerint idén 15 millió forintba kerül a program.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet