1000 fa újratöltve – Új dimenzióba lép a szombathelyi faültetési program

Kevesebb pénzből, de talán a szombathelyieknek nagyobb örömöt okozva folytatják a faültetést.

Emlékeznek az 1000 fa programra? A jelenlegi városvezetés egyik választási ígérete volt, Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város 2019. July 13. 12:37 hogy egy év alatt ezer fát ültetnek a városi közterületeken. El is kezdték, de aztán közbeszólt a valóság: kiderült, nem is olyan egyszerű ezer darab fát hivatalosan beszerezni és elültetni.

Engedélyek kellenek, közbeszerzést kell indítani, meg az összes, önkormányzati fejlesztéseknél szokásos bürokratikus utat végigjárni. Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21

Ültetik az ezer fa egyikét.
Mészáros D. Zsolt

Aztán jött még a koronavírus-járvány is, ami az 1000 fa mellett sok más projektet is megakasztott egy kicsit. De a háttérben valamennyire mégis zajlottak az események, Még nem kavart be a koronavírus, sínen van az ezer fa ültetése akció Szombathelyen 2020. April 19. 07:23 készültek a tervek, véleményeket kértek, dolgoztak a közbeszerzési pályázaton és az is kiderült, hogy melyik körzetbe hány fa kerül, Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából 2020. June 03. 11:49 de ez persze azóta egy kicsit változott.

Mindez pedig összesen 82 millió forintba kerül (ezzel korábban részletesen foglalkoztunk), Szombathelyi zöldítési program – De miért kerül 82 millió forintba 1000 fa ültetése? 2020. September 06. 19:30 ami elég soknak tűnik, hiszen arról volt szó, hogy kiásnak ezer darab gödröt és beletesznek ezer darab facsemetét.

De most, három évvel a választások után mégiscsak célegyenesbe ért a program, mint azt egy kedd délutáni városházi sajtótájékoztatón megtudtuk:

920 fát ültettek el a választások óta, és hamarosan meglesz az ezer darab is.

Sajtótájékoztató a faültetés új dimenziójáról.
Szilágyi József / telefonos fotó

És az is kiderült, hogy nincs megállás, folytatják a programot, csak kicsit másként és jóval olcsóbban.

A sajtótájékoztatón Nemény András polgármester jelentette be, hogy jövőre új dimenzióba lép a program. Ismét ezer fa elültetéséről van szó, ám ezt most a lakosság teheti meg. Az önkormányzat ugyanis két időszakban, azaz tavasszal és ősszel

500-500 darab facsemetét szerez be, amit ingyen átadnak az elültetésükre és gondozásukra vállalkozóknak.

A fákat magánterületen kell elültetni, a polgármester azt mondta, a városi környezetre így is éppolyan pozitív hatással lesznek, mint a köztéri fák.

És, hogy mit kell tennie annak, aki szeretne ingyen kapható fát ültetni a saját kertjében? Regisztrálnia, azaz jelentkeznie kell, aminek részleteit Horváth Soma alpolgármester mutatta be. Csütörtökön indul az erre a célra létrehozott oldal, az 1000fa.szombathely.hu címen.

Lehet jelentkezni.
Mészáros D. Zsolt

Az oldal még nem él, hiszen a program elindításához közgyűlési döntés kell, a többség várhatóan meg is szavazza. Nemény András kifejezte reményét, hogy az ellenzékben lévő fideszes képviselők is.

Szóval, az oldal elindul a közgyűlési döntés után. A fákra pályázóknak itt meg kell adniuk a nevüket, e-mail címüket, telefonszámukat, és az ingatlan címét, ahol el akarják ültetni a facsemetéket. Aztán választani kell a felajánlott fajtákból, majd a rendszer válasz-e-mailben regisztrálja a jelentkezést.

Fontos, hogy

ingatlanonként maximum kettő darab fát lehet igényelni, és hogy tíz napon belül el is kell ültetni azokat,

amit az önkormányzat ellenőriz is majd.

Milyen fákra lehet pályázni? Dénes Veronika városi főkertész részletesen felsorolta a fajokat, de most elég annyi, hogy lesznek lombhullatók és örökzöldek is, lesznek gyümölcsfák és díszfák, utóbbiból összesen 16, gyümölcsfából 6 faj.

Az említett regisztrációs oldalon lehet majd választani közülük, ahol fotók is lesznek róluk a rövid leírások mellett.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, jövőre 15 millióba kerül ez a program az önkormányzatnak, és ezentúl minden évben meghirdetik majd. Legalábbis, amíg ők vezetik a várost – tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet