103 éve ezen a napon ért véget az első világháború

"Ez nem béke, hanem fegyverszünet húsz évre!"

„Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim otthon lesznek.” Így hangzott az a mondat, amelyet 1914 nyarán mondott II. Vilmos a Német Császárság uralkodója. De milyen események előzték meg ezt a kijelentést és miért ez volt az első olyan fegyveres konfliktus, amelyet világháborúnak nevezünk?

Az első világháború közvetlen kiváltó ürügye, a Szarajevói merénylet volt

1914 június huszonnyolcadik napján az osztrák-magyar trónörökös, Ferenc Ferdinánd és Zsófia hercegné boszniai Szarajevóba látogatott, hogy az ott tartott hadgyakorlatot megtekintse. Fontos megemlíteni, hogy ezekben az időkben a Habsburg ház és Bosznia kapcsolata nem volt felhőtlen, ezért maga a látogatás is szimbolikus volt.

A trónörökös pár a merénylet előtt
Wikipédia

Nem sokkal az érkezésükkor megpróbáltak egy merényletet elkövetni ellenük, amely sikertelennek bizonyult. Ezt követően a trónörökös és felesége folytatta az útját, majd amikor az egyik saroknál a kocsi lefékezett, az alkalmat megragadva egy fiatal boszniai szerb merénylő, Gavrilo Princip, lelőtte Ferenc Ferdinándot és Chotek Zsófiát.

A merénylet éjszakáján a monarchia több városában is, különösen a horvát és a boszniai területeken, szerb ellenes tüntetéseket tartottak és a merénylet után ultimátumot küldtek Szerbiának, majd a terrorakciót követően hónappal, július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenetet küldött Szerbiának: kitört a háború, amelyhez a többi európai ország is csatlakozott.

Mit hozott a világnak a „nagy háború?”

Senki ne higgye azt, hogy a merénylet volt az oka a fegyveres konfliktusnak. Európa már jó ideje készült egy háborúra, nem hiába alakult ki két nagyhatalmi tömb: az antant és a központi hatalmak. Az első világháború valódi oka a világ újrafelosztását célozta meg, amelyhez kellett egy „casus belli”, azaz egy háborús ok. Ezt szolgálta a Szarajevóban történt merénylet.

Amikor Ferenc József kijelentette, hogy ez a háború őszre már be is fejeződik, akkor nagyot tévedett. Senki nem számított arra, hogy a világ azon a nyáron történetének a legvéresebb konfliktusába süllyed, amelyben több tucat ország üzent egymásnak hadat. A korabeli történetírás „nagy háborúnak” nevezte a konfliktust és csak később „keresztelték át” első világháborúvá. Nagyon leegyszerűsítve: a tizenkilencedik században ragadt hadvezetés nem tudott felnőni a huszadik század technikájához, ezért a frontok beragadtak és kialakult az „állóháború”.

Sok esetben párszáz méterekért több ezer ember esett el. A megjelenő új haditechnika, a tank, a géppuska, a harci gázok és a repülők olyan fejlődést jelentettek, amelyeket csak az emberéletek számában lehetett felmérni. Gondoljunk bele, hogy alig egy évtizeddel korábban a Wright fivérek felszálltak az első repülővel, a világháború második felében pedig már „légi lovagok” küzdötten az égbolton.

Kilőtt brit harckocsi Cambrai mellett 1917-ben
Wikipédia

A modern haditechnika születése olyan vérfürdőket hozott, ahol százezrek veszítették életüket. A franciaországi Verdunben például 60 ezer francia és 140 ezer német katona esett el, a sebesültek és eltűntek száma együttesen megközelítette a félmilliót. Ezért is nevezik ezt a helyszínt „verduni vérszivattyúnak”.

Az első világháborúra vegyészként a német Fritz Haber fejtette ki a legnagyobb hatást. Ő volt a legfontosabb kezdeményezője és támogatója a klórgáz harci alkalmazásának, és úgy tekintett erre a fegyverre, hogy az képes eldönteni a háborút. 1915. április 22-én Ypernben a németek bevették a harci gázt és innentől új fejezet kezdődött a háború történetében.

Bár a németek korábban aláírták a Hágai egyezményt, ám erre fittyet hányva bevetették a „csodafegyvert”. Az ellenség katonái heves torokfájdalmakkal, fülzúgással, fejfájással menekültek, többen vért köptek, vízért kiáltottak, a földön rángatóztak, rettenetes kínokat éltek át. Az első világháború folyamán 100 ezer tonnányi mérges gázt használtak fel, amelynek következtében 30 ezernél is többen vesztették életüket, 500 ezer katona pedig súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett.

Francia gyalogosok csoportja 1917 július 14.
Wikipédia

A modern haditechnika a repülők, a géppuska és a harci gázok mellett még számos más fegyverrel egészült ki a gyilkos eszközök repertoárja. Ilyen volt a lángszóró, a léghajók, a kézigránát, a tank, az akna és a gyorstüzelő ágyú, amelyek százezres nagyságrendben szedték az áldozataikat. A négy éven át tartó öldöklésnek 10 millió ember halála volt az ára, a sérültek és a hadirokkantak száma ennek a kétszerese.

Az utolsó áldozat

Érdekes megemlíteni, hogy a fegyverszünet előtti órákban is voltak még áldozatai a háborúnak . A 23 éves Henry német bevándorlók unokájaként született meg. Egy baltimore-i bankban betöltött kényelmes állás és újdonsült menyasszonya várta haza.

Őrmesteri rangjától megfosztották, mivel az egyik levelében a lövészárkok rossz körülményeire panaszkodott. Ezt megtudva a kedvese is felbontotta a jegyességet. November 11-én 10:44-kor egy futár érkezett a 313. ezredhez azzal a paranccsal, hogy 16 perc múlva szüntessék be a harcot.

Gunther úgy érezte, hogy vissza kell nyernie a becsületét, ezért megindult a németek lövészárka felé, akik tört angolsággal igyekeztek figyelmeztetni a kétségbeesett katonát, hogy perceken belül véget ér a háború. Azonban Gunther ezt figyelmen kívül hagyta és a halántékán halálos lövés érte, majd tizenegy óra előtt egy perccel a teste a sárba hullott. Ő volt az első világháború utolsó feljegyzett áldozata.

Amikor 1918. november 11-én 11:00-kor Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban aláírták a fegyverszünetet, a falevelek már negyedszer is lehullottak. Az ezt követő párizsi békeszerződéseket Ferdinand Foch marsall foglalta a legjobban össze: „Ez nem béke,hanem fegyverszünet húsz évre!"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?