157-szer országos csúcs és egy remek szombathelyi - igen, Tóth Géza bácsi koszorút kapott

Mi is megemlékezünk most a súlyemelőről.

Szombat délelőtt koszorúzták meg Tóth Géza olimpiai ezüstérmes súlyemelő szobrát a róla elnevezett téren. A koszorúzáson beszédet mondott Kalmár Attila a Pannonsport vezetője, valamint részt vett dr. Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester is.

Tóth Géza emléktáblájának koszorúzása
Tóth Géza szobrának koszorúzása (a képre kattintva geléria nyílik)
Vágvölgyi Bálint

Tóth Géza 1932. január 25-én született Sorokpolányban.

Gyerekkorában focizott, de tizenévesen már kitűnt kortársai közül fizikai erejével. Polgári iskolába került Szombathelyre, a Zrínyi diákja volt. Tanulmányai félbeszakadtak a háború miatt ekkor Budapestre került, érettségijét a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban szerezte meg.

1954-ben került a TF-re, ahol testnevelő tanárnak tanult. Itt ismerte fel tehetségét évfolyamtársa, Détár László, hamarosan pedig már közösen mentek edzőtáborba.

Tóth tehetségét bizonyítja, hogy egy évvel később már válogatott volt. 1958-ban visszautasította az MTK ajánlatát és Szombathelyre jött tanítani a Savaria Gimnáziumba.

Tóth Géza
web

Közreműködésének köszönhetően a Haladás szakosztályként megalakult a súlyemelő egyesület a városban.

Tóth ekkor is tagja volt a válogatott csapatnak, akik jól felkészülten utaztak ki 1960-ban a római olimpiára. A remélt érmeket azonban nem hozták.

Az 1962-es és 1963-as világbajnokságon Tóth a harmadik helyen végzett, majd Európa-bajnokságot nyert. 1964-ben a tokiói olimpián ezüstérmet szerzett, egy évvel később pedig már világbajnokként tért haza a berlini versenyről.

Nem volt szerencséje az olimpiákon

Tóth Géza 3 olimpián versenyzett, de aranyérmet nem sikerült szereznie.

Az 1960-as római olimpián a magyar súlyemelő csapat legjobb helyezése a harmadik hely volt, annak ellenére, hogy a válogatott nagyon jó formában érkezett meg a helyszínre.

Később kiderült, hogy a nem várt helyezések oka a versenyekre való rápihenés hiánya volt: a csapat két nappal a verseny előtt 10-15 kilóval nagyobb súlyokkal edzett, mint a győztes Szovjetunió válogatottja.

A következő olimpián, 1964-ben Tóth egyértelmű esélyesként érkezett meg Tokióba, de a verseny előtt túl hideg kólát fogyasztott, aminek következtében belázasodott, így az aranyérmet a szovjet Rudolf Pljukfelgyer szerezte meg. A dobogón azonban két magyar foglalt helyet: Veres Győző bronzérmes lett.

1968-ban szerepelt utoljára olimpián, ahol kiesett, így nem került a dobogó közelébe. Pályafutása utolsó két évében azonban sorra halmozta az érmeket. 1969-ben világ- és Európa-bajnok lett, 1970-ben pedig két világbajnoki bronzérmet szerzett.

1971-ben visszavonult a versenyzéstől. Pályafutása során egyszer javított olimpiai, háromszor világ- és 157-szer országos csúcsot.

1972-től volt a Haladás edzője, 22 évig tanított súlyemelést a TF-en, 12 évig volt a MOB tagja. 1987-ben 4 hónapig Dél-Amerikában edzőként dolgozott, ahol szerződést is ajánlottak neki, de felsőbb utasításra nem fogadta el. Emiatt segédmunkásként volt kénytelen dolgozni Ausztriában.

2002-ben a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség becsületrendjét ítélték neki, 2003-ban pedig Csík Ferenc életműdíjat kapott. Vas megyében az évszázad legjobb sportolójának választották, tagja a Vasi Hallhatatlanok Klubjának is, 2011-ben Szombathely díszpolgára lett. Ez volt azonban az utolsó kitüntetése, 2011-ben hunyt el.

Idén 5. alkalommal rendezik meg a nevét viselő súlyemelő versenyt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport