Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jobb, ha műemlékként omlik össze? – Mi lesz a 11-es Huszár úti laktanyával?

Szombathely legértékesebb területén, a műemléki épületek tetejéből és oldalából itt-ott már fák nőnek ki. A parlagon laktanya terület sok éve befektetőkre vár. A válságon túl a legfőbb nehézség maga a műemléki védettség. Terepszemlén jártunk a 11-es huszárok egykori állomáshelyén, a rosszemlékű „ruszki laktanyában”.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A folyosókon avarban gázolunk, a kitört ablakréseken át behordta a szél a sok platánlevelet. Vakolat-halmokon, ablaküvegszilánkokon egyensúlyozunk. Műanyag flakonok és kidobott cipők jelzik - egykor hajléktalanok is megfordulhattak e terekben. Az előkelőbb tiszti lakosztályban a falakon graffitik – egy másik teremben kezdetleges hangszigetelés nyomai, valamikor amatőr banda próbaterme is volt itt. Amúgy megkapóan szép a hely, pedig minden évek óta az enyészeté. Húsz hektár park, és tíz műemléki laktanyaépület. A házak tetejéből és oldalából itt-ott már fák nőnek, madarak fészkelnek, fent a lapostetőkön nyírfaliget, igazi mini-dzsungel - zöldtetős terasznak is hívhatnánk.

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

Befalazott ablakok, pottyantós, üvegtéglákkal díszített budik, rejtélyes elzárt termek, tömegmosdók fémvázai – ennyi, ami húsz év után a rosszemlékű CA-katonás (szovjetszkaja armija) időkből megmaradt. Amúgy eltakarítottak mindent, nincs egy vasdarab sem, a vezetékek a falból kirángatva. Az épületek jelentős része még bírja a megpróbáltatásokat, a méter-vastag falak stabilan állnak, a tetőszerkezet is épnek látszik. A hátsó traktusban, a Söptei úti részen viszont az egyik épület már megroggyant, közlekedni arrafelé életveszélyes.

A huszárlaktanya kálváriája

A húszhektáros parkkal övezett épületegyüttest 1889-ben emeleték, akkor költöztek Szombathelyre a 11-es huszárok. Az ezred feloszlatásáig, 1919-ig állomásoztak itt. A terület pár évtizeddel később az orosz katonák tanyája lett. 1989-ben, miután ők is eltávoztak, a sok-hektáros komplexum az Apáczai Csere János Alapítvány tulajdonába került. (Az alapítvány eredendő célja egy gazdaságilag és szervezetileg is független, a magyar kollégiumi hagyományokat folytató, általános iskolával kezdődő és egyetemmel végződő komplex oktatási intézmény létrehozása volt.) A szervezet azonban 1991 és 1997 között semmi látványos eredményt nem tudott felmutatni. 1996-tól tíz éven át ment az alapítvány és a város között a huzavona, hogy az épületegyüttest ki és miből újíttassa fel. 2005-ben dűlőre jutottak: a laktanya egyharmad részben az alapítványé, kétharmad részben az önkormányzaté lett. A tíz épületből hat az önkormányzatot illette meg, négy továbbra is az alapítványé maradt.

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

Azóta, hogy a műemlék-komplexum önkormányzati tulajdonba, és a Szova (Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt.) kezelésébe került, sem sok változás történt. A területet kitisztították, hogy megállítsák az erdősödését, rendszeresen kaszálják, és őrző-védők vigyáznak a komplexumra. A SZOVA azonban az épület-együttesek állagáért nem felelős. Az (egyedüliként felújított) főépületben tavaly ősz óta az új Apáczai Waldorf-iskola működik (2 osztállyal), az Apáczai Alapítvány támogatásával.

Nem lett tudományos és innovációs központ

Miután visszakerült az épületegyüttes a városhoz, elkészült egy tanulmány arra nézve, hogyan is lehetne legjobban hasznosítani a területet. Az épületek – olvasható a tanulmányban is - leginkább oktatási célra alkalmasak, irodákat vagy lakásokat – a műemléki védettség miatt – nem lehet kialakítani. 2005-2006-ban egy tudományos és innovációs központ kialakítását tervezték ide, a 10 milliárdos beruházási költséget pedig régiós forrásból kívánták előteremteni. Ez a program – tájékoztatott Szabó Gábor alpolgármester - sajnos bedőlt.

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

A gazdasági és pénzügyi válság miatt az elmúlt időszakban a beruházások iránt drasztikusan csökkent a kereslet – magyarázta Németh Kálmán alpolgármester. Évek óta nincs komoly érdeklődő a területre, ráadásul a műemléki védettség nagyobb befektetést igényel. Az elmúlt években szó volt arról is, hogy az önkormányzat az egyik épületet felújítja, majd ezt a Vám és Pénzügyőrség bérbe veszi. A hátsó, vasúthoz közeli „B”- területre nagyobb lehetne a befektetési hajlandóság, de a műemléki védettség ott is erősen korlátozó tényező. Az önkormányzat befektetőket keres a város legértékesebb – jegyezzük meg, közművesített – területére. Védettségtől függetlenül – tette hozzá az alpolgármester – amikor az önkormányzat tulajdonába kerültek ezek az épületek sem voltak sokkal jobb állapotban.

11-es huszár úti laktanya
11-es huszár úti laktanya
Mészáros Zsolt

Jobb, ha műemlékként omlik össze?

Kereken öt éve vizionáltuk Megvárják, míg romba dől az egykori huszárlaktanya? 2005. February 02. 13:51 , a huszárlaktanya a műemléki védettség állapotában fog a földdel egyenlővé válni. Groteszk a kijelentés, de a város számára tényleg lehet, ez hozná meg az üdvözítő megoldást, mert amennyiben a műemléki védelem alatt álló épület elpusztul, akkor feloldható a miniszteri rendeletben meghatározott kötelezettség.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Apáczai hosszan álmodik

Mi lesz a szombathelyi huszárlaktanya sorsa?

Megvárják, míg romba dől az egykori huszárlaktanya?

A szombathelyiek nem tudnak mit kezdeni vele, az azt kezelő Apáczai Alapítvány tervei sem sikerültek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés