1200 euróért ígért amerikai munkát egy nőnek Szombathelyen

6 éves börtönbüntetést kapott a visszaeső férfi.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság helybenhagyta annak a férfinak a büntetését, aki a Belügyminisztériumban dolgozó ismerősére hivatkozott, és ezzel pénzt csalt ki egy hiszékeny nőtől.

A jogerős ítéleti tényállás szerint a férfi 2018 szeptemberében szabadult letartóztatásából, és egy szombathelyi panzióban szállt meg. Ott összeismerkedett egy nővel, aki elmondta neki, hogy az Amerikai Egyesült Államokba szeretne utazni munkavállalás céljából, de az ezzel kapcsolatos iratok beszerzése nehézkes és lassú. A férfi valótlanul azt állította, hogy van egy hivatalos személy ismerőse, aki a Belügyminisztériumban dolgozik, és pénzért cserébe segíteni tud a gyorsabb ügyintézésben. A nő ennek érdekében összesen 1.200 eurót adott a férfinak, hogy azt adja át az ismerősének a segítségért. A férfi a nem létező ismerőse nevében több alkalommal e-mailben hitegette a nőt a közeli utazással. Az iratok megszerzése érdekében a férfi – természetesen – nem tett semmit. A nő 2018. november 27. napján feljelentést tett a férfi ellen.

A nőt – elkülönített eljárásban – befolyás vásárlásának bűntette miatt megrovásban részesítették.

A Szombathelyi Törvényszék a férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt, mint visszaesőt, 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, és vele szemben 388.410 Ft-ra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen a férfi és kirendelt védője a bűncselekmény minősítésének a megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla 2022. június 29-én kihirdetett végzése megegyezett a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványával.

A férfi többszörösen büntetett előéletű. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége nagy, elkövetőivel szemben a törvény szigorát kell alkalmazni, a bíróság ezért nem enyhítette a férfi büntetését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló