Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Kiakadt a szakma, a dilettánsnak mondott Szent Márton-kép alkotójának saját tárlata nyílik a Képtárban

A művésztársadalom egy viccnek tartja. Mi igyekeztünk utánajárni, mennyibe kerül ez Szombathelynek. Kinek is köszönhetjük Bekay-Nagy Maya újbóli, még nagyobb bemutatkozását.

Szombathelyi művészek sora háborodott fel, és adott hangot annak a véleményének, mennyire vállalhatatlan Bekay-Nagy Maya Szent Mártonos festménye, Olaszországból érkezett a Szent Márton festmény Szombathelyre 2016. November 17. 18:27 amit több mint egy hete a Szombathelyi Képtár külön sajtótájékoztatón magasztalt fel. A művésznőnek holnap ugyanitt nyílik gyűjteményes kiállítása.

Mivel a Szombathelyi Képtár közpénzből működik, a nyilvánosságra is tartozik, milyen szempontok, érvek szólnak Bekay-Nagy Maya munkásságának bemutatása mellett, és mennyibe kerül ez a tárlat a városnak. Ezért is gondoltuk, futunk egy kört, és kiderítjük, ki és miért fedezte fel Szombathelynek most Bekay-Nagy Mayát. És mi lesz a sorsa a dilettánsnak mondott sólymos Márton-ábrázolásának?

Szent Márton festmény bemutatása
Ez volna a festmény - a képre kattintva galéria nyílik
Vágvölgyi Bálint

Szakmai berkekben ismeretlen az alkotó neve, hiába kérdeztünk budapesti művészettörténészt, helyi művészeket, tanárokat, Bekay-Nagyról eddig senki sem hallott. Többen azt állítják, a kiválasztásában és a bemutatásában egyedül egy szempont dominált: a művésznő politikai kapcsolatrendszere. Hiszen egy olyan alkotóról van szó, akinek – rá lehet keresni - például Brüsszelben, Szájer József szervezésében nyílt önálló kiállítása. Legalábbis erről találtunk cikket.

A szombathelyi művészek és tanárok kiakadtak: értékelhetetlen, amatőr munkának tartják a Szent Mártonos képét

Ilyen képpel egy diák sem nyerne felvételt egy valamire való középfokú művészetoktatási intézménybe. Érthetetlen, hogy egy ilyen nívótlan, dilettáns alkotás miként kerülhetett a Képtárba?!” – ezt a helyi művészeti iskola egyik művésztanára, w. Horváth Tibor képzőművész és média designer közölte velünk, aki nem csak saját, de művész társai véleményét is tolmácsolta: Ez a kép nem osztotta meg a szakmát, ez a kép mindenkit felháborít. Szakemberek sora, a művészeti egyetemi tanároktól a helyi művészekig, egyöntetűen gondolja azt, hogy ez egy vállalhatatlan nívójú alkotás, egy rossz vicc. Valaki nevet rajta, valaki kiakad, én a humoros oldalát próbálom meglátni, nehezen sikerül.

A médiaszakember szerint vitathatatlanul eklektikus, home made jellegű ez a munka, aminek egy családi otthon falán persze még helye is lehetne, az ízlés dolga:

De az, hogy ezt egy nemzetközi szintnek megfelelő művészeti intézmény ki is állítsa, hogy ennek a művésznek gyűjteményes kiállítást szervezzenek? Ez felháborító.

W. Horváth Tibor még azt is megérti, hogy diplomáciai okokból valamiért be kell fogadni, bár ezt is visszásnak tartja, de azt már elfogadhatatlannak gondolja, hogy újságban méltatják, hogy valaki szakmailag a kép mögé áll, és a palást esését és a művésznő színkezelést dicséri.

Holott mind kompozíciójában, mind a színkezelésében süt róla a technikai dilettantizmus.

„A múzeum elmúlt 30 éve nem erről a szintről szólt”

Stekovics Gáspár szombathelyi festőművész és fotós múlt héten nyílt levélben szintén azt kérdezte:

Hogyan lehetséges, hogy ez a még laikus szemmel is vállalhatatlan mű a képtárba kerülhet?

Azóta se kapott kérdéseire választ:

- Megláttam ezt a képet egy internetes cikkben és egyértelmű volt, hogy itt valami nem stimmel. Az, hogy fest valaki valamit, így vagy úgy, és kiteszi valahová, azzal nincs semmi bajom, mindenki azt csinál amit akar. No de ennek a lényegében enyhén szólva is amatőr jellegű festménynek sajtótájékoztatót tartani a Szombathelyi Képtárban,mintegy reklámozni (!) Ez verte ki nálam a biztosítékot. Mert önmagában, hogy ez a kép az én olvasatomban gyenge, azon túl nem érdekelne, ami megdöbbentő, hogy mit keres itt a képtárban. A múzeum elmúlt 30 éve nem erről a szintről szólt. Aki kiállított itt, annak rangot adott. Kerültek a falakra már meghökkentő vagy botrányos ízű alkotások, de minden esetben a művész életútja vagy kvalitása igazolta azt, amiért azok bemutatásra kerültek. Továbbra sem értjük tehát, egy ilyen rossz szellemiségű és ízlésű kép hogyan kerülhet intézményi támogatással a közönség elé.

Nem is ajándékozta a művésznő sólymos Mártonját a Képtárnak Eredetileg a Szombathelyi Képtár vezetésének címeztük kérdéseinket, de tőlük azt a választ kaptuk, hogy a tárlatot nem ők szervezték, sőt, ahogy írták: „Az említett Szent Márton-festményt Bekay-Nagy Maya nem ajándékozta a Képtárnak, ezért sorsáról nem kellett döntenünk. Azt javasoljuk, a további kérdésekkel forduljon a Savaria Turizmus Nonprofit Kft-hez, illetve a Szent Márton Programirodához. A kiállításnak ugyanis az ő kifejezett kérésükre ad helyet a Szombathelyi Képtár, az intézmény konferenciatermében.”

Szent Márton festmény bemutatása
Ez volna a festmény legfontosabb részlete - a képre kattintva galéria nyílik
Vágvölgyi Bálint

Végül megtaláltuk, Bekay- Nagy Maya kiállítását kik szervezik

Így kötöttünk ki a Szent Márton Programirodánál, ahol Szommer Ildikó írásban válaszolt kérdéseinkre:

- Mi lesz a Képtárban a sorsa az ajándékba kapott Szent Márton-festménynek?

- A Szombathelyi Képtár nem kapta ajándékba és nem is vásárolta meg a Szent Márton festményt, csupán bemutatta egy időszaki tárlaton. Mielőtt további kérdés merülne fel, szeretnénk tájékoztatni az olvasókat, hogy az említett festményt Szombathely városa sem vásárolta meg, a festmény a művésznő tulajdonában van.

- Önök szerint szakmailag valóban értékes, a Szombathelyi Képtár nívóját megüti ez a műalkotás? Milyen szempontok, érvek szólnak Bekay- NagyMaya munkásságának gyűjteményes bemutatása mellett?

- Tisztában vagyunk azzal, hogy a kortárs képzőművészeti alkotások megítélése soha nem volt egységes. A Szent Márton Emlékév szervezésekor felmerülő szakmai kérdéseket - vonatkozzon az színházi, zenei, irodalmi, képzőművészeti, vagy bármely egyéb műfajra - az adott területen érdekelt szakemberek bevonásával igyekeztünk megválaszolni. A művésznő referenciái, azaz megvalósult vallási témájú munkái, kiállításai és oktató tevékenysége jelentette a garanciát az együttműködésre.

- Szakmai berkekben ismeretlen az alkotó neve. Többen azt állítják, a kiválasztásában, és a bemutatásában egyedül egy szempont dominált: a művésznő politikai kapcsolatrendszere. Hiszen egy olyan alkotóról van szó, akinek egyedül Brüsszelben, Szájer József szervezésében nyílt eddig önálló kiállítása.

- A művésznő tevékenysége után érdeklődők több forrásból is könnyen szerezhetnek információt korábbi kiállításairól. Bekay Nagy Maya 1976-óta vesz részt önálló- és csoportos kiállításokon, emellett Olaszország számos kolostorában és templomában tekinthetőek meg alkotásai. Szakavatott értékelésre kíváncsi olvasóknak ajánljuk az alábbi linken található véleményt: http://epa.oszk.hu/02900/02952/00112/pdf/EPA02952_orszagepito_2011_04_64-65.pdf

Végezetül rákérdeztünk arra is, ki finanszírozta ezt a kiállítást, és mennyibe került

Szommer Ildikótól megtudtuk, a Szombathelyi Képtár költségvetését nem érinti az említett rendezvény. A sajtótájékoztatónak nem volt különösebb költsége, egy-két ásványvíz maximum. A kiállítás rendezésének viszont van költsége, mivel az a Szent Márton Emlékév programjának a része. A pontos összegre is rákérdeztünk, ha megkapjuk a választ, közöljük.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet