Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Botka László: Nem igaz, hogy a magyar nép olyan, hogy csak az orbáni politika érintheti meg

Telitalálat már az öltözéke is, meg is jegyezzük Botka Lászlónak, látszik, készült. Csíkos ingében ott a szocialisták vörös színe, de van benne újdonság is, a fehér. Nevet, erre az egyre nem gondolt. Utcafórumra érkezett Szombathelyre, szűkös az időnk, a kezdésig aktuálpolitikáról faggatjuk, de az ominózus 25 milliós luxusautója is szóba kerül.

Múlt heti, szombathelyi fóruma előtt és ebédje után ültünk le vele egy félreeső asztalhoz beszélgetni.

- Mik az országjárás első tapasztalatai? Mennyien mennek az utcafórumaira? Érzi-e, hogy felfokozottabb az emberek hangulata, mint eddig volt?

- Mindenféle ellenkező híreszteléssel ellentétben azt tapasztalom, hogy bár nincs az országban kampányhangulat, az új baloldali program, amit meghirdettem, felpezsdítette a kormányváltást akaró választókat. A vidéket járva a helyi vezetők és képviselők is mind arról számolnak be, hogy sok olyan embert látnak, akik hosszú évek óta nem jelentek meg politikai rendezvényeken. Ez volt a cél.

Az országjárás március 14-én Miskolcon indult, azóta megfordultam Budapest több kerületében, Szolnokon, tegnap Székesfehérváron, utána Ajka, Veszprém, Pápa következett, ma délelőtt Zalaegerszeg tartottunk utcafórumot. Május elsejéig még számtalan helyszín vár rám, minden megyébe elmegyünk.

Botka László
Mészáros Zsolt

Az első tapasztalatok rendkívül pozitívak.

„Na, végre!” - mondják.

Sokan örömmel fogadják, hogy a szocialista párt képes volt meghirdetni valami újat, az igazságosság új baloldali programját.

- Ott is ilyen pozitív a tapasztalat, ahol gyengébb a szocialista bázis, mint például Zalaegerszegen, ahol a város képviselőtestületében nincs is MSZP-s képviselő?

- Ahhoz képest, hogy hétköznap délelőtti időpontra szervezték a fórumot, 500-nál is többen voltak kíváncsiak rám. Ez még az ottani szocialistákat is meglepte. Az országjárás során azt is látom, hogy túl sokan temetik igaztalanul a szocialista pártot. Én erős baloldali bázisokkal találkoztam, ez is azt bizonyítja, hogy nem igaz az, hogy Fideszé az egész ország, és hogy a magyar nép olyan, hogy csak az orbáni politika érintheti meg.

Ez a világ sokat változott, az orbáni kormányzás nyolc esztendeje a magyarok többségét teljes kiszolgáltatottságba taszította. Olyan szintre jutott a szegénység, hogy

az EU-ban sereghajtók lettünk, nálunk a legmagasabb a létminimum alatt élők száma. Több mint negyven százalék.

Ma a magyar családok 50 százalékának semmilyen megtakarítása, vagyona nincs, csak a lakása, amiben él. Az Orbán-kormány minden lényeges döntése, az egykulcsos adórendszertől a szintén igazságtalan családtámogatási rendszeren át az otthonteremtési támogatásig a legmagasabb jövedeleműeknek kedvez. Mindeközben a leszakadó rétegeknek semmilyen lehetőséget nem adnak. Az én programom abból indul ki, hogy a magyar emberek döntő többsége igazságtalannak érzi, ami most az országban történt. Ezért is a legfontosabb hívó szava az új baloldali programnak, hogy tegyünk igazságot!

Botka László
Mészáros Zsolt

- Ezt a programot azonban sokan még baloldalról is támadják. Nem gondoltuk volna, hogy egyszer pont Tamás Gáspár Miklós fogja megvédeni Önt és programját egy publicisztikában. Ám ő azt is mondta, hogy érti, hogy miről beszél, amikor azt mondja, fizessenek a gazdagok, helyesli is, de sohasem szavazna a szocialista pártra. Nem tart attól, hogy a bizonytalan, ám kormányváltást akaró szavazók is így gondolják?

- A február 18-ai évértékelő beszédemben bocsánatot kértem a választóktól, akiknek a bizalmát 2010-ben elvesztettük.

Egyértelművé tettem, tanultunk az akkori és az elmúlt 7 év hibáiból. Az elmúlt évek ellenzéki baloldali politizálása való igaz, megbukott, elég csak azt nézni, hogy ha összeadjuk a mostani ellenzék támogatottságát, akkor az alig fele a Fideszének. Ugyanakkor ott van közel egymillió választópolgár, akik egyértelműen kormányváltást akarnak, de eddig nem sikerült elnyerni a bizalmukat. Őket leginkább egy olyan hiteles baloldali programmal lehet megszólítani, ami a munkavállalók, bérből és fizetésből élők, az alacsony jövedelműek, a munkanélküliek ügyeivel foglalkozik. Hiszen ők fordultak el leginkább tőlünk, pedig baloldali szociáldemokrata pártként nekik kéne a legfontosabb bázisunknak lenni.

Hiszem azt, hogy az egész befagyott magyar pártpreferencia-rendszerben gyökeres változást hozhat az, ha a baloldal képes egy a 2010-től eltérő, karakteres szociáldemokrata programot meghirdetni. Egy ilyen új szemlélet és program képes átrendezni a választásokat, a jelenlegi, lefutottnak tűnő politikai erőviszonyokat.

- Amikor elnézést kért a választóktól, hogy kommunikálta ezt azoknak a párttársainak, akik ebben annak idején nagyon is reszt vettek?

- Minden embernek joga van módosítani vagy megváltoztatni a véleményét, ezt egy politikustól se vitassuk el. Az rossz politikus, aki makacsul ragaszkodik a korábbi véleményéhez, még akkor is, ha kiderül közben, hogy hibás és kárt okoz vele. Látjuk ezt a korrekcióra képtelen orbáni mentalitást a CEU ellehetetlenítésében, amivel nem csak egy iskolát tesznek tönkre, de a magyar felsőoktatási rendszer függetlenségét is megszégyenítik. Én nem így gondolkodom.

A hiteles politikának ismernie kell az értékeit, ugyanakkor képesnek kell lennie bármikor a korrekcióra.

Botka László
Mészáros Zsolt

- Az MSZP-t értékrendjét tekintve eddig inkább szokták konzervatívnak tartani, mint ténylegesen szociáldemokratának. A tagok is elfogadták ezt a mostani demokrata fordulatot?

- Úgy érzem, a politikai támogatás egységes, a párt testületei meghozták a döntést, a választmány is egyhangúlag mellettem áll. Ez a program és a személyem annak a reményét hirdette meg, hogy képesek vagyunk több százezerrel bővíteni a baloldali szavazóbázist, visszaszerezni azoknak a bizalmát, akiket rég elveszítettünk. A választóknál is azt tapasztalom, elsöprő sikere van a programnak. Ha nem így lenne, ha nem hinnék benne, bele se vágtam volna. Én teljesítményelvű politikus vagyok, hét választást nyertem zsinórban.

- Sportolt? A kitartásából ítélve…

- Vízilabdáztam, a lányaim is ezt a sportot űzik.

- Meglátszik:) De valószínűleg szüksége is lesz erre a kitartásra a saját pártján belül is. A baloldali szavazók közt is sokszor hallani, hogy a szocialista párttal úgy kellene tenni, mint a magyar focival, be kéne végleg szántani, hogy a régi haszonlesőknek már egy morzsa se jusson és elmenjenek, aztán új alapokról építkezni. Mert a régiek a régi reflexek szerint tudnak csak cselekedni. Az nem jutott eszébe, hogy olyan erő mögé álljon, amelyet nem kötnek a mostani állapotokért is felelős régi MSZP-hez?

- Nem. Ha így gondolnám, bele se fogtam volna.

Divat lett a szocialista pártot szidalmazni, ellenzéki és demokratikus oldalról is.

Az elmúlt 6-7 évben az MSZP-vel szemben létrejött több demokratikus ellenzéki szerveződés, akiknek az volt a legfontosabb két mondata, hogy le akarják váltani az Orbán–rezsimet, de a régiekkel sem akarnak együttműködni. Most ott lebegnek a lét és a nemlét határán és egyikőjüknek sem sikerült a nagy áttörés.

Az MSZP-vel és kormányzásával szemben jogosnak látom a kritikát, a hibákat is látom, de szeretnék rajtuk változtatni.

Ám azért jó volna, ha a kisebb ellenzéki pártok is végiggondolnák azt, hogy saját stratégiájuk mennyire jött be.

Annak idején biztos nem azt a célt tűzték ki, hogy csak idáig jutnak el, mindegyik azt gondolta, hogy ők lesznek majd a nagy baloldali demokratikus ellenzéki erő. Nem így történt.

Botka László
Mészáros Zsolt

- Új programjának alapja a gazdagok erősebb megadóztatása. Többen populistának tartják ezért, és azt mondják, ez közgazdaságilag ugyanolyan kidolgozatlan, mint például a rezsicsökkentés. Mások ugyanezért dicsérik, mondván, hogy valóban ilyen egyértelmű üzenetekkel, röviden és tömören kell a választókkal kommunikálni. Ön volt az, aki ezt kitalálta? Egyébként kikre, milyen tanácsadó csapatra támaszkodik?

- Sokak tanácsát meg szoktam fogadni, szakemberekét is és a választókét is. Az a fajta vagyok, aki tudja, mi a tanácsadó, és mi a döntéshozatali mechanizmus szerepe, és nem keverem ezeket össze.

Földközeli politikus vagyok, eltöltöttem 16 évet a parlamentben, közben Szeged polgármestere voltam.

Nem az a politikus, aki a tévéstúdiókban és a parlamenti folyosókon osztja az észt. Mint nagyvárosi polgármester, naponta találkozom az valós emberek problémáival, értek a nyelvükön, különben nem nyertem volna zsinórban hét választást. Tudom, hogy egy politikusnak úgy kell fogalmaznia, hogy meg is értsék, amit mond. Ugyanakkor igaz, hogy az elmúlt időszakban nem ez volt a szocialista párt erőssége.

- Pár napja Facebook-üzenetben közölte, el a kezekkel a családomtól, "mert kitekerem a nyakukat”! Érte bármi konkrét fenyegetés, aminek apropóján megszületett ez a bejegyzés?

- A „kitekerem a nyakukat” idézőjelbe mondtam, a fizikai erőszak minden formája távol áll tőlem. Azt viszont állítom, vannak olyan határvonalak az európai politikában, amit nem szabadna átlépni, mert beláthatatlan következményei lehetnek. Ilyen nálam, hogy a politikus családját nem támadjuk. Az elmúlt hetekben-hónapokban az Orbán által felvásárolt média fideszes hazugsággyárrá alakult át. Aljas, alaptalan rágalmazásokat indított ellenem és családom ellen. Ez persze azt is mutatja, hogy az a program, amit meghirdettem, működik, és elkezdtek félni tőle. Nehezebb helyzetben lennék, ha nem is írnának rólam.

Botka László
Mészáros Zsolt

Valamelyik nap éppen azzal vádoltak meg, hogy a 25 milliós luxusautóm kihagytam a vagyonbevallásomból, miközben a tény az, hogy a jármű a főorvos feleségem tulajdonában és használatában van. A fideszes internetes oldalakon olyan paparazzo képek jelentek meg, ahol nem csupán az autót, hanem feleségemet és lányomat is mutatták. A TV2 Tények azzal vádolt meg, hogy Szeged önkormányzata pénzügyi támogatást nyújt a női vízilabdasport egyesületnek, ahol a lányom is sportol. Ezzel szemben Szeged önkormányzata, ahogy más nagyvárosok is, több tucat sportegyesületet támogat. Lányom 16 éves, ő utánpótlás-játékos, de egy fillér juttatást ezért nem kap, sőt szülőként mi fizetünk havi tagdíjat az egyesületnek. Jobb az ilyeneket az elején abbahagyni! Aki ismeri politikai pályafutásomat, az tudja rólam, akármennyire is eldurvul a világ, én tartom magam ahhoz, hogy csak politikával vitatkozom, az embert magát nem akarom bántani! Nagyon veszélyesnek tartom, ha ilyen irányba halad a világ.

- Azért sejthető, hogy ez nem fog abbamaradni és a családját se fogják kímélni. Bár azt láttuk tévés szereplései során, hogy Önt elég nehéz zavarba hozni. Felkészültek erre?

- Nincs okunk félni, teljesen normális családi életet élünk, feleségem orvos, azzal az irreális leterheltséggel, ami ma az egészségügyet jellemzi. 22 éve választottak meg először országgyűlési képviselőnek, túléltünk azóta már sok mindent. Tény viszont, hogy a politikai stílus sokat hitványodott azóta. Ha visszanézünk egy 90-es évekbeli politikai vitát, amit mi akkor olyan rettentő élesnek éltünk meg, az most úriemberek baráti beszélgetésének tűnik.

Ahogy az eltűnt pénzek nagysága nőtt, úgy csökkent a politikai kultúra.

- Török Gábor politológus szerint Ön lehet a Simicska-Orbán háború nevető harmadikja. Mit szól ehhez?

- Azért ne felejtsük el, kikről van itt szó. Egykori harcostársakról, barátokról, akik közpénzből, a mi pénzükből építettek fel egy közös gazdasági, politikai és médiabirodalmat.

Aztán az történt, ami a rablólovagok között a történelem folyamán sokszor megesett, Simicska és Orbán összevesztek a koncon és csúnyán egymásnak estek.

A fideszes mentalitás arra épül, hogy csatatérnek, saját zsákmánynak tekintik az országot. Azt látom, egyre inkább abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják, ők mindent megtehetnek és megengedhetnek maguknak, mert cselekedeteiknek semmilyen következménye nincs. Mindeközben mi magyarok hihetetlen mértékben vagyunk lenézve és hülyére véve. Azt hiszik, nem látunk át a szitán, hogy itt tulajdonképpen az ország tudatos kirablása folyik.

Botka László
Tiszta vizet kell önteni a pohárba
Mészáros Zsolt

- Ellenzéki körökben is sokan úgy gondolják, 2018 még egyértelműen a Fideszé, majd csak utána lehet esély bármilyen fordulatra.

- Ez politikailag értelmezhetetlen, aki ilyeneket mond, az miért indul el egyáltalán? Mi ott állunk a rajtvonalnál, aki nem gondolja komolyan, az miért alkalmatlankodik körülöttünk?

- Valahol azt nyilatkozta, első dolga lenne megsemmisíteni a CEU-törvényt? Mi lenne a második?

- Sok első dolog lenne. Az említett mondatot aznap nyilatkoztam, amikor a törvényt megszavazták. A szégyenteljes CEU-ellenes törvény is jól mutatja az Orbán-kormány logikáját, hogy úgy próbálják elterelni a figyelmet az emberek egyre lehetetlenebb helyzetéről és a saját hibás politikájukról, hogy közben folyamatosan képzelt ellenségeket kreálnak és ellenük harcolnak. Lehet ez migráns vagy Heineken sör, de adott esetben nekirontanak Közép-Európa egyik legjelentősebb felsőoktatási intézményének. Bevállalva azt is, hogy ezen a teljes magyar felsőoktatás felháborodik, pártállástól függetlenül tiltakoznak a dékánok és rektorok, és világméretű botrány lesz belőle. Mindez azonban Orbánt nem érdekli, neki egy a fontos, hogy az ő támogatói azt láthassák, hogy megállás nélkül harcban áll, legyen az ellenség akár épp Soros György, akinek a pénzén fél Fidesz-kormány tanult. Ezzel tudja egyben tartani a táborát. Másrészről elterelő hadműveletnek is remek, addig, amíg erről szól a politika, nem a valóságról, a pénzlenyúlásokról, nem kell attól félni, hogy létező, húsbavágó problémákkal kell foglalkozni.

Ebben a kampányban arról is akarunk beszélni, hogy

mi érezzük és értjük, hogy az emberek többsége nem akar ebben a kiszolgáltatottságban élni és igazságtalannak tartja ezt a rendszert.

Ezen kívánunk változtatni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra