Bár megszüntették Kínában az egyketörvényt, most itt az egy kutya per háztartás törvény

2015-ben vetett véget a távol-keleti nagyhatalom az addig harminc éve fennálló szabályozásnak, ami a városi családoknak csak egyetlen gyermek vállalását engedélyezte a brutális túlnépesedés miatt. Most viszont a korábbihoz hasonló paragrafust vezetnek be az ember legjobb barátjára, legalábbis egyes településeken.

Tibeti masztiffok Kínában
NBC News

A 2,7 millió lakosú Csingtao városban például 2000 jüanra (80 ezer forint) is megbüntethetik azt, aki túlzott állatbarát, és egy második kutyát is merészel a háztartásban tartani. Azok, akik eleve két ebbel rendelkeznek, megtarthatják mindkettőt.

A város továbbá betiltott vagy negyven, veszélyesnek tartott fajtát, így például a pitbullokat, a dobermannokat és a tibeti masztiffokat.

Nem tartják őket háziállatnak

Szecsuán tartomány fővárosában, Csengduban már 2009 óta él ilyen rendelet, de van, ahol még ennél is tovább mentek: a fél Magyarország populációjának megfelelő, azaz 4,5 millió lakosú Jiangmenben megpróbálkoztak már azzal is, hogy teljesen megtiltsák a kutyatartást, de a helyiek hangos felháborodását követően ezt kilenc napon belül visszavonták.

Hogy mindezt megértsük, tudnunk kell, hogy míg mi a nyugati civilizációban gyakran egyenesen családtagként tekintünk a kutyákra, addig a kínai kultúrkörben még háziállatnak sem nagyon tekintik a négylábúakat. Nem véletlen, hogy a kutyahús evését sem tartják egyes helyeken ördögtől valónak. Az új kínai középosztály felemelkedése ezen a hozzáálláson már puhított - bár az előzőek alapján úgy tűnik, a döntéshozók egyelőre még nem feltétlenül gondolkodnak hozzájuk hasonlóan.

( Mashable )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hírek