Nem betegek az őzikék!

A magányos fekvő őzgidák nem szorulnak megmentésre!

A kora nyári időszakban általános probléma a madármentő állomásokon, állatkertekben,hogy jó szándékú túrázók visznek be hozzájuk "elveszett, beteg" őzikéket.

pixabay

Az őzek, akárcsak a legtöbb emlősállat kölyke, gyengék és elesettek újszülöttként. Emiatt az őzsuta rendszeresen magára hagyja a kicsinyét egy védett helyen, amíg víz és élelem után jár. Ez akár többórás távollétet is jelenthet.

pixabay

Ha őzgidára bukkanunk, ne érjünk hozzá, azon az útvonalon amerre jöttünk távozzunk, és nagy ívben kerüljük el. Ha az anyaállat megérzi az ember szagát a gidán vagy a közvetlen környezetében, jó eséllyel nem fogja tovább gondozni a kicsit.

pixabay

Ha az őzike közvetlen veszélyben van, értesítsd a helyi vadásztársaságot, vagy erdészetet! Egy őzikét felnevelni nagyon bonyolult, a természetbe való visszaszoktatása speciális technikákat és eszközöket igényel, de a siker még ekkor sem garantált. Ne vigyünk haza őzikét!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?