176 millió forintba kerül majd a szombathelyi önkormányzatnak a 16 éven aluliak ingyenes tömegközlekedése

Április 1-től vezetik be az új rendszert, ha a közgyűlés is rábólint. És annak részletei is kiderültek, miként is lehet majd igényelni az ingyenes bérleteket.

16 éves korig lesz ingyenes a tömegközlekedés Szombathelyen, ami 176 millió forintba kerülhet évente az önkormányzatnak - derült ki a jövő heti közgyűlésre készült előterjesztésből.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A dokumentum szerint megvizsgálták azt is, hogy mekkora költsége lenne, ha - a Fidesz frakció javaslatára 7410 szombathelyi diák utazhat ingyen a helyijáraton áprilistól February 06. 15:32 - 18 éves korig tennék ingyenessé a közlekedést. Az előterjesztésben azt írták, ez 36 millióval többe, 212 millió forintba kerülne. Hozzátették, a Balguss is azt javasolta, hogy első körben 16 éves korig legyen ingyenes a buszozás, ugyanakkor később vizsgálhatják annak a lehetőségét, hogy 18 éves korig bővítsék ki az ingyenes utazás korhatárát.

Egyelőre csak 16 éves korig vezetik be az ingyenes közlekedést
Mészáros D. Zsolt

Az előterjesztésben megjegyezték, a fenti összegek csak becslések, hiszen nem lehet tudni, hogy a 7406 diák közül hányan váltják majd ki az ingyenes bérletet.

Hogyan működik az igénylés?

A dokumentumban részletesen leírták, hogy működik majd az igénylés.

Ezek alapján a jogosult diáknak regisztrálnia kell az önkormányzatnál, aki a regisztrációról igazolást kap. Ennek, és diákigazolványának felmutatásával tudja ingyenesen kiváltani az Éhen Gyula téri Blaguss irodában a havi bérletet. Ezt követően a cég átadja a kedvezményt igénylők listáját az önkormányzatnak, akik kifizetik a bérletek költségét.

A dokumentum szerint az ingyenes tömegközlekedést csak azok vehetik igénybe, akik szombathelyi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. Az önkormányzathoz a kérelmeket március 4-től lehet benyújtani, míg a következő tanévre vonatkozó kedvezményt augusztus 1-től lehet majd igényelni. Az önkormányzati regisztrációt papír alapon és elektronikus formában is elfogadják.

Ha a közgyűlés a jövő csütörtöki ülésén rábólint a javaslatra, akkor április 1-től válik ingyenessé a közlekedés a 16 évesnél fiatalabbak számára Szombathelyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet