7410 szombathelyi diák utazhat ingyen a helyijáraton áprilistól

Első körben nyolc hónapra vezetik be a kedvezményt a 16 év alattiaknak, aztán módosítanak, ha kell.

Várhatóan a februári közgyűlésen döntenek a városi képviselők arról, hogy a 16 év alatti szombathelyiek ingyen utazhassanak a helyi járatos buszokon.

Az ötlettel Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) állt elő Horváth Soma alpolgármesterrel (Éljen Szombathely) közös sajtótájékoztatóján 16 éves kor alatt ingyenes lesz a tömegközlekedés Szombathelyen January 23. 15:32 , a januári közgyűlés előtt. A tervek szerint a 16 év alattiaknak regisztrálniuk kell az önkormányzatnál, és az ott kapott tanúsítvánnyal vehetik igénybe a kedvezményt április 1-től.

Nyolc hónap próbaidő

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a nyilvántartás szerint 7410 szombathelyi fiatal és gyerek utazhat majd a buszokon ingyen.

A kezdeményezésről a január 26-i közgyűlésen is tárgyaltak, igaz, döntés ott nem született. Elhangzott, hogy azért az önkormányzatnál kell regisztrálni, mert az önkormányzat a megrendelő, ráadásul a polgármesteri hivatalban biztosított a személyes adatok védelme.

Nyolc hónap után megvizsgálják a kedvezményt
Mészáros D. Zsolt

A kedvezmény egyébként százmilliós tételt jelent, ezt az összeget az önkormányzat fizeti majd ki a szolgáltatónak a 16 éven aluli szombathelyiek helyett.

A közgyűlés Fidesz-frakciója azt javasolta, hogy a korhatárt emeljék fel 18 évre, mert akkor az összes szombathelyi középiskolás ingyen utazhatna. A városvezetés emlékeztetett rá, hogy a Volánbusz nemrég bejelentett kedvezménye 14 éves korig jár, és több városban is ez a korhatár, Szombathelyen 16 évig jár majd az ingyenes utazás.

A közgyűlésen elhangzott, hogy decemberben megvizsgálják a tapasztalatokat, és ha szükséges, változtatnak, akár a korhatár 18 évre emelése is szóba jöhet.

Magánvállalkozás kezében a szombathelyi tömegközlekedés

Szombathelyen egyébként 2022. január 1-től a Blaguss Agora Kft. működteti a helyi járatokat. Az önkormányzat 2021 tavaszán írt ki közbeszerzési pályázatot a feladatra, amit az az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. nyert meg Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 , ezzel véget ért a Volánbusz hosszú kapcsolata a szombathelyi tömegközlekedéssel.

Blaguss-buszok
Mészáros D. Zsolt

A döntés szerint a Volánbusz pályázata több szempontból sem felelt meg a pályázati kiírásoknak. A soproni székhelyű Blaguss ugyanakkor 33 Mercedes busszal „Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től 2021. June 30. 11:20 vállalta a szolgáltatást, egyébként nagyságrendileg ugyanakkora összegért (2022-ben 1,28 milliárd forint), mint a Volánbusz.

A Blaguss több újítást is bevezetett, így megújították az utastájékoztatást, elektronikus jegy- és bérletrendszert alakítottak ki. Azt is ígérték, hogy növelik a tömegközlekedés akkori 10 százalékos kihasználtságát.

Simítgatják, javítgatják

Azóta többször is módosították a menetrendet az utasok visszajelzései Egyszer tömve, másszor üresen – Szombathelyen a 30Y bonyolítja a legnagyobb utasforgalmat 2022. November 15. 07:32 alapján, és egyes járatokat is átszerveztek. Közel egy évvel az indulás után ellátogattunk „Számunkra megadatott a lehetőség, hogy nemcsak kritizálhatjuk a tömegközlekedést, de tehetünk is érte” 2022. December 13. 19:00 a Blaguss telephelyére, ahol sok kérdést tettünk fel. Itt azt is megtudtuk, hogy nőtt az utasok száma, de még van hová nőnie.

Bankkártyával is vásárolható buszjegy az automatából
Mészáros D. Zsolt

Közben időalapú jegyet és mobil harminc napos bérletet vezettek be Jön az idő alapú jegy és a mobil harminc napos bérlet a szombathelyi tömegközlekedésben 2022. December 28. 21:29 , tavaly nyáron négy új midibusz vásárlását jelentették be Új buszokat vesz a Blaguss és felújítanák az Éhen Gyula téri bungeszt is – ehhez pénzt kérnek a várostól 2023. June 13. 07:30 , ezek közül az egyik elektromos busz lesz. Mint megtudtuk, az új buszok tavasszal érkeznek. A vásárlást és az Éhen Gyula téri kis épület felújítását a város 85 millió forinttal támogatta, a teljes költség összesen 225 millió forint lesz.

Az önkormányzat egyébként nemrég elvetette azt a tervet, hogy buszsávot alakítsanak ki a város három nagy forgalmú utcájában, a Thököly utcában, a Vörösmarty utcában és a Zanati úton. Az indoklás szerint a járatok sűrűsége és a menetidő nem indokolja a buszsávok kialakítását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet