Szűkebb cipőben: elbocsátások az MSC-nél

Őriszentpéteri, beledi, körmendi telephelyeket számolnak fel, Szombathelyen 50 fős elbocsátás lesz.
A MARC szombathelyi gyára

A 75 százalékban exportra termelő MSC Hungary Kft. vezetősége az elhúzódó világgazdasági recesszióval és a kedvezőtlen makrogazdasági feltételek együttes hatásával indokolta a mostani létszámleépítést

A költségcsökkentő struktúraváltás elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy az MSC hosszú távon Magyarországon maradhasson, valamint tartósan igazodhasson a kereslet igényéhez és nagyságához

- mondta el a Nyugatnak Doktorné N. Margit, a cég gazdasági vezetője.

Szeptember végéig tart a termelési szezonunk és új szezont már nem kezdenek a felszámolás alatt álló üzemegységekben. A döntés hosszú elemző munka után hétfőn született meg Svájcban, ahol a tulajdonosok kimondták azt is, hogy gyors és azonnali cselekvés szükséges. A dolgozókat már tájékoztatták a csoportos létszámleépítésről.

A tulajdonosi döntés elsődleges szempontként a jövedelmezőséget vette figyelembe, ezért fejlesztik vissza a világpiaci cipőárakhoz képest drága magyar felsőrészgyártást. A versenyképesség érdekében a magyar felsőrészeket ezután ukrán és indiai felsőrészekkel helyettesítik. A leépítés miatt megszűnik a beledi és őriszentpéteri üzem, ahonnan 448 dolgozót bocsátanak el, valamint felszámolják a körmendi telephelyet is. Itt 595-en dolgoztak, de közülük 80 embert Szombathelyen tovább foglalkoztatnak. A körmendi üzem sorsa egyébként már régóta kérdéses volt, mivel az MSC elvesztette annak tulajdonjogát.

A termelőlétszám drasztikus csökkenése érinti a termelést kiszolgáló fizikai- és szellemi dolgozókat is. A vasi megyeszékhelyen ezért 50 ember kerül utcára.

Az MSC vezetősége mindent megtesz azért, hogy az elbocsátott dolgozók minden törvény által előírt juttatást megkapjanak, hiszen ahogy fogalmaztak munkájukat kiválóan végző, régi, megbízható munkatársaktól dolgozó kollektíváktól kénytelenek most megválni.

Az elbocsátások ellenére az MSC Hungary Kft. által tervezett éves párszám és elérhető árbevétel nem változik, "csupán" a gyártási hely módosul. A megyeszékhely mellett szólt a legtöbb érv: az irányítás feltételei, az infrastruktúra, a működés biztonsága itt adott leginkább.

Információnk szerint az MSC vezetése befektetőket keres őriszentpéteri és beledi telephelyére, amivel megmenthető lenne sok ember munkahelye. Addig azonban az elbocsátandó dolgozóknak marad a tanácstalanság és az új munkahelyek felkutatása, ami pl. az Őrségben nem egyszerű feladat.

A cipőgyár az egyetlen nagyobb létszámot foglalkoztató kisüzem a térségben

- tudtuk meg Szabó Perpétua őriszentpéteri kistérségi megbízottól -

Van olyan család, ahol jelenleg még minden kereső a cipőgyár alkalmazottja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet