Borostyánkőút könyvei

A nagyközönség számára is érdekes kötetek kiadását vállalta magára a szombathelyi tanárképző főiskola Uralisztika tanszéke. Olyan irodalmi és tudományos műveket jelentetnek meg és nyomtatnak ki, amelyek Közép-Európa és a finnugor nyelvcsalád népeivel és kultúrájával foglalkoznak.

Tematikus, a nagyközönség számára is érdekes kötetek kiadását vállalta magára a szombathelyi tanárképző főiskola Uralisztika tanszéke. Ritkaságokat, olyan irodalmi és tudományos műveket jelentetnek meg és nyomtatnak ki, amelyek Közép-Európa és a finnugor nyelvcsalád népeivel és kultúrájával foglalkoznak.

A tanszék által kiadott kötetek száma hatvan feletti, a "Borostyánkőút könyvei" című sorozatban az elmúlt egy évben több mint tíz kiadványt jelentettek meg. Ezek közé tartozik többek között az első észt-magyar és magyar-észt szótárt, ezen túl tavaly észt drámák kiadását is felvállalták. Az idén ősszel öt különböző kiadvánnyal jelentkeztek, köztük a finn irodalomtörténész, Yvjö Varpio esszé-monográfiájával. A sarkcsillag alatt Európában című könyv arra vállalkozik, hogy a finn kultúrában és irodalomban járatlanokat elkalauzolja. Miközben a finn identitásról és mentalitásról is képet kaphatunk, azt is bemutatja milyen európai hatások érték a történelem során a finneket. Célja: európai módon foglalkozni a nemzeti kultúrával. A kötet eddig észt, orosz, bolgár és angol nyelven jelent meg, elsősorban külföldieknek szól.

A sorozatban két új szótárt is közreadtak: az Uralisztika tanszék lett nemzetiségű tanára, Inga Klévereelkészítette az első hazai Lett-magyar Társalgási kézikönyvet, Pusztay János és Tiina Rüütmaa pedig az első Észt-magyar Szójegyzéket.

A tanszék szépirodalmi művek kétnyelvű kiadását is magára vállalta. Most két újabb kötetet állítottak össze, egy a huszadik századi észt lírát bemutatót, melyet Kellade Hellves szerkesztetett, a címe: Hangok halk koldulása. A második Laskin Puolahon balladáskötete, a Mentem eprészni erdőre, áfonyázni rengetegbe.

A kötetetek valószínűleg nem lesznek bestsellerek, a tanszék vezetője, Prof. Pusztay János úgy véli, ahhoz hogy nyereséges legyen a könyvek kiadása közbe-közbe egy-két finnugor szakácskönyvet is meg kellene jelentetniük. Egyéb ötlete is támadt, bár ezeknek még kevesebb köze van a felvállalt úthoz. A kötetek pályázati pénzekből és a főiskola támogatásával készülnek, az eladásból származó bevételt újabb könyvek megjelentetésére fordítják. Ami biztos, már készül a huszadik századi észt novellás-gyűjtemény.

ps

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra