Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Igyunk pálinkát a Firkinnel, pecsételjünk Bloommal!

Karak és Firkin koncerttel ünnepli idén Szombathely James Joyce egyetemes bolyongásának szürreális napját. Június 16-án hétfőn lehet tovább építgetni a kultuszt!

1954 óta minden év június 16-án Dublinban turisták és városlakók karöltve járják be James Joyce regényhőse, Leopold Bloom (akit a regény szerzője egy szombathelyi zsidó család sarjaként aposztrofált) fiktív alkohol-Odüsszeájának útvonalát. A Bloomsday napján a hölgyek századfordulós kalapokat vesznek fel, az urak Leopold Bloomnak öltöznek, és végigjárják azokat a helyszíneket, amelyeket a többszáz oldalas regény egy napján a főszereplő is. Kocsmáról kocsmára ballagnak. A formális eseményeken túl olvasóesteket, nyilvános konferenciákat, értelmező felolvasásokat tartanak. Az író jelentős zenész is volt, úgyhogy Joyce koncerteket is rendeznek.

De miért ünneplünk Szombathelyen Bloomsdayt?

Megirigyelve az írek örömködését, 1994-ben egy szombathelyi baráti társaság, merítve a dublini hagyományokból, megrendezte az első, még erősen kocsmatúra-szagú Bloomsdayt. Az azóta eltelt időben a fesztivál több átalakuláson ment át. Volt, hogy több darabra esett szét, volt, hogy törölték a város hivatalos esemény-naptárából. (Azzal az indokkal, hogy a Dublinban bolyongó regényhősünk ünnepe épp Nagy Imre miniszterelnökünk mártírhalálának napjára esik).

A szombathelyi Bloomsday körül éveken át, jellemzően mindig is több ízlésvilág csapott össze, városi intézmények és helyi művészek külön-külön megszervezték a maguk Joyce-ünnepét. (A fesztivál történetéről részletesen itt olvashat... Kinek és minek a szombathelyi Bloomsday? 2012. June 14. 14:29 )

A pecsételés már hagyomány
Mészáros Zsolt

Mára a helyi csoportosulások kikoptak a Bloom-kultusz mögül, se törzsi háború, se avantgárd lelkesedés – marad a városé az ünneplés. Ahogy tavaly és tavalyelőtt, a várossal összefogásban, évről-évre hasonló tematikájú programmal jelentkeznek: térzenével, útvonal-pecsételéssel, kiállítással, esti koncerttel.

Hétfőn, ha hinni lehet az időjósokkal, zivatarral tarkított barangolós nyári nap lesz, kocsmatúrára fel, mert újabb kis lépést tehetünk a Joyce legenda szombathelyi életben tartásáért…

Bloomsday 2014 - Programok

15.00 Megnyitó
Helyszín: Fő tér – Joyce Szobor
Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar - ír dalok
Beszédek:
Kevin Dowling – Írország magyarországi nagykövete
Dr. Puskás Tivadar – SZMJV Polgármestere

15. 20 Pecsételés
A megnyitó után következik a hagyományos pecsételés. Az első nyomatokat Dr. Puskás Tivadar polgármester és Kevin Dowling nagykövet helyezi el. Egy nagy 20-as szám és egy nagy Bloomsday felirat kerül porcukor formájában a térre.

15.30 Képzős egyetemisták kiállítása
Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház melletti terület

16.00 Bloomsday 20 – előadások, visszaemlékezések, TV-s - archivált anyagok kivetítése
Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház aula

16.30 MúzsámAdria – kiállítás megnyitó
Helyszín: Szombathelyi Képtár
A Szombathelyi Képtár kortárs kiállítást rendez Adriai inspirációkra. A kiállításra bármely vizuális művészeti ágban technikai megkötés nélkül lehetett jelentkezni. A bemutatásra kerülő festményeken és installációkon az Adriai tenger lazúrja jelenik meg. Néhol felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata. A tengerbe beékelődő Isztriai félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre, szigetvilágának varázsa. Mind-mind kapocs, ami miatt a kiállításunk a Bloomsday rendezvényei sorába kapcsolódik, hiszen az akkortájt Triesztben lakó James Joyce, Szombathelyt választotta híres regényének az Ulysses helyszíneként.

18.00 Joyce zenéi – A Savaria Szimfonikus zenekar koncertje – Bartók Terem
A Savaria Szimfonikus Zenekar James Joyce kedvenc dalaiból és komolyzenei darabjaiból állított össze exkluzív összeállítást. Az est szerkesztője és karmestere az ír Robert Houlihan!

20.00 Karak koncert – Zsinagóga udvar (esőhelyszín: AGORA –Savaria Filmszínház)
Indie-folk vagy mi a nyavalya.2010 óta. Nemsokára megmutatják a második 3 számos EP-t. Mindenki örülni fog neki. Jó lesz.
Németh Bence (gitár, ének,hegedű)
Németh Balázs (dobok)
Schüttönhelm "Süti" Tibor (tangóharmonika, trombita)
Kapiller Mátyás (brácsa) Papp Gábor "Kis Z" (basszusgitár)

21.00 Firkin koncert – Zsinagóga udvar (esőhelyszín: AGORA –Savaria Filmszínház)
2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon. Azóta több mint 300 koncertet adott az együttes itthon és külföldön is - Kanada, Franciaország, Svájc, Belgium, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Kinek és minek a szombathelyi Bloomsday?

Nyoma sincs Joyce-turizmusnak, nem lett népünnepély, akkor meg mi végre rendeznek minden évben, június 16-án Szombathelyen Bloomnapot?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló

Tovább az oldalra