Igyunk pálinkát a Firkinnel, pecsételjünk Bloommal!

Karak és Firkin koncerttel ünnepli idén Szombathely James Joyce egyetemes bolyongásának szürreális napját. Június 16-án hétfőn lehet tovább építgetni a kultuszt!

1954 óta minden év június 16-án Dublinban turisták és városlakók karöltve járják be James Joyce regényhőse, Leopold Bloom (akit a regény szerzője egy szombathelyi zsidó család sarjaként aposztrofált) fiktív alkohol-Odüsszeájának útvonalát. A Bloomsday napján a hölgyek századfordulós kalapokat vesznek fel, az urak Leopold Bloomnak öltöznek, és végigjárják azokat a helyszíneket, amelyeket a többszáz oldalas regény egy napján a főszereplő is. Kocsmáról kocsmára ballagnak. A formális eseményeken túl olvasóesteket, nyilvános konferenciákat, értelmező felolvasásokat tartanak. Az író jelentős zenész is volt, úgyhogy Joyce koncerteket is rendeznek.

De miért ünneplünk Szombathelyen Bloomsdayt?

Megirigyelve az írek örömködését, 1994-ben egy szombathelyi baráti társaság, merítve a dublini hagyományokból, megrendezte az első, még erősen kocsmatúra-szagú Bloomsdayt. Az azóta eltelt időben a fesztivál több átalakuláson ment át. Volt, hogy több darabra esett szét, volt, hogy törölték a város hivatalos esemény-naptárából. (Azzal az indokkal, hogy a Dublinban bolyongó regényhősünk ünnepe épp Nagy Imre miniszterelnökünk mártírhalálának napjára esik).

A szombathelyi Bloomsday körül éveken át, jellemzően mindig is több ízlésvilág csapott össze, városi intézmények és helyi művészek külön-külön megszervezték a maguk Joyce-ünnepét. (A fesztivál történetéről részletesen itt olvashat... Kinek és minek a szombathelyi Bloomsday? 2012. June 14. 14:29 )

A pecsételés már hagyomány
Mészáros Zsolt

Mára a helyi csoportosulások kikoptak a Bloom-kultusz mögül, se törzsi háború, se avantgárd lelkesedés – marad a városé az ünneplés. Ahogy tavaly és tavalyelőtt, a várossal összefogásban, évről-évre hasonló tematikájú programmal jelentkeznek: térzenével, útvonal-pecsételéssel, kiállítással, esti koncerttel.

Hétfőn, ha hinni lehet az időjósokkal, zivatarral tarkított barangolós nyári nap lesz, kocsmatúrára fel, mert újabb kis lépést tehetünk a Joyce legenda szombathelyi életben tartásáért…

Bloomsday 2014 - Programok

15.00 Megnyitó
Helyszín: Fő tér – Joyce Szobor
Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar - ír dalok
Beszédek:
Kevin Dowling – Írország magyarországi nagykövete
Dr. Puskás Tivadar – SZMJV Polgármestere

15. 20 Pecsételés
A megnyitó után következik a hagyományos pecsételés. Az első nyomatokat Dr. Puskás Tivadar polgármester és Kevin Dowling nagykövet helyezi el. Egy nagy 20-as szám és egy nagy Bloomsday felirat kerül porcukor formájában a térre.

15.30 Képzős egyetemisták kiállítása
Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház melletti terület

16.00 Bloomsday 20 – előadások, visszaemlékezések, TV-s - archivált anyagok kivetítése
Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház aula

16.30 MúzsámAdria – kiállítás megnyitó
Helyszín: Szombathelyi Képtár
A Szombathelyi Képtár kortárs kiállítást rendez Adriai inspirációkra. A kiállításra bármely vizuális művészeti ágban technikai megkötés nélkül lehetett jelentkezni. A bemutatásra kerülő festményeken és installációkon az Adriai tenger lazúrja jelenik meg. Néhol felsejlik a tengerparti kis városok mediterrán hangulata. A tengerbe beékelődő Isztriai félsziget kikötőinek és gondozott tengerpartjainak andalító légköre, szigetvilágának varázsa. Mind-mind kapocs, ami miatt a kiállításunk a Bloomsday rendezvényei sorába kapcsolódik, hiszen az akkortájt Triesztben lakó James Joyce, Szombathelyt választotta híres regényének az Ulysses helyszíneként.

18.00 Joyce zenéi – A Savaria Szimfonikus zenekar koncertje – Bartók Terem
A Savaria Szimfonikus Zenekar James Joyce kedvenc dalaiból és komolyzenei darabjaiból állított össze exkluzív összeállítást. Az est szerkesztője és karmestere az ír Robert Houlihan!

20.00 Karak koncert – Zsinagóga udvar (esőhelyszín: AGORA –Savaria Filmszínház)
Indie-folk vagy mi a nyavalya.2010 óta. Nemsokára megmutatják a második 3 számos EP-t. Mindenki örülni fog neki. Jó lesz.
Németh Bence (gitár, ének,hegedű)
Németh Balázs (dobok)
Schüttönhelm "Süti" Tibor (tangóharmonika, trombita)
Kapiller Mátyás (brácsa) Papp Gábor "Kis Z" (basszusgitár)

21.00 Firkin koncert – Zsinagóga udvar (esőhelyszín: AGORA –Savaria Filmszínház)
2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon. Azóta több mint 300 koncertet adott az együttes itthon és külföldön is - Kanada, Franciaország, Svájc, Belgium, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kinek és minek a szombathelyi Bloomsday?

Nyoma sincs Joyce-turizmusnak, nem lett népünnepély, akkor meg mi végre rendeznek minden évben, június 16-án Szombathelyen Bloomnapot?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló