Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Petőfi nagyot csodálkozna, online ünnepli Szombathely március 15-ét

Körülnéztünk Vas megyében, alig találtunk ünnepi programot.

Tavaly éppen március 15. előtt tört ki a koronavírus-járvány Magyarországon, március 11-én rendelte el Veszélyhelyzetet rendelt el, rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány (frissítve) 2020. March 11. 14:16 a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet a kormány.

Így azonnal át kellett szervezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megszervezett ünnepségeket, Szombathely már tavaly is online ünnepséggel Koronavírus: Szombathelyen sem lesz ünnepség március 15-én 2020. March 07. 20:17 tisztelgett a forradalom előtt.

Akkor senki sem gondolt arra, hogy a járvány még több mint egy évig elhúzódik, és 2021-ben sem lesznek nyilvános ünnepségek március 15-én.

Szombathelyen annyi változás történt, hogy erre már volt idő felkészülni, és a szokásos programokon kívül - ünnepi beszéd, szavalat, zene - mellett bemutatnak egy fél órás kisfilmet is. Ebben Katona Attila történész vezeti körbe a nézőket egy történelmi séta keretében Szombathelyen.

Az ünnepséget és s kisfilmet az Agora Kulturális Központ Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján közvetítik majd élőben.

A részletes szombathelyi program

10:00 Dr. Nemény András polgármester ünnepi köszöntője

10:02 Petőfi Sándor – Nemzeti Dal

Zene: Tolcsvay László

Előadja: Domby Bertalan ének/gitár; Svertsits Tamás zongora

10:07 Történelmi séta Szombathelyen - A kornak intő szózata hozzánk is elhatott

Tisztelgést Szombathely szülötte, Horváth Boldizsár alakja előtt, felidézve térben és időben a szombathelyi márciusi eseményeket. Történelmi sétát teszünk a városban, felkeresve néhány olyan helyszínt, mely köthető Horváth Boldizsárhoz, illetve a márciusi eseményekhez.

Látogatást teszünk Horváth Boldizsár szobránál, a Szily János 6. szám alatti volt iskola épületénél, mely a városi tanácskozások színhelye volt ez időben, illetve a Vármegye házához, a megyegyűlések helyszínéhez.

Közreműködik:

Katona Attila , történész

Szabó Tibor színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója

Pintér Anikó népdalénekes

10:42 Juhász Gyula - 48 március 15.

Előadja: Szabó Tibor színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója

10:44 Presser Gábor – Szabadságdal

Előadja: Tóth Dániel


A Vas megyei önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan idén sem szervez március 15-i ünnepséget.


Vas megyei városok programjai

Megnéztük a Vas megyei városok hivatalos oldalait is, hogy hol rendeznek még a március 15-i programokat.

Kőszeg

Nemzeti Ünnep És Művészeti Szemle Gála

17:00 Művészeti Szemle gálájára bejutottak mutatják be produkcióikat és Básthy Béla polgármester mond ünnepi beszédet.

Az ünnepséget online közvetítik egy Youtube-csatornán, linket nem találtunk.

18.00 és 19.00 óra között pedig a Bersek József Általános Iskola előtti Bersek-szobornál lesz mód koszorúzni, gyertyát gyújtani , távolságtartással - írják.


A többi vasi város oldalán nem találtunk március 15-i programot.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló

Tovább az oldalra