„Emlékezet radarjára pottyant légypiszok”

A Bartók Fesztivál társrendezvényeként nyílt kiállításon annak a Csáki Lászlónak képtörténeteit fogadják magukra a betonfalak, aki még a Duna Televíziónak is teremtett vizuális arculatot.

A huszonkettedik Bartók Fesztivál társrendezvényeként nyílt tárlat Képregények címmel az Írókéz Galériában, a még csak húszas éveinek exitusát taposó, de alkotói pályáján hatványozott léptekkel előremenekülő Csáki László kezének munkáiból. A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékének videó szakán végzett művész már remekelt a Geszti-féle ARC kiállításon, saját arculatba öltöztette a Duna Televízió Gong című kulturális műsorát, de hazavitte már a 11. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíját is.

Pálfi Szabolcs, Csáki hét éve ismert jóbarát-szerzőtársa mutatta be a művészt, életteli történettel illusztrálva kettejük útkeresését: legutóbb tábortűz mellett ült, amikor is a lángokra dobott rönk kérgéből egy százlábú mászott elő, és látott neki féktelen rohangálásnak az izzó fadarabon. Ő maga töprengett egy sort, segítsen-e a szerencsétlennek, de aztán nem tette: ”húsz perc után, nem tudom miért, talán valamelyik lába megbotlott, vagy szándékosan levetette magát, de leesett a hűs hamuba és végül megmenekült.”

Állóképsorra adaptált kisjátékfilmek, újraértelmezett regények az Írókézben
Mégsem csetlő-botló útkeresésről, ellenben öntudatos maximalizmusról tanúskodnak a kiállított képek, amik nem is magukban árválkodnak, hanem – a művész mozgóképes hátteréből eredően – történeteket mesélnek el, comic-bookból ismert szövegbuborékokkal, feliratként futó kvázi-narrációval, illetve vissza-visszaköszönő mintákkal. Mindennek tetejében olykor rakoncátlanul más értelemben használva ugyanazt a jelet: például a bakelitlemezt a Csapás az Űrből című vészterhesen szürrealisztikus, a sirálydarabolást szexuális vágykeltőként megjelenítő, egy hajszíncserét a féltékenység tükrében magyarázó montázs-tébolyban.

A jelentésmódosított motívumok terepe a Mennyei Gondolatok teakeverék is, ami a Legyen a Sport a szenvedélyed-hez hasonlóan egy iróniába csomagolt, fiktív tévéreklám. És hát hogyne találnánk mozgóképről, például kisjátékfilmből adaptált sztorit is: ilyen a kiskamasz hajalapú szenvelgését feldolgozó Fluxus hajfény, vagy a hús-vér emberekkel eljátszatott La Fontaine-parafrázis, A hangya és a tücsök.

A művész érdeklődésemre egy kis körültekintést javasolt: „ha éjszaka kimész, akkor a tücskök vannak az utcán, ha nappal, akkor pedig a hangyák.” És tényleg… Annyival pedig még tartozunk, hogy kiszolgáltassuk a köztudatnak: az elgondolkodtató kiállítás a hangyák nyüzsgése közepette, hétköznapokon délután kettő és este hat között tekinthető meg, egészen július 21-ig. Csak nyerni lehet vele.

Fotó: Unger T.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra