Húsvéthétfő a Vasi Múzeumfaluban

Biztosan nem unatkoztak azok, akik kilátogattak a Vasi Múzeumfalu szezonnyitójára. Színes programok, ezernyi látnivaló, simogatható állatok és festésre váró tojások garmadája várta az érdeklődőket.

Nézd meg galériánkat!

Ezen a napon minden a tojás körül forgott a Múzeumfaluban. Délután nyitották meg a "kerített házban" a Díszített tojások című kiállítást, ahol dr. Nienhaus Rózsa gyűjteményének legszebb darabjait lehet megtekinteni. A hazánkban egyedülálló összeállítás egyébként a Magyar Kulturális Örökség része. A gyűjtő Európából szedte össze a változatos motívumokkal, különféle technikákkal díszített tojásokat, de mint megtudtuk, Nyugat-Európában már csak szigetszerűen él a tojáshímzés hagyománya.

Nézd meg galériánkat!

A nagyszínpadon néptáncbemutatók és gyerekeknek szóló játékos színielőadások váltották egymást. A színpad előtti dombot megtöltötték a gyerkőcök és kísérőik. Talán az egyik színházi produkció keretében előadott karácsonyi és szilveszteri dalok kevésbé illeszkedtek a húsvét hangulatába, de a gyerekek erre is vevők voltak. Az időjárás mindenesetre ezúttal kegyes volt, napsütés és meleg csábította a szabadba az embereket és fokozta a jókedvet.

A Múzeumfalu házainak udvarán is zajlott az élet, a tojásokkal történtek ott érdekes dolgok. A vállalkozó kedvűek festhettek, batikolhattak, patkolhattak, írókázhattak, karcolhattak, vagy elleshették a technikát a mesterektől. Volt, aki kosarat, vagy tojástartót font és volt, aki tojást hajított jó messzire.

Nézd meg galériánkat!

Fényképezőgépünkkel meglestük a fellépés előtt vidáman beszélgető néptáncos gyerekeket is, valamint ráakadtunk Koszpek József világrekorder tojáspatkolóra is. Mondjuk ez utóbbi nem volt nehéz, mivel hatalmas patkolt strucctojás mellett üldögélt a 68 éves kocsikovács, akinek már a nagyapja és az édesapja és a bátyja is ütötte a meleg vasat. Koszpek úr 22 éve patkol tojásokat, azóta tökélyre fejlesztve a középkori klasszikus tojáspatkolás technikáját. Készít nyitható, pántolt tojásokat is, az egyikben például egy kovácsműhelyt rendezett be. Csak érdekességképpen: a rekorder kovács egyedi készítésű patkóiból 34 fér egy papagájtojásra, de tyúktojásra már 146, libára 350, emura 598, strucctojásra pedig 1119 darab. Ez utóbbi szerepel a Guinness rekordok könyvében is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria