Vas megyében a háziorvosi praxisok 33 százaléka veszélyben van

Minden negyedik háziorvosi praxist megszüntetne Pintér tárcája.

A Válasz Online írja, hogy az orvoshiány évek óta óriási nehézségeket okoz az alapellátásban. Magyarországon minden tizedik praxisban helyettesítő orvos dolgozik, a kép pedig évről évre, és most már hónapról hónapra romlik.

Idézik a GKI Gazdaságkutató Zrt. tájékoztatását is, mely szerint szeptember 1-jén 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt, a számuk január óta országosan 6 százalékkal, a fővárosban 23 százalékkal nőtt. A tartósan, legalább fél éve betöltetlen háziorvosi állások elsősorban a kistelepüléseken találhatók, a 457 érintett körzet közül 325 van ötezer lakosnál kisebb faluban vagy városkában.

Mint írják, a probléma súlyával az egészségügyi kormányzat is tisztában van, a helyzetet azonban rendvédelmi stílusban: utasítással és központosítással próbálják kezelni. A belügyi tárca a rendszerváltás óta nem látott mértékben alakítaná át az ellátási rendszert: Az elképzelés lényege, hogy meghatároznák, praxisonként mekkora az optimális ellátotti szám, és ennek megfelelően újrarajzolnák a körzeteket.

A kormány a problémát és a praxisok „gazdaságtalan működését” úgy próbálná orvosolni, hogy az ellátórendszer egészét elvennék az önkormányzatoktól és újra rajzolnák a körzethatárokat. Azokat a rendelőket, ahol nincs meg az 1200 fős ellátotti szám sem, más, nagyobb forgalmú körzetekbe olvasztanák be a lap szerint.

A portál becslése szerint az 1200 beteget kevesebbet kezelő háziorvosokból 2482 van, vagyis a 6500 hazai körzetnek közel 40 százaléka ilyen. A Válasz Online, optimista becsléssel a gyermekorvosi rendelőket kihagyta a megszüntetendő praxisok közül, remélve, hogy a kabinet esetükben más szempontokat is figyelembe vesz, nem csak a kihasználtsági mutatókat. Így csak a felnőtt és vegyes ellátást nyújtó körzeteket vették figyelembe – de így is 1650 veszélyeztetett praxist találtak.

A tíz leginkább érintett megye a veszélyeztetett praxisok aránya alapján:

Baranya 40,4 százalék

Nógrád 39,4 százalék

Békés 36,7 százalék

Somogy 35,4 százalék

Tolna 35,0 százalék

Borsod-Abaúj-Zemplén 34,0 százalék

Vas 33,1 százalék

Jász-Nagykun-Szolnok 31,2 százalék

Bács-Kiskun 29,5 százalék

Csongrád-Csanád 29,2 százalék

A lap számításai szerint az összevonások az 500 fő alatti helyek praxisainak 80 százalékát, az 500-1000 fős falvaknak pedig 66 százalékát érintenék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet