Megszerezné az állam a fürdők egy részét

A jelenlegi energiaárak miatt nehézkes a fenntartásuk, és a kormány úgy gondolja, náluk jobb helyük lenne.

Mivel az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak nincsen elég pénzük a fürdők energiaszámlájára, az állam átvenné őket; majd ha úgy alakul, akár koncesszióba is lehetne majd őket adni magántulajoknak - értesült a Telex.

Az, hogy nehéz a létesítményeket fenntartani, nem lehet új hír olvasóink számára - ugyanis nemrég éppen 34,5 millió forintot ítélt meg a kormány Szombathelynek a fedett uszoda működtetésére.

A Telex értesülései szerint a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet most azon tanakodik, miképpen lehetne kisajátítani a nagyrészt önkormányzati tulajdonban levő fürdőket. A lap birtokába került munkaanyag ugyanis azt taglalja, hogy a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy

„érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

Ez a lap szerint egyszerűen azt jelenti, hogy a jobb fürdőket most megszerezhetné az állam.

Illusztráció
Mészáros D. Zsolt

Ennek többféle módja is lehet: kisajátítás, vétel, koncesszióba adás. Azt írják, a kormány vélhetően a gazdaságosan működtethető, turisztikailag jelentős fürdőkre utazik, hiszen azokat érdemes megkaparintani; amelyek viszont nem ilyenek, azok maradhatnak az önkormányzatnál.

Ehhez azonban vélhetően több törvényt is kellene módosítani, az önkormányzatok pedig kártérítési igénnyel léphetnének fel; a kormánynak azonban még a negatív sajtóvisszhang mellett is megérheti az akció.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a fürdők tulajdonviszonyai eléggé változatosak, keverednek az önkormányzati, az önkormányzati céges, az egyházi és a magáncéges tulajdonosok.

Éppen ezért tudomásuk szerint az állam első körben az önkormányzati tulajdonban álló fürdőket célozza, amelyik magán- vagy egyházi tulajdonban van, azt békén hagyják.

A kormány a programban közvetlenül kb. 90 fürdőt vehetett célba. Egyébként több mint 400 fürdő van az országban, de ebből csak 35-nek van érdemi turisztikai jelentősége, írják.

A lap megkereste a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, de nem kaptak választ a kérdéseinkre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek