Nem voltak kormosak, így maradtak szomjasak – Nem kaptak vizet hitelre a robotoló tűzoltók!

A szombathelyi Lidl áruházának vezetője nem adott ásványvizet, mert a tűzoltó nem tudott azonnal fizetni. 1400 forintos döbbenet!

Mint azt korábban röviden megírtuk, fél tucat pusztító tüzet kellett megfékezniük a lánglovagoknak Vas megyében vasárnap. A helyi hivatásos és önkéntes tűzoltókon kívül be kellett rendelni a szabadnaposokat, de érkeztek lánglovagok a szomszéd megyékből is. Az egyik szombathelyi áruházban ennek ellenére nem adtak ásványvizet egy tűzoltóruhás tisztnek, aki órák óta robotoló munkatársainak vitte volna a hűsítőt.

Lidl vastörvény: Hitel nincs!
„Oltóvíz-vételezés után álltunk meg az áruház parkolójában tűzoltóautóval és beszaladtam, hogy ásványvizet hozzak a munkatársaimnak. Sajnos csak ezer forint volt nálam, de mondtam, hogy természetesen később behozom a fennmaradó körülbelül 1400 forintot. Az áruházban azonban közölték, hogy csak azt vihetem el, amit most azonnal kifizetek” – tudtuk meg Németh Ferenc alezredestől, a tűzoltás vezetésére jogosult ügyeletestől, akit velünk együtt megdöbbentett ez a hozzáállás. „Nem ingyen kértük a vizet. Úgy alakult, hogy elfogyott a védőitalunk, miután dél óta tűztől tűzig száguldottunk és önkéntesek, valamint más megyék segítségét is igénybe kellett vennünk.”

Megkerestük a Stromfeld lakótelep Lidl áruházának vezetőjét, aki a vevőtérben hallgatta meg kérdéseinket.

A tűzoltók, akik nem      voltak      kormosak, és ezért      maradtak szomjasak„Úgy emlékszem, nem volt kormos a tűzoltó, és hitelre akarta elvinni a vizet, amire nincs lehetőség. Ennyi!” -mondta a kopaszra borotvált vezető, aki arra a kérdésünkre, hogy kitől hallottuk a választ, tömören válaszolt: „Senkitől! Viszlát!”

A fenti rövid „párbeszédből” világosan látszik, hogy még egy nappal később sem változott az áruház vezetőjének álláspontja és abban sem lehetünk biztosak, hogy ha füstölő ruhában, leégett szempillával érkezett volna a tűzoltó, akkor több megértést kapott volna. Hitel nincs. Ennyi. Viszlát!

Mások rugalmasabbak
Úgy tudjuk, a fenti esetből tanulva a Szombathelyi Tűzoltóság hétfőn felvette a kapcsolatot az egyik non-stop nyitvatartó hipermarkettel, akik rugalmasan állnak a kérdéshez és hasonló esetben ellátják a szükséges védőitallal a tűzoltókat. A számlát pedig a veszély elmúltával törleszti a tűzoltóság.

Kocsmáros vs. Áruházvezető
Vajon mi különböztet meg egy falusi kocsmárost egy multinacionális áruházlánc egyik egységének vezetőjétől? A kérdés természetesen értelmetlen és nem is a fizetés nagyságára vagyunk kíváncsiak. Az azonban elgondolkodtató, hogy amíg a stromfeldi Lidl vezetője a légkondícionált üzletben nemet mond arra, hogy a perzselő melegben a közösségért – emberekért, állatokért, erdőkért, épületekért, értékekért – küzdő tűzoltók vizet ihassanak, addig vajon mi motiválta például a porpáci kocsmárost, aki több karton vizet küldött a tűzfészek közelében dolgozó lánglovagoknak?

Kellemes, üdítő negyven fok

Ott voltunk, amikor két falubeli becipelte a füstbe a hűsítőt és letették az egyik tűzoltóautó mellett. Szó sem volt arról, hogy hazafelé majd ugorjanak be kifizetni a cehhet, a kocsmáros ajándékba küldte az italt. Na jó, persze ő is érdekelt volt a sikeres oltásban, hiszen ha nem fékezik meg a lángokat, akkor az erdők, telepítések, gabonatáblák mellett falvak is veszélybe kerülnek.

Pusztító tüzek
Szombathelyről – és akár a Lidl parkolójából – egy időben három nagy tűz füstoszlopát lehetett látni, pedig volt olyan tűz, ami közel harminc kilométerre tombolt. Porpácnál egy 35 éves fenyves kapott lángra, a tűz 10 méteres lángfallal terjedt a 70 kilométeres szélben és átterjedt a szomszédos csemetésre és tölgyesre is, valamint elemésztette a nemrégiben kitermelt fenyőerdő farakásait. A kár több tízmillió forintra rúg.

Ezidőben Szombathely határában más egységek küzdöttek a Perec-majorban lángoló 1500 szalmabálával, miközben óvták a rémült állatokat és mentették az épületeket, gépeket, gabonatárolókat. A tüzet feltehetőleg a közelben végzett szabálytalan tarlóégetés okozta. Mezőgazdasági gépek is áldozatul estek a lángoknak, a kár legalább 5 millió forint. Óriási segítség volt a tűzoltóknak a majorban megépített oltóvíztároló-medence. A tűzoltók a bálákat egyáltalán nem oltották, kizárólag a közeli istálló- és magtárolóépületek védelmére koncentráltak. Bár ez a tűz Szombathely közelében volt, mégis láttunk itt zalaegerszegi, vasvári és kőszegi egységeket is.

Söpte közelében egy elhagyott, bokros, gazos majorsági terület lángolt. A tűz „kitisztította” a területet, így láthatóvá váltak a romos istállóépületek.

Lángok a levegőből
Képgalériáink között az erdő-, bozót- és majortüzek megfékezéséről készült fotóink mellett megtalálják olvasóink a különböző bajnoki címekkel rendelkező pilóta, Helmut Stern fotósorozatát is, amelyet repülőgépéből készített a tokorcsi repülőtér közelében égő gabonatábláról.

Emberi felelőtlenség okoz sok tüzet
Hiába a perzselő szárazság, aki utazik, naponta láthat az ablakon égő csikket kihajító idiótát. A száraz aljnövényzet ilyenkor pillanatok alatt lángra kap és ha a szél is fúj, akkor szinte megállíthatatlanul terjed a tűz. A Bögöt-Csénye-Porpác melletti erdő égését megdöbbenve nézték a helyiek. Sokan most szembesültek vele, hogy mekkora sebességgel képes lángba borulni egy fenyves. Aki és ami ilyenkor a fák között van, az menthetetlen. A híradások általában csak a leégett erdők területéről számolnak be, az pedig nyilvánvaló, hogy a lassú mozgású állatok (pl. sün), kölykök, fiókák ilyenkor halálra égnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet