28 milliós bírságot kapott az UniCredit Bank

A pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenység kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az MNB az UniCredit Bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban a legsúlyosabb hiányosságokat annak bejelentési gyakorlatával, illetve a belső ellenőrző és információs rendszereinek működésével kapcsolatban tapasztalta. A bank a gyakorlatában nem helyezett megfelelő hangsúlyt a bejelentések azonnaliságára, számos pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be - fogalmazott az MNB.

Ha a szolgáltató helytelen gyakorlatot alakít ki, a bejelentések haladéktalan megtétele elmarad, vagy szükség esetén nem tesz ismételten bejelentést, akkor az illetékes hatóság nem értesül megfelelő időben a pénzmosás- vagy terrorizmusfinanszírozás-gyanús tranzakciókról, ami veszélyezteti az adóhatóság hatékony fellépését az ilyen esetekkel szemben - hívta fel a figyelmet az MNB.

Hiányosságokat talált a jegybank a hitelintézet belső kockázatértékelése, illetve a belső kontrolljai kapcsán, problémákat tártak fel a bank ügyfél-átvilágítási gyakorlatában, valamint a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzésének gyakorlatánál is.

A bírság meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte egyebek mellett a bank piaci részesedését, az ismétlődő hiányosságokat, a jogsértések gyakoriságát, a mulasztással előidézett kockázat mértékét, valamint a biztonságos működésre gyakorolt hatást és azt, hogy a korábbi határozati kötelezések ellenére szűrési, bejelentési és SoF beszerzési gyakorlata nem megfelelő hatékonyságú. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hitelintézet egyes jogszabálysértések kiküszöbölése érdekében már intézkedéseket hozott - közölte az MNB.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság