Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Normális Magyarország? Nem csak Ferencvárosban, Szombathelyen is hamisítottak ajánló szelvényeket

Tömeges ajánlószelvény-hamisítás borzolja Ferencváros kedélyét. Lebukott az MDF-es volt rendőrségi szóvivő, Tomcat, valamint a MIÉP jelöltje is. Az eset nem egyedi. Szombathelyen pár éve a Munkáspárt blöffölt hamis cédulákkal, a társ-hunyó akkor a Fidesz volt. Bár ezt bizonyítani azóta sem lehet…

Karácsony előtti böjti szezon médiahíre lett, hogy az MDF-et kizárták a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztásból, mivel a beadott kopogtatócéduláik kétharmada hamisítvány volt. Az eset korántsen egyedi, Szombathelyen 2006-ban történt már hasonló.

Most Dézsi Mihály, az MDF-es politikussá lett egykori rendőrségi szóvivő kopogtatócédulái közt ezerből 669 hamisat talált az az Állami Nyomda szakértője. Ám a IX. kerületi választási bizottság szakértőinél a Magyar Szociális Zöld Párt színeiben induló Polgár Tamás, alias Tomcat, valamint a MIÉP jelöltje sem járt jobban. Ahogy az Indexen is olvashatjuk, Tomcatet szelvényei között 1152 volt a hamis, és mindössze 13 valódi, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

Munkáspárti jelölt Fideszes cédulákkal

Tömeges ajánlószelvény-hamisítás ügye azonban nem csupán egyszeri, ferencvárosi eset, ha visszalapozunk az időben egy szombathelyi példa is rávilágíthat arra, mi is zajlik itt a háttérben.
A Szombathelyen kirobban hamisítási ügy 2006 márciusára, az országgyűlési választások idejére tehető. Akkor a helyi választási bizottság három képviselőjelöltnél is talált hamis ajánlószelvényt: két MIÉP-es és egy munkáspárti jelöltnél.

Az utóbbinál, Kalocsai Máténál a leadott 819 ajánlószelvény közül több mint száz volt fénymásolt, a többnél pedig formai hiányosságok akadtak. Kalocsai Máté akkor magyarázatként egy közjegyző által hitelesített nyilatkozatot írt alá, amelyben azt állította, hogy a Fidesz kereste meg, hogy indulásával nehezítse az MSZP-SZDSZ jelölt győzelmét, s végül nagyjából 800 ajánlószelvényt kapott a helyi alapszervezettől.

El is kezdték a nyomozást. Mivel a Kalocsai által leadott ajánlószelvényeken szerepeltek az azokat odaadó polgárok adatai, nem volt nehéz visszakeresni őket. Közel 800 embert hallgattak ki az ügyben. Mint kiderült, a leadott szelvények tulajdonosai közül csak páran adták cédulájukat a munkáspárti jelöltnek. A többiek mind a FIDESZ MPSZ-nek szánták.

Az elkövető kiléte nem volt megállapítható

Az ezeket a cédulákat összeszedő emberek valóban a Fidesznek gyűjtöttek – a párt erre szóló megbízási szerződést kötött velük. Az ajánlócédulák tehát – írtuk mi is a balhé kirobbanásakor – nagy valószínűséggel bekerültek a párt Szent Márton utcai irodájába, ahol átvették őket, majd bezárták a páncélszekrénybe. A cédulákat aztán valaki onnan kivette, meghamisította, az ajánlók adatai tehát valódiak voltak, ám a Fidesz helyett más párt nevét írták rájuk.

A rendőrség a Fidesz irodába kutakodott tovább. Megpróbálta kideríteni, ki férhetett az iroda páncélszekrényéhez, kinek volt kulcsa a Fidesz irodához. Ezektől az emberektől írásmintát is vettek, s írásszakértők rendeltek ki: vizsgálja meg, nem azonos-e az írásuk a hamis szelvények kitöltőivel. Ám eredményre nem jutottak. A kihallgatott fideszesek sem tudtak semmiféle információt adni az ügyről. Fél év után a nyomozást lezárták. A hivatalos megállapítás szerint: "az elkövető kiléte nem volt megállapítható.”

Miért kell a kis pártoknak hamis utakon járniuk?

Az üggyel kapcsolatban jogosan merülhet fel az a kérdés, a kis pártok az utóbbi időszakban az induláshoz elégséges kopogtatócédula-mennyiséget miért tudják egyre nehezebben összegyűjteni? Nincs elég adakozó szavazó? A kicsik aktivistái nem szeretnek kopogtatni? Vagy túl magas az ezres limit?

A legutóbbi országgyűlési képviselőválasztásokon például az Élőláncnak sem sikerült az induláshoz szükséges kellő számú cédulát felmutatnia. Akkor a párt vezetője, Lányi András azt nyilatkozta, „őrültség, hogy a kopogtatócédulákkal a választásokat lépcsőházi papírgyűjtési akcióvá silányítják.” Ez a rendszer szerinte ugyanis lehetetlenné teszi a kis pártok listaállítását.

A kis pártok képviselői közül többen is állítják, a nagy pártok a kopogtatócédulák felporszívózásával más pártok létezését lehetetlenítik el. (Ha pedig a nagyok a kicsik elől szisztematikusan mindent begyűjtenek, milyen lehetőségeik maradnak a kicsiknek? A ferencvárosi eset jól példázza…) Így – állítják többen – lassan élő, működő demokráciáról már nem is beszélhetünk; és a választhatóság alkotmányos joga lassan csak papíron létezik.
Pedig a kopogtatócédulák összegyűjtésén sok múlik, többek között az is, lesz-e pénze (állami támogatása) egy kis pártnak, vagy sem.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nyolcszáz darab ajánlószelvényt a helyi Fidesz kapott, mégis a Munkáspártnál kötöttek ki - Ki hamisított?

A cédulák valószínűleg a szombathelyi Fidesz irodába kerültek, aztán valaki meghamisította őket. De hogy ki?

A „Harmadik út” ezúttal a fénymásolás volt?

Hegedüs és Schmidt, a szélsőjobb szárny szombathelyi jelöltjei fénymásolt ajánlószelvényeket adtak le. Egyiküket visszautasították a nyilvántartásba vételből, másikuk önként visszalépett.

A MIÉP után egy munkáspárti…

Már a harmadik szombathelyi jelölt ellen tettek feljelentést hamis ajánlószelvények miatt.

A szombathelyi Fidesz gyűjtött a Munkáspártnak?

Kalocsai Máté, aki a Munkáspárt képviselőjelöltjeként indult Szombathelyen, azt állítja: a helyi Fidesz gyűjtötte neki a szelvényeket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet