Normális Magyarország? Nem csak Ferencvárosban, Szombathelyen is hamisítottak ajánló szelvényeket

Tömeges ajánlószelvény-hamisítás borzolja Ferencváros kedélyét. Lebukott az MDF-es volt rendőrségi szóvivő, Tomcat, valamint a MIÉP jelöltje is. Az eset nem egyedi. Szombathelyen pár éve a Munkáspárt blöffölt hamis cédulákkal, a társ-hunyó akkor a Fidesz volt. Bár ezt bizonyítani azóta sem lehet…

Karácsony előtti böjti szezon médiahíre lett, hogy az MDF-et kizárták a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztásból, mivel a beadott kopogtatócéduláik kétharmada hamisítvány volt. Az eset korántsen egyedi, Szombathelyen 2006-ban történt már hasonló.

Most Dézsi Mihály, az MDF-es politikussá lett egykori rendőrségi szóvivő kopogtatócédulái közt ezerből 669 hamisat talált az az Állami Nyomda szakértője. Ám a IX. kerületi választási bizottság szakértőinél a Magyar Szociális Zöld Párt színeiben induló Polgár Tamás, alias Tomcat, valamint a MIÉP jelöltje sem járt jobban. Ahogy az Indexen is olvashatjuk, Tomcatet szelvényei között 1152 volt a hamis, és mindössze 13 valódi, a MIÉP 781 cédulája közül pedig 415.

Munkáspárti jelölt Fideszes cédulákkal

Tömeges ajánlószelvény-hamisítás ügye azonban nem csupán egyszeri, ferencvárosi eset, ha visszalapozunk az időben egy szombathelyi példa is rávilágíthat arra, mi is zajlik itt a háttérben.
A Szombathelyen kirobban hamisítási ügy 2006 márciusára, az országgyűlési választások idejére tehető. Akkor a helyi választási bizottság három képviselőjelöltnél is talált hamis ajánlószelvényt: két MIÉP-es és egy munkáspárti jelöltnél.

Az utóbbinál, Kalocsai Máténál a leadott 819 ajánlószelvény közül több mint száz volt fénymásolt, a többnél pedig formai hiányosságok akadtak. Kalocsai Máté akkor magyarázatként egy közjegyző által hitelesített nyilatkozatot írt alá, amelyben azt állította, hogy a Fidesz kereste meg, hogy indulásával nehezítse az MSZP-SZDSZ jelölt győzelmét, s végül nagyjából 800 ajánlószelvényt kapott a helyi alapszervezettől.

El is kezdték a nyomozást. Mivel a Kalocsai által leadott ajánlószelvényeken szerepeltek az azokat odaadó polgárok adatai, nem volt nehéz visszakeresni őket. Közel 800 embert hallgattak ki az ügyben. Mint kiderült, a leadott szelvények tulajdonosai közül csak páran adták cédulájukat a munkáspárti jelöltnek. A többiek mind a FIDESZ MPSZ-nek szánták.

Az elkövető kiléte nem volt megállapítható

Az ezeket a cédulákat összeszedő emberek valóban a Fidesznek gyűjtöttek – a párt erre szóló megbízási szerződést kötött velük. Az ajánlócédulák tehát – írtuk mi is a balhé kirobbanásakor – nagy valószínűséggel bekerültek a párt Szent Márton utcai irodájába, ahol átvették őket, majd bezárták a páncélszekrénybe. A cédulákat aztán valaki onnan kivette, meghamisította, az ajánlók adatai tehát valódiak voltak, ám a Fidesz helyett más párt nevét írták rájuk.

A rendőrség a Fidesz irodába kutakodott tovább. Megpróbálta kideríteni, ki férhetett az iroda páncélszekrényéhez, kinek volt kulcsa a Fidesz irodához. Ezektől az emberektől írásmintát is vettek, s írásszakértők rendeltek ki: vizsgálja meg, nem azonos-e az írásuk a hamis szelvények kitöltőivel. Ám eredményre nem jutottak. A kihallgatott fideszesek sem tudtak semmiféle információt adni az ügyről. Fél év után a nyomozást lezárták. A hivatalos megállapítás szerint: "az elkövető kiléte nem volt megállapítható.”

Miért kell a kis pártoknak hamis utakon járniuk?

Az üggyel kapcsolatban jogosan merülhet fel az a kérdés, a kis pártok az utóbbi időszakban az induláshoz elégséges kopogtatócédula-mennyiséget miért tudják egyre nehezebben összegyűjteni? Nincs elég adakozó szavazó? A kicsik aktivistái nem szeretnek kopogtatni? Vagy túl magas az ezres limit?

A legutóbbi országgyűlési képviselőválasztásokon például az Élőláncnak sem sikerült az induláshoz szükséges kellő számú cédulát felmutatnia. Akkor a párt vezetője, Lányi András azt nyilatkozta, „őrültség, hogy a kopogtatócédulákkal a választásokat lépcsőházi papírgyűjtési akcióvá silányítják.” Ez a rendszer szerinte ugyanis lehetetlenné teszi a kis pártok listaállítását.

A kis pártok képviselői közül többen is állítják, a nagy pártok a kopogtatócédulák felporszívózásával más pártok létezését lehetetlenítik el. (Ha pedig a nagyok a kicsik elől szisztematikusan mindent begyűjtenek, milyen lehetőségeik maradnak a kicsiknek? A ferencvárosi eset jól példázza…) Így – állítják többen – lassan élő, működő demokráciáról már nem is beszélhetünk; és a választhatóság alkotmányos joga lassan csak papíron létezik.
Pedig a kopogtatócédulák összegyűjtésén sok múlik, többek között az is, lesz-e pénze (állami támogatása) egy kis pártnak, vagy sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nyolcszáz darab ajánlószelvényt a helyi Fidesz kapott, mégis a Munkáspártnál kötöttek ki - Ki hamisított?

A cédulák valószínűleg a szombathelyi Fidesz irodába kerültek, aztán valaki meghamisította őket. De hogy ki?

A „Harmadik út” ezúttal a fénymásolás volt?

Hegedüs és Schmidt, a szélsőjobb szárny szombathelyi jelöltjei fénymásolt ajánlószelvényeket adtak le. Egyiküket visszautasították a nyilvántartásba vételből, másikuk önként visszalépett.

A MIÉP után egy munkáspárti…

Már a harmadik szombathelyi jelölt ellen tettek feljelentést hamis ajánlószelvények miatt.

A szombathelyi Fidesz gyűjtött a Munkáspártnak?

Kalocsai Máté, aki a Munkáspárt képviselőjelöltjeként indult Szombathelyen, azt állítja: a helyi Fidesz gyűjtötte neki a szelvényeket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet