Helyben a szó: #szombathely

Szombathelyen bárki digitális csevejbe bonyolódhat az itt élő netközösség tagjaival.

Persze az is kérdéses esetünkben, hogy egyáltalán mit nevezhetünk közösségnek. A világhálóról ugyanis köztudottan azt a merőben nevetséges sztereotípiát harsogják a dilettánsok, miszerint minden emberi kapcsolat megrontójáról, a családi fészekbe beférkőzött virtuális kakukkról van szó, amely egyik pillanatról a másikra képes szétzilálni az otthon idilljét.

Azért van jó a nezetésben is :)
Azt azonban nem veszik számításba, hogy a net a többség számára nem más, mint kapcsolattartási lehetőség távoli ismerősökkel, vagy éppenséggel kitörési lehetőség az elviselhetetlen magányból.

És akkor még nem ejtettem szót a kommunikációs készségek fejlődéséről, melyet ugyancsak elősegítenek a különféle csevegőprogramok: mondom ezt legfőképpen annak tudatában, hogy az információs szupersztráda állandóan naprakész az ötletes nyelvújításokkal kapcsolatban is. Igazából nem is kéne csodálkoznunk azon, hogy a netezők túlnyomó része néhány pehelysúlyú, ám annál hatásosabb érvvel könnyedén képes lesöpörni válláról egy-egy nehézkesebb kérdést

Csatoljunk!
Legnépszerűbb webes dumahelyszínek a Chat.hu és a Gyalogló chat, melyek mindegyikén megtalálható a Szombathely szoba. Persze leginkább csak esténként, amikor a kedvezményes tarifa rászabadítja a pókokat a hálóra. Itt nem találhatunk egy rakat embert, és nem is folyik színvonalas társalgás - ha folyik egyáltalán -, legfeljebb csak a magamfajta kívülálló számára soha fel nem táruló magánbeszélgetések zajlanak (melyek témája az esetek 90 százalékában alighanem a nemiségre összpontosít). Aki dinamikusnak mondható csevejre vágyik, mindenképpen az IRC-t kell kezelés alá vennie. Itt egy egyszerű join paranccsal beléphet a #szombathely csatornára, ahol ugyan nem fog platóni fejtegetésekkel találkozni, de azért találhat egy-két jó arcot.

A szombathelyi mag
Bazsy és Josh-e, a #szombathely csati törzsvendégei szívesen meséltek tapasztalataikról. Szerintük városunk IRC-kommunája nem olyan fölényeskedő és zárkózott, mint néhány prominens csatorna, ahol akár egy évbe is beletelik, míg a sznob operátorok a zöldfülűvel egyáltalán szóba állnak. Itt akár egy-két hét alatt is elfogadják az újonnan érkezőt, feltéve, hogy nem rosszindulatból kukkant be. Mert saját elmondásuk szerint bizony megesik az ilyen: "Főleg Fradi-Hali meccsek előtt jellemző, hogy a zalaszám hosztról betéved egy-két figura, akik anyázni kezdenek. Ezt azonban könnyen megoldjuk azzal, hogy kapnak egy bant (= kitiltás a csatornáról), és tovább folytatódhat a normális társalgás."

Ez azért főleg buli
A komolyabb dialógusok persze nem igazán jellemzőek a szombathelyi csatornán. A napi hírek általában mindig szóba kerülnek, de túlnyomórészt a hülyéskedés megy: valaki elkezd egy baromságot, amit a többiek a röhögőgörcs legszélsőségesebb stádiumáig igyekeznek fokozni, míg le nem ül a téma. Szerencsére ehhez adott az emberek száma is, mert itt legalább két-háromszor többen vannak esténként, mint a korábban említett webchatek szombathelyi szobáiban. Körülbelül 5-6 állandó ember van, de a természetes szelekció itt is szedi áldozatait: egyesek kijárták a főiskolát, és már nem jutnak gépközelbe, mások visszamondták az előfizetést a súlyos költségek miatt, és volt, akinek egyszerűen csak lefoglalták a gépét. Új emberek persze folyamatosan felbukkannak, és számukra is adott a lehetőség, hogy a fehérlő képernyőtől feltápászkodva akár személyesen is találkozhassanak beszélgetőpartnereikkel.

Aki keres, talál
Rendszertelen időközönként ugyan, de egy-egy vállalkozó kedvű egyén ötlete nyomán szerveződnek ugyanis a helyi IRC-bulik. Az átlag csevegő ugyebár egészen addig nem bír magával, amíg nem láthatja élőben is azt, akinek esetleg hosszú órákon keresztül szivárogtatta ki legbensőbb titkait és nemi életének kisebb-nagyobb fordulópontjait - ez városunkban sincs másként. Általában valaki kitalálja, bekerül a topikba (= az aktuális téma, mely megjelenik a csevegőablak fejlécében), és aki szeretne megjelenni, azt készségesen ellátják információkkal, hogy mikor, merre, és hol indul a banzáj. És végül egy kis súgás: mivel a #szombathely csatin megfordulók átlagéletkora nem éri el a húszat, az IRC-bulik pontos koordinátáit az Uránia udvari biliárdszalonban, vagy a városunk fölé tornyosuló slágerdiszkóban kell keresni. És mint tudjuk, aki keres, az talál - legfeljebb nem azt, amire számított...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód