Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Éjjel is megállás nélkül dolgoztak az árvízvédelmi szakemberek Vas megyében

A Perint patak vízhozama az átlagos érték több mint 270-szeresére emelkedett szerda éjjel. A Rábán harmadfokú készültség van érvényben, több helyen kritikus a helyzet.

Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is folyamatosan mérik a Vas megyei patakok és folyók vízhozamát és vízmélységét, hogy szükség esetén megfelelő intézkedéseket tudjanak tenni. Szinte mindenhol a magas vízállás miatt veszélyes a helyzet, de például a Gyöngyös patak a valaha mért legmagasabb vízállás mellett a hatalmas mennyiségű hordalék miatt is kritikus.

Megmutatjuk, mi van a színfalak mögött!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Várhatóan egész héten zuhogni fog az eső, árad a Rába, a Mura, a Gyöngyös, a Répce és a kisebb patakok is Vas megyében. Ausztriában félszáz utat kellett lezárni az özönvíz miatt.

Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is dolgoznak Vas megyében
Ultrahangos berendezéssel mérik a vízhozamot
Horváth Balázs

Szombathelyen a Perint patak átlagos vízhozama normális esetben 0,1 köbméter körül van másodpercenként, ez most szerda éjjel 27-28 köbméterre emelkedett. A víz mélysége a megszokottnál kb. 2,5 méterrel magasabb. A városban lévő hidakon szinte minden autós lassított vagy megállt hogy jobban szemügyre vehessék a nem mindennapi látványt.

Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is dolgoznak Vas megyében
Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is dolgoznak Vas megyében
Horváth Balázs

A Pinka vízmélysége elérte a 4 métert, ez is nagyon magasnak számít. Szentgotthárdnál pedig harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, itt a víz egész fákat is magával sodor.

Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is dolgoznak Vas megyében
A Perint Szombathely határában
Horváth Balázs

A szakemberek egy ultrahangos berendezéssel mérik a folyók és patakok vízhozamát, a szerkezet feltérképezi a meder alját, méri a víz áramlásának a sebességét és az eltelt időt is. Az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül küldi el egy laptopra, amit a helyszínen ki is értékelnek.

Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is dolgoznak Vas megyében
Az árvízvédelmi szakemberek éjszaka is dolgoznak Vas megyében
Horváth Balázs

Voltak olyanok is, akik örültek a Perint magas vízállásának, és egy gumicsónakkal eveztek le a patakon. A fiúk, igaz nem gumicsónakkal, de többször eveztek már végig a Rábán is Szentgotthárdtól Győrig, így volt tapasztalatuk és nem csak a vak szerencsére hagyatkoztak.

Vadvízi evezés Szombathely belvárosában a Perint patakon
Vadvízi evezés Szombathely belvárosában a Perint patakon
Horváth Balázs

Víz mindenütt

Közben árad a Rába, a Mura, a Gyöngyös, a Répce és a kisebb patakok is Vas megyében. A Rába szentgotthárdi szakaszán Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szerda délután, tájékoztatott a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

600 homokzsákkal kellett védeni egy házat Rönökön is szerdán. Ott a Rönök patak áradt meg. Vas megyében valamennyi folyó és patak árad. Az ausztriai és szlovéniai vízhozamok alapján a szakemberek úgy becsülik, hogy a Rábán Szentgotthárdnál árvízvédelmi készültséget kell elrendelni, és ez várható éjszaka a Murán is.

Duna várhatóan vasárnap tetőzik Budapestnél, víz alá kerülhet a Római-part, és számítani kell arra is, hogy lezárják az alsó rakpartot.

Hazánkban a következő napokban folyamatosan számíthatunk záporokra, zivatarokra, erős szélre, sőt, jégesőre is. Csak helyenként süt ki a nap. A jövő hét elején már hosszabbak lesznek a napos időszakok, kevesebb helyen eshet. Jövő héten már több napsütés várható, folyamatos lesz a melegedés

.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

Harc a Gyöngyös patak uszadékával

Magas a Gyöngyös vízszintje – Kőszegtől Szombathelyig ezt látják a járókelők egy hídon. Azt nem is sejtik, hogy a határ mellett emberek tucatjai vért izzadtak azért, hogy ne öntsön el a víz egész településrészeket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra