Sárvíz koktélbárral, tuc-tuc zenével, süvöltő géplovasokkal – A gersekaráti tó

Elnéztük a vízborzoló motorcsodákat, aztán elszörnyedtünk az árakon. Inkább befizetnénk magunkat egy vacsorára a kőszegi Tavernába, mint tíz percig 6000-ért benzingőzt berregjünk egy jet-skivel a tisztának tűnő víz fölé.

Dehogy keressük az alját!

Egy ismerősöm a minapi kánikulában nyakig beöltözve üldögélt egy tóparton. Párja horgászott, ő egy ponyvával a kézben szúnyogokat hajkurászott. Kérdőjel: miért nem menekül inkább a vízbe, miért is választja az unatkozást. Jött a válasz: bizony csak olyan helyen hajlandó úszni, ahol látja a víz alját. Tenger vagy termál, az nem halszagú.

Hogy tudd mi a pálya - Gersekarát, 2009.
Nekünk a Tópart a Riviéra
P.H.Sz
Bennünket egészen más fából faragtak, mint a partra vetett hal, nyaranta úgy vágyakozunk a csobbanásra, legyen az városi beton, vagy kerti gumiteknő, mindegy, csak fejest bele! Nekünk a tópart a Riviéra, és dehogy keressük az alját! Szombathely környéke azonban nem Finnország, nem ezer, egy tó sincs a környéken, hacsak a szomszédos ausztriai Rohoncot nem sajátítjuk ki maguknak.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Belföldön a legközelebbi természetes vízfelületért legalább harminc-negyven kilométert kell utazni, hacsak elkeseredésünkben a jobbára kutyaúsztatóként funkcionáló, meglehetősen elhanyagolt, szemetes újperinti horgásztóba nem vetjük bele magunkat. Döröske, Vadása fizetős, családosan a minap egyetlen szabad-strand-ötlet jutott eszünkbe: a Sárvíz tó Gersekaráton. Fogtuk a cókmókot, és irány…

Műholdas helymeghatározásból jeles, navigálásból elégtelen

Néztük a Google Earth-ön, Gersekarát félúton, Körmend és Vasvár között van, utóbbitól mintegy 12 km-re, egy Zala és Vas megye határán lévő 700 lakosú község. Rákerestünk neten is, és tényleg ingyenes a belépés. Az útiköltséget beszámolva is olcsóbban kijövünk, mint egy termálos vagy tófürdős összcsaládi beugrásból. És legalább szabadon úszkálhatunk, mint a vadkacsák…

Gersekarátig sima volt az út, a faluban viszont, mint bogarak a lámpa körül, hasztalan keringtünk. A tölgyfa útjelző táblákkal fűteni jól lehetne, navigálásra kevéssé alkalmasak. Méterre közelítve lehet elolvasni őket, autóból nem egyszerű. Néha vicces: előbb látod a jelzett objektumot, mint hogy a táblát ki tudnád betűzni... Nem ragozzuk tovább, mi csak a strandot kerestük volna, így a fürdőruhás vonulókból próbáltunk kikövetkeztetni a menetirányt – rosszul tettük. Ők ugyanis ismerték a szűk gyalogösvényeket. Újra megkerültük a falut…

Útra készen - Gersekarát, 2009.
Útra készen - Gersekarát, 2009.
P.H.SZ

A parkolótól jobbra a szabadstrand füves-homokos síkja, balra a stégen a kiépített koktélbár. Szép a környék, viszont megyeszerte ez az egyetlen olyan fürdőhely, ahol Jet-Ski-re, vízisíre, „banánra”, és társaikra pattanhatunk, és a bójákkal kijelölt terepen kedvünkre borzolhatjuk a vizet. A fürdési lehetőség így szűkös, ez sokat rontott a víz élvezetén. Persze bizonyára sokan imádják, ahogy a hullámzó vízben állandó motorzúgás mellett pancsolhatnak, de a családunk sokallta a zajt. Ráadásul egyvégtében valami beazonosíthatatlan, monoton tuc-tuc zene is jött a háttérből.

Elfújta a szél a kalapom, pom, pom - Gersekarát, 2009.
Elfújta a szél a kalapom, pom, pom - Gersekarát, 2009.
P.H.SZ

A víz kellemes volt, kiszámítható, a feneke sem iszapos, helyette apró kavicsos. Negatívum: úszkálás közben állandóan figyelni kellett a köztünk kacsázó vízibiciklisekre. A tó kisgyerekkel - ha a motoros rémek a távolban maradnak – amúgy ideális. Homokos a strand, lehet lapátolni papát-mamát. Tavakhoz képest későn mélyül. Átúszni a gépkacsák miatt viszont sehol sem lehet. Étel-ital választék szegényes, bódé-paradicsom helyett egy-két italosztó, és egy nagyobb kiülős hely van. Nekünk ezzel nem volt sok bajunk: közepes árfekvés, nem Riviéra, de cserébe – legalábbis hétköznap – tömeg sincs.

Koktél, csajok és motorok

A stég, rajta a fából ácsolt koktélbár kicsit idejétmúlt, sör, jégkrém viszont van. Elnéztük a vízborzoló motorcsodákat, elszörnyedtünk az árakon, inkább befizetem magam egy vacsorára a kőszegi Tavernába, mint tíz percig 6000-ért benzingőzt pöfögjek a tisztának tűnő fölé. De úgy tűnt, így hétköznap is akad bőven vadvízi géplovas.

Gép-delfin 2. - Gersekarát, 2009.
Gép-delfin 2. - Gersekarát, 2009.
p.h.sz

Megcsodáltuk, ahogy egy tizenéves forma kissrác bravúrozott, egy másik vízen repülő csodán egy kigyúrt komoly feszülős felszerelésben nyomta a gázt. A stégen is trendi csajok és fiúk lebzseltek – bulvársajtóba való életérzéssel.

A faluból sokat aztán sem láttunk, egy vihar hamar végett vetett kiruccanásunknak. Kifelé már zuhogó esőbe kerestük: merre lehet a körmendi út.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód