Hogyan ne lopassuk el a bringánkat?

A szerzőt már két biciklitől megszabadították csóringer tolvajok. Azóta erre esélyt sem ad. Szomorú, hogy erről beszélnünk kell, pedig kell - mindenkinek a környezetében van legalább egy ember, aki már átélte ezt a szörnyű élményt. Úgyhogy íme néhány kőbe vésendő szabály, hogyan őrizzük meg drótparipánkat minél tovább.

Drága, de jó minőségű zár - ezeket a szavakat érdemes beleégetnünk a memóriatartományba, ha kerékpárt vásárolunk, vagy lakatot keresünk a már meglévőhöz. Mielőtt azonban erre rátérnénk, vegyük számba az emberi tényezőt, amin, mint sok egyéb esetben, itt is sok minden múlik.

Óvakodjunk az eldugott helyektől

Első számú szabály: nincs olyan, hogy csak beugrok a boltba ásványvízért! A biciklit a legrövidebb időre is le kell kötni. Sose gondoljuk, hogy velünk úgysem történik meg a legrosszabb, mert megtörténik. Hasonlóképp veszélyes terep a lépcsőház: hiába érezzük azt, hogy itt mi vagyunk otthon, a delikvens erre magasról tesz, és akár a harmadikról is elemeli a tulajdonunkat. Ha pedig hosszabb időre térünk be valahova, és természetesen lakatolunk, akkor azt forgalmas, jól látható helyen tegyük! Ami a baktériumoknak a meleg, nedves hely, az a tolvaj nevű állatfajnak az eldugott sikátor, a belső udvar.

Nyugat.hu

És akkor jöjjön a lényeg: a zár, ami nélkül otthonról elindulni nem éppen biciklibarát cselekmény. Oké, de ha ez lesz az örökre elválaszthatatlan társ a bajban, akkor milyet válasszunk a sok közül?

Sodronyzár: nem, nem, soha! - avagy a bringaboltok felelőssége

Ami piros betűs tiltást élvez, az a drótsodronyból készült vicc. Ismert ebből a spirálos típus, amit összetekerhető alakjából adódóan kormányra, nyeregcsőre könnyen lehet rögzíteni, valamint a vastagsága miatt komolyabbnak tűnő, valójában csak erősen hülyített változat, amit alumíniumgyűrűkkel toldanak meg a burkolaton belül, a masszivitás látszatát keltve - kár, hogy két ilyen apró gömb között lazán elfűrészelhető ez is.

Szomorú, hogy számos kerékpárboltban a mai napig könnyű szívvel ajánlanak az eladók ilyen zárakat, mintegy aládolgozva a tolvajoknak, akiknek éppen az egyszeri kerekező tudatlansága az aranybányájuk. Ne feledjük, a sodronyra mindig vágjunk rá egy hatalmas, ízes NEMet!

A biztonság záloga: U-lakat

Kezdjük először azzal: lánccal már elég jók vagyunk, ha motorosok körében bevált, akkor egy humánmeghajtású gépezet esetében is. Ez azonban nem lekicsinylendő teher, és itt jön képbe a nevét alakjáról kapó u-lakat.

Nehéz is, drága is, de valószínűleg nem fognak vele próbálkozni: az erővágónak beletörne a foga, fűrész kizárt, a flexelés meg talán mégiscsak feltűnő. Ezek az U-lakat főbb ismérvei, illetve még az az aprócska hátulütő, hogy nem lehet vele nagy tereptárgyakat átfogni, csak kisebb oszlopokat, csőszerű képződményeket. Ilyesmit viszont szerencsére majdnem mindig találni (útjelző tábláknál azonban mindig győződjünk meg róla, hogy nem mozdítható a rúd, mert akkor itt is megszívhatjuk). Amire figyeljünk még: ne körkulcsos u-lakatot vegyünk, mert azt egy golyóstollal is kinyithatják - csakis az ún. lapkulcsos zárak játszanak.

így lakatolj!
Sheldon Brown

Egy szó mint száz: U-lakattal már majdnem biztosra megyünk (és ne aggódjunk a súly miatt, a legtöbb helyen adnak hozzá rögzítő eszközt, amivel a váz tetszőleges pontjára lehet applikálni), s ezen belül is érdemes a Kryptonite és az Abus termékeit szemet előtt tartani. A legbiztosabb azonban az, ha mindezt megtoldjuk plusz egy lánccal: egyikkel az első kereket zárjuk (ma már gyakoriak a gyorszáras kerekek, amiket fél másodperc alatt ki lehet kapni), a másikkal pedig a hátsót a vázzal együtt. Bombabiztos.

Más kérdés, hogy Magyarországon olykor még a biztonsági őrök is nagy ívben tesznek a bűnüldözésre: az alábbi videóban a Nyugati pályaudvar mellett egy ifjú aktivista szabadít meg egy biciklit az u-lakattól (igaz, egy óra alatt), de az arra érdemes személyeket ez nem különösebben zavarja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Biciklitároló-teszt Szombathelyen (I. rész)

Van, aki a Laokoón-kerékpárcsoportba foglalta művészetét, a kovboj pedig észre sem vette, hogy rossz helyen kötötte ki hű lovát. Kipróbáltuk a szombathelyi bringatárolókat.

Biciklitároló-teszt Szombathelyen (II. rész)

Kétkerekűre pattantunk, hogy teszteljük, hol érdemes és hol nem lezárni a biciklit. A teszt első részében jó példákat találtunk az utóbbira, most pedig bemutatjuk a használható tárolókat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód