Biciklitároló-teszt Szombathelyen (I. rész)

Van, aki a Laokoón-kerékpárcsoportba foglalta művészetét, a kovboj pedig észre sem vette, hogy rossz helyen kötötte ki hű lovát. Kipróbáltuk a bringatárolókat városszerte, hogy hol lehet (vagy inkább hol nem) lezárni a kétkerekűt. Íme a teszt első része!

Az Öntödénél lévő tárolóhoz gyakorlat kell

Messziről úgy néz ki, mint egy vadetető, vagy mint az útszélre vetett rozoga buszmegálló. Na de ne ítéljük a külső alapján, kipróbáltuk. Nagy előnye, aminek inkább a járókelők örülhetnek, hogy kevés helyet foglal el az amúgy is szűk járdából, így nem kell sasszézni a bringák mellett.

Erőnlét és gyakorlat szükségeltetik
Bonyhádi Zoltán

A befogadóképessége egész pontosan

tizennégy biciklinyi

, és amint látható, csak felállítva zárhatjuk le itt a drótszamarat az igencsak kreatív kivitelezésnek köszönhetően. Ez így elég macerás művelet, némi gyakorlat szükségeltetik hozzá, de korántsem lehetetlen küldetés. Legalább rendelkezik a bringatárolók alapvető sajátosságával: hozzá lehet zárni a biciklit.


Optikai csalódás az Arena Savariánál

Új is, hosszú is, a maga módján dizájnos is, meg ránézésre sok jó bringa elfér egymás mellett, csak amikor birtokba vennénk, rájövünk, hogy egy optikai csalódás áldozatául estünk. Strapabírónak éppen strapabíró, annyi szent, talán azért, mert használata a lehetetlennel határos, így nem volt alkalom arra, hogy a bringások leamortizálják.

Ránézésre sok bringa elfér, valójában jóval kevesebb
Bonyhádi Zoltán

Hiába a sok rekesz, nem lehet annyi biciklit beletenni, mint amennyit ebbe álmodtak, a

pontos

tervezői munkának köszönhetően egy-két részt ki kell hagyni a kerékpárok között. A drótszamár lezárásával itt szenvedhetünk, mint Krisztus a keresztfán, ha nem a megfelelő hosszúságú biciklizár van kéznél. És mivel sem azok, sem a tárolók nem szabványméret alapján készültek, így csak a szerencsén múlik a művelet végrehajtása.


A kevesebb egyre kevesebb az SZTK-nál

A korántsem impozáns SZTK épülete előtt egy ugyanolyan külső adottságokkal jellemezhető biciklitároló virít, ahol a kevesebb még kevesebb az Arena Savariánál lévő tárolóhoz képest. Pláne akkor, ha hiányzik róla szinte minden alkatrész! Hát igen, a fém sokszor képes az ember kezéhez ragadni…

Lassan csak a váz marad
Bonyhádi Zoltán

Egy kis biciklitároló-utópia: ha nem lenne foghíjas, kényelmes és használható lenne, ha használható lenne, le lehetne zárni a bringát, ha le lehetne zárni a bringát, akkor biztonságos lenne. De hát hogyan hagyjuk olyan helyen a drótszamarat nyugodt szívvel, ahol a tárolóról is leszednek mindent? Szóval ne kerteljünk, úgy szar, ahogy van, lerobbant, amin egy ecset mitsem segít.


Laokoón-kerékpárcsoport a vasútállomásnál

Ne a vasútnál zárd le, mert ellopják, vagy megkopasztják!

Akkor mégis miért viszi oda mindenki a bringáját? A válasz egyszerű: sokan vonattal járnak a munkahelyükre és messze laknak az állomástól, így kénytelenek itt hagyni a kétkerekűt. Azért régen láttunk ennyi kerékpárt egy helyen, pláne lezárva.

A helyi Laokoón-változat
Bonyhádi Zoltán

Van, amin kifogott az idő vas-, de inkább rozsdafoga, meg van olyan is, aki a Laokoón-kerékpárcsoportba foglalta művészetét. Képünkön jól látható, hogy Laokoón, a trójai bicikli és két fia a halálos kerékpárzár szorításában küzdenek szabadulásukért. Ugyan nem márványból készült, és a Vatikáni Múzeum helyett a szombathelyi vasútállomáson van kiállítva, de ez, mint tudjuk, semmit nem vonhat el művészi értékéből. Sok bringa kis helyen.

A kovboj meg a lova

Akár a western filmekben: míg a kocsmakovboj a Szelestey utcai vendéglátóipari egységben teszi tartalmassá napját, addig lova az épület előtt árválkodik egy hasonszőrű gazda hasonszőrű lovának társaságában.

A kovboj lova rosszul kikötve
Bonyhádi Zoltán

Hogy mennyire biztonságos a tároló, azt a kép híven illusztrálja: a kocsmakovbojnak nem tűnt fel, hogy rossz helyen kötötte ki hű szolgáját oda, ahova, így az egy hirtelen ötlettől vezérelve bármikor érvényesítheti szabad akaratát, és messzire elkószálhat a vadnyugat végeláthatatlan síkságain.

És a ráadás

A szinte emlékművé magasztosult kompozíció a Rumi és a Gábor Áron utcák kereszteződésénél tekinthető meg ingyenesen, hétfőtől vasárnapig a nap huszonnégy órájában. Jól láthatatlan módon a szobor talapzatán a következő felirat olvasható:

Rest in Pieces!

, vagyis

Nyugodjék darabokban!

Rest in Pieces!
sadness

Folyt.köv.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű