Befagyott a tó, szabad a siklás Sárváron

Egy újabb ok, amiért a hétvégén érdemes felkerekedni és elmenni Sárvárra. Tíz centisre hízott, így biztonságos a Csónakázó tó jege és kinyitott a városi jégpálya.

Ez azonban formális dolog, annyit jelent, hogy 10-17 óráig bárki rámehet a jégre, eddig van ugyanis felügyelet. A jeges örömökért nem kell fizetni és akár cipővel is lehet élvezni a csúszkálást és fenékre eséseket. A parton korcsolyát és fakutyát is lehet bérelni, így aki nem tervezte előre a korcsolyázást az sem marad hoppon.

Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
Tánczos Mihály

A sárvári Csónakázó tavat nem egyszerű megtalálni, mi legalábbis nem láttunk táblát a város legfőbb útja mellett. Akik Szombathely irányából érkeznek, azok a várat elhagyva hajtsanak tovább, amíg el nem érik a Lidl és Coop áruházat, majd ezeket is elhagyva kanyarodjanak jobbra, a lakótelep irányába. Itt már nyugodtan mehetnek a tavat jelző tábláig, ahol is egy garázssor felé lehet bekanyarodni, ahol mindkét irányból behajtani tilos tábla állja az autósok útját. Tapasztalatunk szerint azonban szinte minden helyi itt hajt be, mivel kényelmes parkolási lehetőség nyílik a tó közelében. Itt nyilvános WC is van, ami ottjártunkkor zárva volt.

Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
Gyerekek a jégen, a háttérben a Hotel Spirit
Tánczos Mihály

A korcsolyabérlésen kívül csak a jégre helyezett, öltözést segítő padok jelentik a szolgáltatást Sárváron, így aki hosszabb időt szeretne jég-közelben tölteni, az jó ha gondoskodik magának italról és harapnivalóról. A fapados ellátásért cserébe viszont ingyenes csúszási lehetőséget kapnak az ide látogatók, igen nagy területen.

Mivel nem műjégről van szó, így a jégpálya nyitva tartása kizárólag az időjárástól függ, ezért sem települtek szolgáltatók a partra. Pontosabban Sárváron nem csak az időjárás hizlalta a jeget, hanem a helyi tűzoltók is, akik több napon keresztül locsolták a fagyos felszínt, ezzel is vastagítva a jégpáncélt. Az eredmény magáért beszél. Képeink a nyitva tartás első napján készültek és biztosak vagyunk benne, hogy a hétvégére teljesen benépesül majd a jég.

Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
Szabad siklás a befagyott sárvári Csónakázó tavon
Tánczos Mihály

Bár Szombathelyen is van Csónakázó tó, ami sok helyen szintén befagyott, erre azonban szigorúan tilos rámenni, mivel a jég alatt folyamatosan mozgásban van a víz, az átfolyó vízrendszernek köszönhetően. Emiatt egyes részek szinte sohasem fagynak be, vagy a jég csak papír vékonyságú. A korcsolyázási tilalomra táblák figyelmeztetnek és a járőrök is gyakrabban kerülnek a tó felé.

Valaki mégis ráment a jégre Szombathelyen? - Vasi Vasemberek meglepő lelete
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jégre fel! – Csúszás koncertekkel és programokkal a Műjégpályán

Ezernél több korcsolya hasította a műjeget szombaton délután, miután a pálya kinyitotta kapuit. A 23. szezon mozgalmasnak ígérkezik Szombathelyen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód