Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Álmok álmodói - Világraszóló kiállítás

Vita volt jócskán, de a Nyugat újságírójának tetszett az okos magyarokat bemutató kiállítás.

Szimbolikus helyszínen, az 1897-ben épült Lövőház utcai Ganz-villamossági gyártelepen nyitotta meg kapuit az "Álmok álmodói - Világraszóló magyarok" című kiállítás, melynek nem titkolt célja, hogy bemutassa, hogyan járultak hozzá a hazánkban és külföldön alkotó magyarok a világ szellemi kincsének gazdagításához. A gyönyörűen felújított és korszerű köntösbe öltöztetett gyártelep - ahol korábban számos nemzetközileg elismert, nagy jelentőségű találmány született- ma az ország egyik legszínvonalasabb kiállításának ad helyet.

A szellemi élet legjava egy helyen
A 2001. decemberében megnyitott kultúrtörténeti kiállítás felvillantja a magyar szellemi, tudományos, illetve műszaki élet nagy egyéniségeit, bemutatja munkásságukat, külön kiemelve a magyar, vagy magyar származású Nobel-díjasok életműveit, a kiemelkedő magyar szabadalmakat és ezeknek a mindennapi gyakorlatban megvalósult formáit. De megtalálhatjuk még itt a zenei alkotó- és előadó-művészet legjavát, valamint a sport minden olyan eredményét, amiben a magyar gondolkodás újszerű sajátossága, leleménye öltött testet.

Híres íróink a telefonfülkében
A kiállítótermekben minden kipróbálható, megszemlélhető, ízekre szedhető. Egy csapat kisiskolást például alig lehet elrángatni Kempelen Farkas többmint kétszáz évvel ezelőtti beszélőgépétől, de kedvelt látványosság még a Maróti Géza által épített Atlantisz-makett, amely az elsüllyedt város feltételezett alaprajzát vette alapul. Az én abszolút kedvencem a Virtuális kávéház, ahol legendás irodalmi folyóiratokat olvasgatva pihenhettem ki a látogatás fáradalmait, hogy aztán a hófehér telefonfülkében híres íróinkat hallgathassam, mikor a saját hangjukon szólnak hozzám.

Közlekedésben jók voltunk
A gyerekek kedvence a műemlékdaru, amelyből felülről is láthatjuk a kiállítás leglátványosabb terét, ahol az autózással, közlekedéssel kapcsolatos találmányok találhatók, úgy mint a Galamb József nevéhez köthető Ford T-modell, vagy Kandó Kálmán világhírű vasút-villamosítási találmányai, id. Rubik Ernő Vöcsök nevű vitorlázógépe, vagy az egykori lakatosmester, Svachulay Sándor 1909-ben készített "Kolibri I" repülőgépe. Hosszú sorok állnak Puskás Tivadar találmánya, a telefonhírmondó előtt is, amelynek segítségével korabeli híreket, országházi jelentéseket, nyelvleckéket hallgathatunk meg.

Kiállítás a számok tükrében
A kiállítócsarnokokban olyan lenyűgöző látványelemekkel találkozhatunk, melyek még egyes külföldi múzeumokban is megállnák a helyüket. A 12.800 négyzetméteren közel három éves tartalmi előkészítés után megnyitott kiállítás nagyszabású előkészületeiben 628 szakember vett részt, munkájukat pedig mintegy kettőszázötven múzeum, intézmény, magángyűjtő segítette. A kiállítóteret kilencszázötven (!) - hatszáz kW összteljesítményű - lámpa világítja meg, a világításhoz és a vezérlésekhez huszonötezer méter kábelt építettek be. A fényeket vezérlő több mint ötszáz áramkörös rendszer - amit a New York-i Metropolitanben, Las Vegas-ban és San Francisco-ban is használnak - az első ilyen rendszer Magyarországon. A huszonöt látványtárban tizenegyezer fotóból kiválogatott képek, diák láthatók, ugyanezekben az információs központokban huszonnyolc érintőképernyős monitor ad információkat: életrajzokat, adatokat, kapcsolódásokat. Ezen kívül harminckettő - a kiállítás különböző pontjain elhelyezett - monitoron további képanyagok láthatók, a hat vetítő filmjei pedig kiemelt témaköröket ölelnek fel.

A kiállítás 2002. december 31-ig tekinthető meg a Millenáris Parkban lévő Millenáris Kiállítócsarnokban. (Cím: Budapest II. ker., Kisrókus utca 16-20.)

Nyitva tartás: Minden nap 10-21 óráig

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kultúra