7 magyar katona sérült meg súlyosan a koszovói zavargásokban

Magyarországra szállítják őket.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, hétfőn zavargások törtek ki a koszovói Zvecsanban. A HVG információ szerint az incidensben magyar és olasz KFOR-katonák is megsérültek.

A magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik az albán vezetők kinevezését tartották elfogadhatatlannak. A KFOR-osok könnygázt vetettek be, míg a szerbek kövekkel és üvegekkel támadtak.

Az eseménnyel kapcsolatban hétfőn este a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt közölte az MTI-vel, hogy

helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában.

A közlemény elismeri, hogy a magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban.

Ezek szerint hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára - írták.

Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek.

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil

- tette hozzá a tárca.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba - tudatta a HM.

A szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon, és Belgrád szerint a nemzetközi közösség képviselői, köztük a KFOR-katonák is az albán "rendbontókat" védik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek