800 millió vagy több? – A szombathelyi ingatlaneladási pályázatból kizárt cég nem ért egyet a közgyűlési előterjesztéssel

Szerintük az lenne a város érdeke, ha valódi licitálás lenne.

Hacsak nem lesz valami fordulat a történetben, csütörtökön a szombathelyi közgyűlés rábólint arra az előterjesztésre, amely a 816 milliós szombathelyi ingatlancsomag eladásáról szól. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Két pályázó is jelentkezett a több mint 800 millióért kínált szombathelyi ingatlancsomagért 2021. September 26. 19:29 a dokumentum szerint két pályázó jelentkezett a licitre, de mivel a Vasi Inter-Opus Kft. hiányos pályázatot adott le, a javaslatban az áll, hogy a másikkal, a Vas Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel indítsa el a város a liciteljárást, majd készítsék elő az adásvételi szerződést.

Ha így történik, nyilvánvaló, hogy a tekintélyes ingatlancsomag Két pályázó is jelentkezett a több mint 800 millióért kínált szombathelyi ingatlancsomagért 2021. September 26. 19:29 a kikiáltási minimumáron, azaz nettó 816,4 millió forintért cserél gazdát; hiszen az egyetlen résztvevő miért is licitálna rá.

A beérkező összegnek nyilván lesz helye a kissé megtépázott szombathelyi költségvetésben, de ha valódi verseny lett volna, ezt jó eséllyel még feljebb lehetett volna tornázni.

Az előterjesztés és annak mellékletei szerint a Vasi Inter-Opust részben formai hibákra, részben a műszaki vázlattervekben lévő hiányosságokra és ellentmondásokra hivatkozóan zárták ki a versenyből, ráadásul hiánypótlásra sincs lehetőségük.

A Szily János utca és a Petőfi utca sarkán álló épület szintén része a csomagnak.
Mészáros D. Zsolt

Mivel a szombathelyi közgyűlésben olykor már néhány 100 ezres tételeken is viták vannak, itt pedig sok 100 millió forintról van szó, talán nem érdektelen, hogyan látja a helyzetet a kizárt cég.

„Nem értünk egyet az előterjesztéssel, merthogy a pályázati kiírásban a tervek fajtáját meghatározták ugyan, de azoknak konkrét belső tartalmát nem, így a szakértő bizottság többféleképpen is értékelhette a leírtakat. A mi értelmezésünk szerint az értékesítő, azaz a város arról szeretett volna elsősorban képet kapni, hogy ezeknek a telkeknek milyen sorsuk lesz. Ezért mi építészeket vontunk be a pályázatba, akik egyeztettek a városi főépítésszel” – mondta lapunk megkeresésünkre Vasi Inter-Opus Kft. ügyvezetője.

Horváth Róbert hozzátette: „A pályázatunkkal koncepcionálisan nem volt gond, azaz a tervezett épületeink formája, megjelenése és környezetre gyakorolt hatása rendben van. Szerintünk az önkormányzat számára ezek a legfontosabbak, ugyanakkor a szakértő bizottság az értékeléskor olyan részletekbe ment bele, amit a pályázati anyag nem határozott meg, és amiknek egy része már engedélyezési terv kategóriába esik, és amiket később még bőven lehet korrigálni.”

A cég továbbra is szeretne részt venni a pályázatban, és az ügyvezető szerint ez lenne a város érdeke is. Egyrészt mert így az ingatlanok nem minimum licitáron cserélnének gazdát, másrészt vannak közöttük olyanok is, amelyek meghatározzák Szombathely látképét (például a Szily János utcai épület, az egészségügyi alapellátó melletti telek vagy a volt Epcos-ház.)

Mivel nem közbeszerzésről, hanem az önkormányzat saját pályázatáról van szó, így meglehetősen kevés a jogorvoslati lehetőség – tudtuk meg.

Horváth Róbert most abban bízik, hogy a képviselőtestület úgy dönt, nem szerencsés egy 816 millióról induló licitet egyetlen részvevővel lebonyolítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Két pályázó is jelentkezett a több mint 800 millióért kínált szombathelyi ingatlancsomagért

A csomagban van régi irodaház, volt gyárépület és az egykori városi strand egy része is. Az egyik pályázót kizárták.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság