85 évesen vette legújabb versenymotorját

Az egyik legjobb utcai versenymotorért, egy Ducati 1199 Panigale S-ért érkezett a Pannónia Ringre Bálint Mátyás. A 85 éves férfi magának vette a 205 lóerős álommotort.

Ötödik Ducati versenymotorját vásárolta meg a Pannónia Ringen található kereskedésben Bálint Mátyás. A bajai férfi a 85. életévét tapossa, ennek ellenére nem dísznek vette a tuningolt, 205 lóerős Ducati Panigale S motort, hanem rendszeres saját használatra. Először tréfára gyanakodtunk, de kiderült, teljesen komoly a dolog.

Ducati versenymotort vett a 85 éves Bálint Mátyás
Ducati versenymotort vett a 85 éves Bálint Mátyás
Tánczos Mihály

„Szervusz, Matyi bácsi!” - köszöntötték a kereskedésben a 85 éves férfit, aki 2009-ben egy Ducati 1098 R motorral távozott, de megígérte, a következő motorjáért három év múlva visszatér. Korábban egy 916 SP-t, egy 996 R-t és egy 999 R-t vitt el hasonló módon. A szalonban körbejárta, megcsodálta új motorját és nemsokára már fel is ült rá, hogy megnézze, mi változott az előző modellhez képest. Otthonosan érezte magát a nyeregben, de ez nem is csoda. Furcsa belegondolni, de Bálint Mátyás már az 1930-as évek végén is motorozott, később pedig komoly versenyzőkarriert futott be.

A 85 éves motoros mesél az életéről

Tüdőbajosként is versenyzett

Matyi bácsi 1927-ben született és a 27-es szám meghatározó számára. (Videónkban kifejti, miért.) Kalandos életet élt és az őt ért jó, valamint rossz dolgokból is próbált tanulni, építkezni.

-

1946-ban, 19 éves koromban kezdtem autó- és motorszerelőként, előtte szobrászkodtam, sofőrködtem, hajós voltam. Tüdőbajt kaptam, de ekkor már volt motorom, amivel Dél-Magyarországon versenyeztem. A háborúból itt maradt motorokat alakítottuk át a barátommal és számos díjat nyertem, többek között a saját magam által megálmodott és összerakott „Fusi” motorral is

– emlékezett vissza a kezdetekre Matyi bácsi, aki Ausztráliába disszidált, ahol rengeteg munkával még többet tanult meg a motorokról és egy Honda versenymotorral tért haza a hatvanas évek elején. Ezután több magyar bajnokságot is megnyert.

Képek a 85 éves Bálint Mátyás fotóalbumából
A háborús motorokból összerakott Fusi maga mögött hagyta a nagy márkákat is
Tánczos Mihály

Nem bánja a sérüléseit, tanult belőlük

Matyi bácsi a fiatalokat arra bíztatja, hogy a tudásukat lezárt pályán mutassák be, ne lakott területen. Sok baj elkerülhető, ha a helyi viszonyoknak megfelelően vezetnek. Ő maga a versenyeken szerzett sérüléseiből is sokat tanult. Minden végtagja eltört már, a lábán egy traktor is átment, de mindig talpra állt. Úgy tartja, ezeket a sérüléseket akkor is beszerezhette volna, ha egész életében óvatosan él, de egy buszmegállóban elsodorja egy autó.

Képek a 85 éves Bálint Mátyás fotóalbumából
Képek a 85 éves Bálint Mátyás fotóalbumából
Tánczos Mihály

Imádott feleségét mellrákkal kezelték, a betegségből felépült, de egy lábtörés szövődményébe belehalt, 1992-ben. A férfi ekkor az autóversenyzés után ismét visszatért a motorokhoz, majd 13 évvel később nála is rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, holott nem ivott alkoholt, nem dohányzott. Már a műtétje előtt közölte a főorvossal, hogy ő ezután is motorozni fog. És így is történt. Sok motor után a Ducatinál állapodott meg, ez az ötödik ilyen versenymotorja. A súlyos betegség pedig feladta a harcot, talán rájött, hogy nem gyűrheti le Matyi bácsit.

Képek a 85 éves Bálint Mátyás fotóalbumából
Bálint Mátyás a feleségével
Tánczos Mihály

-

Talán furcsa, hogy nem pattanok rá egyből és nem ezen megyek haza, de egy új motor nekem olyan, mint egy nő. Meg kell hódítani. Hazavisszük, otthon leülök mellé a kutyámmal, megnézegetem, elvégzem a szükséges beállításokat, kicsit csökkentek a magasságán és utána próbálom ki. Ma éjjel már jól fogok aludni.

Ducati versenymotort vett a 85 éves Bálint Mátyás
Ducati 1199 Panigale S
Tánczos Mihály

Baja környékét járja a motorjával

-

A barátaimmal rendszeresen kirándulunk hétvégenként. Van, amikor 50-60 kilométerre levő cukrászdába megyünk, de van, amikor csak a tájat élvezzük motorról. Valahogy soha nem panaszkodnak, hogy miért kullogok utánuk – simította meg a bivalyerős Ducati kormányát huncut mosollyal. - Úgy tervezem, hogy három év múlva jövök a következő motoromért, vagy előbb, ha ebbe is belekerül 10 ezer kilométer. Ilyenkor eladom az előzőt és ráfizetek egy újra. Nekem ez jelenti az igazi életet. Emellett bármit megcsinálok otthon, mászok a tetőn az antennáért, ha kell, motort szerelek, fúrok és szeretek gyümölcsöket befőzni. Mindent úgy csinálok, mint fiatalabb koromban, csak talán kicsit lustábban...

Ducati versenymotort vett a 85 éves Bálint Mátyás
Útra készen, irány Baja!
Tánczos Mihály

Videónkban a 85 éves férfi a fiatalkoráról és a motorokhoz fűződő viszonyáról is beszél. A videó megtekintését nem csak motorosoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, hiszen egy életvidám ember mesél magáról, ami sokaknak tanulságos lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód