Négysávosra izmosodott a 86-os főút

Igaz, csak 3,2 km-en, Körmend és Egyházasrádóc között. Viharos szeles, havazásos útátadó, Hende Csabával.

Nem is olyan régen, egy elírt tábla kapcsán viccelődtünk azzal A 86-os főút jobban teljesít 2013. October 25. 10:09 , hogy a 86-os főút jobban teljesít. Nos, azóta kiderült, valóban így van, hiszen rövid öt hónap alatt elkészült a Körmend és Egyházasrádóc közti szakasz Négysávos lesz a 86-os Körmend előtt 2013. July 24. 11:12 , a 4,4 km-en felújított, 11,5 tonna teherbírásra megerősített szakasz 3,2 km-én 2x2 sávot építettek ki, és a korábbi sok vadbaleset miatt 5 km-nyi vadvédő kerítést húztak fel. A költség 1,6 milliárd forint, amihez az Európai Unió adott jelentős segítséget.

A kör közepén

Persze, egy ilyen szakaszt már ünnepélyesen szoktak átadni, a szervezők tényleg nem tehetnek arról, hogy dermesztő szél szaggatta az út két sávját elfoglaló színpadot, közben pedig a hó is eleredt. Talán ennek is köszönhet, hogy rövid beszédeket hallottunk, volt, aki csak egyetlen mondatot mondott.

Átadták a körmendi egyenest
Még forgalom nélkül
Bonyhádi Zoltán

Miközben persze örültünk az új útnak, ami látszatra tetszetős is, azért elmosolyodtunk azon a körön, amit az egyenként a színpadra szólított szereplők bemutattak. Először V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, országgyűlési képviselő megkérte Szőke Gábort, a kivitelező konzorcium vezetőjét, a Közgép Zrt. vezérigazgató-helyettesét, hogy adja át az utat a megrendelőnek, a NIF Zrt.-nek.

A NIF Zrt. kommunikációs igazgatója, Loppert Dániel át is vette az utat, majd továbbadta Mázsi Attilának, a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatójának. Mázsi Attila pedig annak melegében tovább is adta Hende Csaba honvédelmi miniszternek, országgyűlési képviselőnek.)

Gőz a gépre

Persze, közben voltak beszédek is. V. Németh Zsolt szerint a 86-os történelmi út, hiszen már a rómaiak is erre közlekedtek, aztán a 20. század elején Fiume felé vezetett itt az út, ami később háttérbe szorult, de a rendszerváltás után az autópályák után a legforgalmasabb út lett, ahol a legtöbb teherautó közlekedik.

Átadták a körmendi egyenest
A másik oldalon közlekedő kamionok néha rájuk dudáltak
Bonyhádi Zoltán

Az útépítések vidékfejlesztési szempontból is fontosak, hiszen a falvakat viszik közelebb az ipari területekhez, élhetőbb szerethetőbb lesz a vidék – mondta. Majd köszönetet mondott az útépítőknek, mert szerinte ezt általában el szokták felejteni.

Hende Csaba is rövid beszédet mondott, azzal vezette fel, hogy ahol a tettek beszélnek, ott nincs szükség sok szóra. Mert most a tettek beszélnek, szemben azzal, amikor nyolc évig csak beszéltek róla, de nem építettek utakat. Mi a gőzt a gépre engedjük és nem a dudára – mondta.

A nagy mozaik

Aztán a távlati nézőpontot említette, a mostani útavatás része egy nagy mozaiknak, ami élhetőbb környezetet, munkahelyeket és megélhetést nyújtó térséget teremt. Szerinte minden erről szól, az utak, az autóipari és mechatronikai központ is. Azt akarják elérni, hogy a Nyugat-Dunántúlra 250 milliárdnyi befektetés érkezzen, ami 25 ezer új munkahelyet hoz létre – mondta.

Átadták a körmendi egyenest
Volt ám szalagátvágás is
Bonyhádi Zoltán

Loppert Dániel pedig a 86-os jövőjét ecsetelte. A most átadott szakaszt 2016 és 2020 között folytatják Szombathely felé. (Ez lesz az új nyomvonal, amiről már írtunk, a terv már az előző ciklusban is létezett.) 2016-ra pedig készen lesznek az M86-os M86: alapkőletétel, beinduló kampánnyal 2013. October 17. 14:14 és az M85-ös csatlakozásai a szombathelyi körgyűrűhöz is.

Amikor eljöttünk a szakasz Körmend felőli végén tartott ünnepségről, még csak 1x2 sávon haladhattak az autók. Azóta valószínűleg lebontották a színpadot beszedték a korlátozó táblákat, s elindult a 2x2 sávos forgalom.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A 86-os főút jobban teljesít

A Széchenyi terves tábla szerint a 86-ost Körmend és Egyházasdaróc között újítják fel.

M86: alapkőletétel, beinduló kampánnyal

Hende "a nagyapám kőműves volt" mondatának kíséretében be is tette a kapszulát a helyére, de előtte még kampányolt kicsit. Mi meg elvettük egy út szüzességét.

Négysávos lesz a 86-os Körmend előtt

Miközben Csorna felé döcög az útépítés, Egyházasrádóc és Körmend között rövidesen kész a 2-2 sáv a 86-oson.

Ilyen lesz az M86-os

Megnéztük, hogy áll, illetve halad a munka az M86-oson, és azt is, hogy egyáltalán merre kanyarog majd az új út.

Városi legenda: Repülőleszállónak épült országutak

A 86-os Szombathely-Körmend és a 87-es Szombathely – Kőszeg közötti országút nyílegyenes szakaszairól van szó.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet