Ilyen lesz az M86-os

Megnéztük, hogy áll, illetve halad a munka az M86-oson, és azt is, hogy egyáltalán merre kanyarog majd az új út.

A budapesti rokon először járt Szombathelyen, belépve a lakásba az első mondatai közt meg is jegyzi, hogy majdnem eltévedt az égi körforgalmakban a sok áthúzás miatt. Nem ez volt az első eset, hogy az ország másik feléből érkezők megjegyezték: kicsit bonyolult az út táblázottsága Szombathely irányába. Ami nekünk egyértelmű, az úgy tűnik egyeseknek zavaros tud lenni, s képesek akár két kört is tenni a Vát melletti felüljárón a körforgalmakban. Pedig a képlet egyszerű: amerre a tábla jelzi, arra kell menni.

Amik vélhetően megzavarhatnak egyes embereket, azok a piros áthúzások, de ezek csak az M jelzést veszik el a 86-os elől és a gyorsforgalmi autóút rangot. Később egyszerűbb és olcsóbb lesz ezen áthúzásokat eltávolítani, mint táblát cserélni. Azért megnéztük mi is, hogy mennyire bonyolult. Egy tizenhárom éves jogsival a zsebben, férfiként nem találtunk semmi érthetetlent.

M86 körforgalom - táblák
Az áthúzások csak az út rangjára vonatkoznak
Garai Antal Atom

Két legyet ütve egy csapásra, megnéztük azt is, hogy a 86-os mellett gőzerővel épülő M86-os nyomvonala miképp fest majd, hány helyen ível át a régi út felett, lesz-e rajta nemzeti dohánybolt, megszűnő túlzottdeficit-eljárás és rezsicsökkentés - ezek manapság népszerű termékek. Szombathelyről Vát felé haladva Zanat után máris láthatók az építkezés nyomai. A rettegett útszéli erdőnél (innen vadásztak a záróvonalat átlépő autósokra régebben) hídépítés zajlik épp, itt tudnak majd Zanat felől felhajtani az M86-osra, (gondoljuk ezt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt.-től kapott térképet böngészve) igaz a felbontás nem a legjobb, és útépítőmérnökök sem vagyunk, így két sör után akár azt is elhinnénk, hogy ez Fekete Szakáll elveszett kincsének útmutatója.

Épül a 86-os Zanatnál
Zanatnál épül a híd
Mészáros Zsolt

Az új út Zanatnál még a régi 86-os mellett bal oldalon halad (Vát felé), majd a település után átível rajta - tudják, ez az a szakasz, ahol most negyvenes korlátozás mellett haladhatunk a kanyargós völgyön át szaharai dűnékre emlékeztető látképpel.

M86 útépítés - Zanat
Kanyargós út a földkupacok közt
Garai Antal Atom

Később a 86-osról nyíló vépi bekötőút felett is átível majd az épülendő út, viszont itt majd le lehet hajtani, így akik Vépre igyekeznek (no nem mezőgazdasági vontatóval!), azoknak szintén nem kell a régi utat választaniuk. E csomóponttól egyébként szinte nyílegyenesen halad tovább majd a gyorsforgalmi, és kapcsolódik be a "váti elkerülőnek" becézett szakaszba. Ahogy látjuk lassanként összeállni a képet, már-már majdnem könny szökik a szemünkbe, hogy talán még a mi életünkben tudunk majd gyorsan közlekedni, traktorok nélkül és kamionokra fittyet hányva a belső sávból.

86-os út vépi lehajtó
Vépnél is lesz felüljáró
Mészáros Zsolt

Nagyon várjuk, hogy megépüljön mindenütt a gyorsforgalmi s már-már autópályás kényelemmel gurulhassunk el majd az M1-esig. Reméljük, hogy a pályázatban kiírt tízmilliárdos összegek szinte duplájáért dolgozó cégek olyan aszfaltot simítanak a köznek a gépekkel, hogy azon majd évtizedekig hajthat a polgár, s nem lesz az átadás után egy évvel negyvenes korlát. Az úthibákra már nem akarunk figyelni, elég lesz a kilométerenkénti traffipaxokra koncentrálni.

A térkép (súgunk: a vastag zöld/piros vonal az új nyomvonal és a bal felső sarokban van a Szombathely széli felüljáró)
NIF
Hende Csaba és Puskás Tivadar kormánypárti országgyűlési képviselők egyébként korábban azt ígérték, hogy 2015 végére elkészül a négysávos 86-os főút. Mi azóta számoljuk vissza a napokat, a mai állás szerint már csak 914 nap van hátra, és hasíthatunk a négy sávon. (A számláló a nyugat.hu főoldalán, a jobb oldali oszlop alján látható.)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Dolgoznak, vagy nem dolgoznak az M86-on?

Pár napja ezt a kérdést tettük fel magunknak, amikor Zanat mellett furikáztunk épp és sebesség korlátozó táblák tömegével küzdöttünk.

M86: Megnéztük, tényleg épül

Ahogy ma már beszámoltunk róla, újra a munkagépeké a Stonehenge-nek csúfolt rondaság.

Épül a Savaria Stonehengeből a gyorsforgalmi út

Végre nem vicc, tényleg elindult az útfelújítás a 86. számú főút Szombathely-Vát közti szakaszán.

Vége lesz a Savaria Stonehengenek?

Augusztus elején veszi kezdetét az M85-M86-os út építése.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra