M86: alapkőletétel, beinduló kampánnyal

Hende "a nagyapám kőműves volt" mondatának kíséretében be is tette a kapszulát a helyére, de előtte még kampányolt kicsit. Mi meg elvettük egy út szüzességét.

Csütörtökön délelőtt útbejárásra invitáltak bennünket az épülő M86-os Szombathely-Vát szakaszára. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Loppert Dániel, a NIF kommunikációs vezetője ismét elmondta a dátumokat, 2016 közepére végeznek a munkálatokkal, akkor már kétszer-két sávon haladhatunk Szombathelytől Győrig.

A sajtótájékoztatót a Zanat közelében lévő mezőgazdasági felüljárónál tartották. Ha kiépül az út, Hende Csaba szerint elérhetik a 250 milliárdos beruházást a térségben: "Ha van út tud jönni a tőke és tud menni a termék" - mondta, s hozzátette, hogy ez 25 ezer új munkahelyet is teremt majd.

M86 útbejárás
Dübörögnek a gépek a területen
Garai Antal Atom

Szóba jött természetesen az "elmúltnyolcév", amiben csak három kilométer épült meg a tervezett útból, és tervek, pénz, engedélyek illetve földterületek nélkül vették át a projektet. Ezt az alapkőletételi ünnepségen is hangsúlyozta Hende, de ezt már megszoktuk, hiszen napjainkban egy út beszakadása is az előző kormány hibája Beszakadt az úttest Szombathelyen 2013. September 17. 11:32 .

Elvettük az út szüzességét

A sajtótájékoztató után végigmehettünk autóval Zanattól a Váti elkerülőig tartó, egyelőre még meg nem nyitott szakaszon, sem miniszterek, sem útépítők nem vagyunk, így mondható, hogy elvettük az út szüzességét, mint hétköznapi halandók. Egyelőre csak a miniszteri konvojt követtük a porban, hol lassan, hol gyorsabban, élményt egyelőre nem sokat adott.

M86 útbejárás
Az épülő szakaszon vannak furcsa képek
Garai Antal Atom

Az alapkőletételnél Kovács Ákos (a NIF részéről) elmondta, hogy az első ütemben a Szeleste és Hegyfalu közti 7,5 kilométeres szakaszt építik. Ebben lesz gyorsforgalmi út, földút-átvezetések, hidak, vadátjárók, bekötőutak, vannak. Összesen tizenhárom műtárggyal, 2015 októberére végeznek. Az első ütem munkálatait a Colas Út Zrt. és az Euroaszfalt Kft. nyerte meg, 15,9 milliárd forintba kerül.

A második ütemben 33,4 kilométer hosszan a Hegyfalu és Csorna közti szakaszt építik, ennek a nyertese a Közgép Zrt. és a Strabag Zrt., nettó 65,9 milliárd forintba kerül, két külön szintű csomópontot, 31 darab műtárgyat építenek 2016 nyaráig.

Milliárdok itt-ott, a magyar futball beteg és a stadion nem focistáknak épül

Azt örömmel hallottuk, hogy az óriási összegekből a gyorsforgalmi út mindkét oldalán vadvédő kerítést építenek, 5400 fát és 370 ezer cserjét ültetnek. Az alapkőletételhez "szorosan" kapcsolódva Hende Csaba beszélt arról is, hogy a stadionra, a sportberuházásokra is szükség van, mert a szakosztályok élvezhetik majd a komplexumokat. "A magyar futball régóta beteg, de a stadiont mi a szurkolóknak építjük!" - mondta, majd hozzátette, hogy a kórház több pénzt kap, mint a sport.

M86 Szeleste-Hegyfalu alapkőletétel
Ezek kerültek a kapszulába
Garai Antal Atom

A miniszter azt is közölte, hogy aki jövőre az ellenzékre voksol, az a sportberuházás ellen van, mert az ellenzék kimondta, hogy nem kell a stadion. Ágh Péter inkább a témánál maradt, és az M86 sikeréről beszélt, illetve arról is, hogy ezzel a falvakban lakók életét is megkönnyítik, mivel tehermentesítik az utakat a kamionforgalomtól. Végül megdicsérte Hendét, mert ő nem felejtette el honnan jött, őrá számíthatnak a vasi emberek.

Az alapkőletételnél a kapszulába egy mai Vas Népe, egy Magyar Nemzet és egy Népszabadság került, amit fideszes politikus kezében nem tudtunk lefotózni, mert hamar alulra tették "A Népszabadság meg minek van itt?" - mondattal, de nem láttuk, hogy ez pontosan kinek a szájából hangzott el. Emellett a forgalomban lévő fémpénzeinkből egy-egy darab és az út tervezetének egy példánya került bele.

M86 Szeleste-Hegyfalu alapkőletétel
A kapszula
Garai Antal Atom

Hende "a nagyapám kőműves volt" mondatának kíséretében be is tette a kapszulát a helyére, majd Ágh Péter és Kovács Ferenc helyezte el azon az emléktáblát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Légifotókon az épülő 86-os főút

Megnézheti a Szeleste és Szombathely közti szakaszt és a rádóci egyenest is. Meg sok kamiont.

Nem vezetik át Zanaton a 86-os forgalmát

Ezzel nyugtatott mindenkit Kovács Ferenc a mai sajtótájékoztatón, s szerinte hamisak a pletykák, hogy megtorpant az útépítés.

Ilyen lesz az M86-os

Megnéztük, hogy áll, illetve halad a munka az M86-oson, és azt is, hogy egyáltalán merre kanyarog majd az új út.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet