Kétmilliárd forintból újítják fel Vas megye leghíresebb templomát, a jákit

Orbán Viktor tegnap írta alá azt a kormányhatározatot, amely a több mint 700 éves jáki templom felújítására az elkövetkezendő 3 évben 2 milliárd forintot biztosít.

Öt évvel ezelőtt, 2012. áprilisától már elkezdték a megye legjelentősebb műemlékének, a jáki templom felújítását, de korántsem sikerült akkor mindent befejezni. A tetőzetet megcsinálták, a két torony külső rekonstrukciója is megvalósult, azonban a híres főbejáratra már nem jutott elég forrás.

Jáki templom
Mészáros Zsolt

Bár távolról a jáki templom Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot 2012. August 07. 13:18 így is tökéletes, a belső terei és freskói rég megérettek a rekonstrukcióra. Most ezekre is sor kerülhet majd.

Jáki templom
Mészáros Zsolt

Hende Csaba az MTI-nek elmondta: a támogatás kedvezményezettje a Szombathelyi Egyházmegye, az állami forrást három évre elosztva adják, a munkálatok ütemezése alapján.

Jáki templom
A kövek között ott az ókori Savaria
Mészáros Zsolt

A román stílusú Árpád-kori apátsági templom homlokzati részét 2012-2013 között 150 millió forintos állami támogatással részben már felújították. A templom utolsó nagyobb átépítése 1896 és 1904 között Schulek Frigyes tervei alapján történt. A jáki bencés apátsági templomot egyébként 1256-ban szentelték fel, a gótikát megelőző román stílusú építészet ikonikus példája Magyarországon.

 • Vas megye leghíresebb temploma - Jáki templom, anno Vas megye leghíresebb temploma - Jáki templom, anno 2017. January 21. 19:41
 • Ördögkövek és szerelmi varázslás - A jáki templom titkai Ördögkövek és szerelmi varázslás - A jáki templom titkai 2012. August 11. 10:22
 • Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot 2012. August 07. 13:18
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra